wschwetz
Czy w ogóle są jeszcze producenci obiektywów do aparatów analogowych? Szukam konkretnie do Nikona, ale chcę kupić nowy.
Renate
Tak, są. Aparat Nikon F6 można przecież kupić jako nowy. Trzeba jednak dokładnie sprawdzić, czy aparat i obiektyw są do siebie dopasowane. Zależy to od tego, do jakiego modelu szukasz akcesoriów. Są nawet nowe obiektywy do Nikon AI. Tylko w przypadku obiektywów MF bez AI od dawna nie widziałam już nowych modeli.
€
Pozdrawiam
€
Renate
Bonderer
Wspomniano już o firmie Nikon, ale niektóre modele mogą być w Niemczech niedostępne lub trudno je zdobyć.
A może coś od Zeissa, ale bez funkcji AF, a także
Voigtländer? Oni też mieli kilka modeli w swojej ofercie.
Wszystkie obiektywy, o których tu mówię, nie mają funkcji AF.
Obiektywy Zeissa i Voigtländera używam w moim Leice M7 oraz w aparacie Zeiss ZM i jestem z nich wszystkich więcej niż zadowolony.
jochen53
Cześć Wilfried,
czego dokładnie szukasz do Nikona i do jakiego modelu? Te nieliczne obiektywy stałoogniskowe z ręcznym ustawianiem ostrości, które Nikon ostatnio jeszcze miał w swojej ofercie, były niesamowicie drogie! A może potrzebujesz obiektywów z autofokusem? Wybór jest tak ogromny, że trudno to ogarnąć – od znakomitych profesjonalnych obiektywów zmiennoogniskowych po kiepskie plastikowe tandety.
Rynek używanych produktów jest pełen obiektywów w dobrym stanie. Jeśli kupisz u specjalistycznego sprzedawcy (np. Foto Sauter tutaj w Monachium), zazwyczaj dostaniesz też gwarancję na pół roku.
Obiektywy Zeiss (ZF 2) są najwyższej klasy, ale też bardzo drogie, a sama osłona przeciwsłoneczna, która ma zwiększyć sprzedaż, jest skandalicznie droga.
Clemens
No i oczywiście „producenci zewnętrzni”, tacy jak Tamron, Tokina, Sigma...
To, co jest przeznaczone do cyfrowych aparatów Nikon z pełnoklatkową matrycą („FX”), działa również w aparatach analogowych. W zależności od modelu aparatu trzeba tylko zwrócić uwagę, czy potrzebny jest pierścień przysłony.
wschwetz
Dziękuję za odpowiedzi (niestety byłem chory i zapomniałem o tym poście)
?
Korzystam konkretnie z aparatów Nikon F90 i Nikon FE, ale mam też korpus F801. Byłem też na stronie internetowej Zeissa, ale nie znalazłem już obiektywów do aparatów analogowych. Dlatego pomyślałem, że obecnie nie są już produkowane. Szukam przede wszystkim obiektywu 50 mm do moich Nikona. Autofokus nie jest mi tak naprawdę potrzebny, bo (prawie) zawsze ustawiam ostrość ręcznie, ale dobrze by było, gdyby miał tę funkcję (gdy trzeba działać szybko, przy słabej widoczności – nie mam zbyt dobrego wzroku).
?
W tym kontekście mam pytanie do osób znających się na technice: w połączeniu mojego Nikona FE z Nikkorem 50 mm na negatywie często pojawiają się silne nieostrości w prawym dolnym rogu. Oba urządzenia są dość stare i musiały znosić wiele wstrząsów. Co może się zepsuć w aparacie lub obiektywie, że pojawiają się tak silne nieostrości?
jochen53
Witam,
O ile mi wiadomo, firma Zeiss nadal produkuje obiektywy z serii ZF II z ręczną regulacją ostrości, wyposażone nawet w chip dostosowany do nowoczesnych aparatów. Pod względem ceny należą one jednak do absolutnej klasy królewskiej.
Obiektywy Nikon 50 mm z ręczną regulacją ostrości są dostępne w ogromnej ilości. Wszystkie są dobre, ale najlepszy stosunek ceny do jakości oferuje model 1:1,8/50 mm AiS lub seria E 1:1,8/50 mm, jednak można je ustawić tylko do 0,60 m. Rzadko spotykany, ale bardzo dobry jest model 1:1,8/50 mm Ai, który można ustawić do 0,45 m. Również model 1:1,4/50 mm AiS jest dziś przystępny cenowo i stanowi bardzo dobry obiektyw, jednak Planar firmy Zeiss jest lepszy, ale też wielokrotnie droższy niż dobrze zachowany używany Nikkor. Niektórzy od razu kupują bardzo ostry obiektyw 1:2,8/55 mm Micro-Nikkor. Szczególnie w słabych warunkach oświetleniowych autofokus ma swoje problemy, a Ty masz (niestety) dwa aparaty z bardzo starym autofokusem. Obiektywy Nikkor 1,8 i 1,4 są również dostępne w wersji AF-Nikkor, jednak są one wykonane z tworzywa sztucznego, chwiają się i nie da się ich porządnie ustawić ręcznie.
Co do Twojego problemu z nieostrą obrazką: może to mieć kilka przyczyn. Uszkodzony bagnet/obudowa w wyniku uderzenia, co oznacza praktycznie całkowite zniszczenie lub degradację do roli źródła części zamiennych dla Twojego FE (nowy FE praktycznie nic już nie kosztuje). Obiektyw rozregulowany przez uderzenie oznacza praktycznie to samo. Nieprawidłowo założoną płytkę regulacyjną wizjera można łatwo skorygować. Najlepiej zanieś ten zestaw do warsztatu fotograficznego i poproś o sprawdzenie aparatu i obiektywu za pomocą autokolimatora – może będziesz miał szczęście i uda Ci się uratować przynajmniej jedną część. Naprawa już się nie opłaca.
wschwetz
Szukałem jeszcze czegoś. Obiektyw Planar nadal można kupić, ale na stronie internetowej już go nie znajduję, a raczej jest dostępny tylko w archiwum i na blogu. 600 euro to całkiem sporo, ale wciąż da się to sfinansować. Nie do końca zrozumiałem, czy są też nowe obiektywy do analogowych aparatów Nikon – a jeśli tak, to które z nich naprawdę się sprawdzają. Nie chcę już kupować niczego używanego. Zbyt wiele razy się na tym przejechałem.
jochen53
Cześć Wilfried,
z tego co wiem, Nikon nadal oferuje dość ograniczoną gamę obiektywów AiS z ręczną regulacją ostrości w absolutnie wygórowanych cenach; obiektyw Nikkor 50 mm f/1,4 kosztuje, jak sądzę, znacznie więcej niż 600 euro, które podałeś za Planara (który, nawiasem mówiąc, wolałbym sam). Są one zazwyczaj ukryte na samym końcu katalogu obiektywów i trzeba je zamawiać osobno. Jeśli kupisz używany obiektyw w renomowanym sklepie fotograficznym, otrzymasz gwarancję lub prawo do zwrotu. W przypadku sprzedaży komisowej zazwyczaj tylko prawo do zwrotu. Kupiłem naprawdę wiele używanych obiektywów i nigdy nie byłem rozczarowany, z wyjątkiem jednego M 42 Pentacon Auto 1:1,8/50 mm za 3 € z pchlego targu, gdzie mechanizm ostrości był uszkodzony.