wschwetz
Existují vůbec ještě výrobci objektivů pro analogové fotoaparáty? Hledám konkrétně pro Nikon, ale chci si koupit nový.
Renate
Ano, existují. Fotoaparát Nikon F6 se dá koupit i nový. Je ale třeba dávat pozor, aby se fotoaparát a objektiv k sobě hodily. Záleží na tom, pro jaký model něco hledáte. Existují dokonce i nové objektivy pro Nikon AI. Jen u modelů MF bez AI jsem už dlouho žádný nový neviděla.
€
S pozdravem
€
Renate
Bonderer
Zmínil se už Nikon, ale některé modely se v Německu asi nedají sehnat, nebo je to obtížné.
Pak je tu pár objektivů od Zeissu, ale bez automatického zaostřování, a také
Voigtländer? Ti měli v nabídce také několik modelů.
Všechny, o kterých tu mluvím, nemají automatické zaostřování.
Objektivy Zeiss a Voigtländer používám na svém Leicu M7 a Zeissu ZM a se všemi jsem více než spokojený.
jochen53
Ahoj Wilfriede,
co přesně pro Nikon hledáš a pro jaký model? Těch pár objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností a ručním ostřením, které Nikon donedávna ještě zcela skrytě nabízel ve svém sortimentu, bylo neuvěřitelně drahých! Nebo potřebuješ objektivy s autofokusem? Tam je takřka neuchopitelná škála od vynikajících profesionálních zoomů až po mizerné plastové krámy.
Trh s použitým zbožím je plný dobře zachovalých použitých objektivů. Pokud nakupuješ u specializovaného prodejce (např. Foto Sauter tady v Mnichově), dostaneš většinou i záruku na půl roku.
Objektivy Zeiss (ZF 2) jsou prvotřídní, ale také velmi drahé, už jen ta sluneční clona, která má zvýšit prodej, je nehorázně drahá.
Clemens
A samozřejmě také „externí výrobci“ jako Tamron, Tokina, Sigma...
To, co je určeno pro digitální fotoaparáty Nikon s plnoformátovým snímačem („FX“), funguje i na analogových modelech. V závislosti na konkrétním fotoaparátu je třeba pouze zkontrolovat, zda je potřeba clonový kroužek.
wschwetz
Díky za odpovědi (bohužel jsem byl nemocný a na tenhle příspěvek jsem pak zapomněl)
?
Konkrétně používám Nikon F90 a Nikon FE, ale mám také tělo F801. Byl jsem i na stránkách Zeissu, ale nenašel jsem tam už žádné objektivy pro analogové fotoaparáty. Proto jsem si myslel, že se už nevyrábějí. Hledám především 50mm objektiv pro své Nikony. AF není nutně potřeba, protože (téměř) vždy zaostřuji ručně, ale přesto by bylo dobré, kdyby to uměl (když je třeba rychle, při špatné viditelnosti – nemám zrovna dobrý zrak).
?
V této souvislosti mám otázku pro technicky zdatné: Při kombinaci mého Nikonu FE s Nikkorem 50 mm se na negativu často objevuje silná neostrost v pravém dolním rohu. Obě zařízení jsou poměrně stará a musela také snášet mnoho nárazů. Co se může na fotoaparátu nebo objektivu pokazit, že se mohou objevit tak silné neostrosti?
jochen53
Ahoj,
pokud vím, společnost Zeiss stále vyrábí objektivy řady ZF II s manuálním ostřením, dokonce i s čipem pro moderní fotoaparáty. Cenově však patří do absolutní špičky.
Objektivů Nikon s manuálním ostřením a ohniskovou vzdáleností 50 mm je jako písku v moři. Všechny jsou dobré, nejlepší poměr cena/výkon máš u 1:1,8/50 mm AiS nebo u řady E 1:1,8/50 mm, ty se ale dají zaostřit jen do 0,60 m. Vzácný, ale velmi dobrý je 1:1,8/50 mm Ai, který se dá zaostřit do 0,45 m. I 1:1,4/50 mm AiS je dnes cenově dostupný a je to velmi dobrý objektiv, Planar od Zeissu je však lepší, ale také mnohonásobně dražší než dobře zachovalý použitý Nikkor. Někteří si rovnou pořizují velmi ostrý 1:2,8/55 mm Micro-Nikkor. Zejména za špatných světelných podmínek má i autofokus své problémy a ty máš (bohužel) 2 fotoaparáty s prastarým autofokusem. I objektivy Nikkor 1,8 a 1,4 existují jako AF-Nikkory, jsou však z plastu, viklají se a nelze je rozumně zaostřit ručně.
K tvému problému s neostrostí: To může mít několik příčin. Zdeformovaný bajonet/tělo v důsledku nárazu, což znamená prakticky totální škodu, resp. degradaci na zdroj náhradních dílů pro tvou FE (nová FE už prakticky nic nestojí). Objektiv rozladěný nárazem znamená prakticky totéž. Špatně nasazená nastavovací deska hledáčku by se dala snadno opravit. Nejlepší bude, když tuto kombinaci odneseš do opravny fotoaparátů a požádáš je, aby fotoaparát a objektiv zkontrolovali pomocí autokolimátoru. Možná budeš mít štěstí a podaří se ti zachránit alespoň jednu část. Opravovat to už se nevyplatí.
wschwetz
Ještě jsem něco hledal. Ten objektiv Planar se sice dá ještě koupit, ale na webu už ho nemůžu najít, respektive je k dispozici jen v archivu a na blogu. 600 eur je dost drahé, ale pořád to jde zvládnout. Nezcela mi je jasné, jestli existují i nové objektivy pro analogové fotoaparáty Nikon – a pokud ano, které z nich jsou opravdu k něčemu. Už nechci kupovat nic z druhé ruky. Člověk se při tom setká s příliš mnoha zklamáními.
jochen53
Ahoj Wilfriede,
pokud vím, Nikon stále nabízí poměrně omezený sortiment manuálně zaostřitelných objektivů AiS za naprosto neúnosné ceny; ten 50 mm Nikkor s clonou f/1,4 stojí, pokud se nepletu, mnohem víc než těch 600 €, které jsi uvedl u Planaru (který bych mimochodem upřednostnil). Většinou jsou schované úplně vzadu v katalogu objektivů a musí se objednávat zvlášť. Když si koupíš použitý objektiv v seriózním fotobutu, dostaneš záruku nebo právo na vrácení. U prodeje na provizi většinou pouze právo na vrácení zboží. Opravdu jsem koupil velmi mnoho použitých objektivů a nikdy jsem nebyl zklamán, kromě jednoho M 42 Pentacon Auto 1:1,8/50 mm za 3 € z blešího trhu, u kterého byl vadný zaostřovací mechanismus.