Gast
Cześć Mirko,
W nowym katalogu FOTOIMPEX pojawił się nowy film: „CLASSIC PAN 100 ECO”. Oprócz Efke 100 używam również CP 200 jako błony płaskiej w formatach 4x5 i 8x10. Niestety, obecnie nie jest on dostępny (a może w ogóle już nie istnieje?). Film CP 200 zawsze wywoływałem z dobrymi wynikami w Pyrocat HD i ABC-Pyro.
Czy mogę użyć CLASSIC PAN 100 ECO jako zamiennika bez żadnych wad? W przypadku błon płaskich nie przeszkadza mi mniejsza szczegółowość, więc nie jest to dla mnie powód, by go nie kupować. Ale jak zachowuje się w wywoływaczach piro?
Czy Classicpan 100 będzie nadal dostępny w formacie 8x10?
Na stronie www.jandcphoto.com zauważyłem, że jest tam również CP 100. Czy to ten sam materiał? Tam jest on również oferowany w formacie 8x10.
Jaka emulsja w ogóle znajduje się w tym filmie?
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Jürgen
MirkoBoeddecker
Cześć Jürgen,
CP 100 ECO nie da się porównać z modelami Classic Pan 200 i 400.
Ten film jest naprawdę solidny i wyprodukowany w oparciu o sprawdzoną technologię.
W przeciwieństwie do innych niedrogich filmów importowanych ma szary nośnik, dzięki czemu nie występują na nim „efekty prześwietlenia”.
Pierwsze testy w USA pokazały, że bardzo dobrze reaguje na piro i poza tym jest materiałem bez zarzutu (tak, to ten sam).
Niestety, pierwsza partia nie była przycięta do odpowiednich wymiarów i nie pasowała do kaset Linhof.
Jak pewnie wiecie, najpierw testujemy wszystkie nasze materiały, zanim je wam zaoferujemy (patrz też Lucky), dlatego nieco przesunęliśmy termin wprowadzenia tego filmu.
Nasza amerykańska firma partnerska była szybsza, ponieważ tam są jeszcze inne typy kaset, do których filmy pasowały.
Ale teraz problem został rozwiązany. W drodze jest nowa dostawa, która, miejmy nadzieję, dotrze za 2-3 tygodnie.
Podsumowując: cena jest dobra, więc po prostu wypróbuj ten film.
Wraz z następną dostawą możemy również zamówić cięcie formatu 8x10.
Jeśli chodzi o CP 200 i 400: proszę, nie uciekajcie wszyscy tylko dlatego, że Forte ma problemy.
Ilford przecież też działa dalej, a ich góra długów jest dziesięć razy wyższa niż w przypadku Forte.
Działamy i trzymamy sztandar Węgier wysoko. Jutro otrzymają od nas pieniądze na opłacenie rachunku za prąd. W zamian otrzymamy błony płaskie i papier fotograficzny jako surowiec. Następnie zlecimy ich konfekcjonowanie. Za 4–6 tygodni znów będziecie mieli Classicpan, a wiosną zobaczymy, co dalej.
Mirko
Gast
Cześć, też chciałbym się dowiedzieć, jaki rodzaj emulsji stosuje się w aparacie z „Eco-Pan”. Czy jest ona może podobna do Agfa ISS, czy też obecnie ta klisza pochodzi raczej z regionów Dalekiego Wschodu?
MirkoBoeddecker
Ten materiał nie był dotychczas dostępny.
Można go porównać do każdej klasycznej jednowarstwowej kliszy o czułości 100 ASA bez kryształków Flacka.
Żadna inna klisza nie jest jednak „identyczna” z Classic 100 ECO.
Miejsce jej produkcji stanowi tajemnicę handlową.
Mirko
uworischki
Czy model 100 ECO będzie wkrótce dostępny również w rozmiarze 9x12?
MirkoBoeddecker
...raczej nie, skoro już tak trudno było „nauczyć” ten aparat formatu 4x5".
Ten film jest bardzo niedrogi. Jest to możliwe tylko dlatego, że korzystamy z dużych zamówień na filmy płaskie od naszej amerykańskiej firmy partnerskiej.
Ale tam nie potrzebują formatu 9x12. Gdybyś miał tył zgodny z międzynarodowymi normami, pasowałyby też kasety z błoną płaską 4x5"...
A może jesteś dumnym posiadaczem modeli Linhof z płytką dociskową (ach...). Ja bym ich nie zamienił na Fidelity :-)
Mirko
uworischki
Niestety nie... Mentor 13x18 z maskami redukcyjnymi do rozmiaru 9x12... W takim razie poczekam na film Efke 100...
uwe