MatthiasStark
Cześć wszystkim,
skoro na forum konkurencji najwyraźniej nikt nie ma odwagi odpowiedzieć na moje pytanie, spróbuję po prostu jeszcze raz tutaj. Może to forum nie jest jednak tak senne, jak się o nim zawsze trąbi.
Ciekawi mnie, czy rozproszona naświetlanka wstępna w celu zmniejszenia kontrastu działa w przypadku papieru RA-4 podobnie jak w przypadku papieru czarno-białego. Być może ktoś już tego próbował, w przeciwnym razie będę musiał sam to przetestować.
Będę wdzięczny za wszelkie doświadczenia i pomysły.
Pozdrawiam
Matthias
Gast
Cześć Mathias,
W każdym dużym laboratorium fotograficznym i w każdym minilabie papier kolorowy jest od dawna wstępnie naświetlany. Dawniej w procesie EP-2, dziś w procesie RA-4. W procesie kolorowego pozytywu jest to jedyna możliwość wyrównania kontrastu w pewnych granicach. Mówi się tu o „zniekształceniu gradacji spowodowanym podprogowym wstępnym naświetleniem”. W profesjonalnym laboratorium lub w domu możesz wybierać spośród papierów o różnym odwzorowaniu kontrastu – np. Kodak Portra jest dostępny w wersji portretowej. Oczywiście nie jest to to samo, co papier multigrade w procesie czarno-białym.
Musisz więc indywidualnie przetestować, jak materiał RA-4 reaguje na naświetlanie wstępne w Twoim domowym laboratorium. Zazwyczaj podczas naświetlania w strefie I lub II wystarczy przesunąć tarczę rozpraszającą przed obiektyw powiększający i można zaczynać. Możliwe, że w razie potrzeby będziesz musiał dostosować swoje filtrowanie podstawowe. Wypróbuj to – i podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Tutaj oraz na forum konkurencji.
Pozdrawiam,
Stefan
MatthiasStark
Cześć Stefan,
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Teraz przynajmniej wiem, że szanse na sukces są duże. Wiem już, jak wykonać naświetlanie wstępne, ale nie byłem pewien, czy w przypadku RA-4 też przebiega to bez problemów, czy też pojawiają się zbyt duże zmiany w odcieniach.
Pozdrawiam
Matthias