canned
Ahoj milé fórum,
v návodu k použití staršího přístroje Wallner Color Analyzer se píše, že expoziční čas by měl činit minimálně 5 sekund. Je tento údaj stále aktuální? Pracuji s sadou Tetenal RA-4.
S pozdravem a díky!
canned
Gast
Canned,
myslím si, že to má dva důvody:
a) Relativní podíl teplejšího světla při zapínání a vypínání lampy se zmenší (toho můžeš dosáhnout i tak, že před objektiv držíš karton nebo něco podobného);
b) Expoziční čas kratší než 5 sekund se zřejmě těžko přesně dodržuje (řešení: časovač).
S pozdravem
Ferdinand
Gast
TEST: Vyjde z toho smajlík?
B)
canned
Děkuji za odpověď!
Už teď fotím s expozicí 2–3 sekundy a clonou f/16 (nejmenší clona mého objektivu). Co mám dělat?
Přidat navíc azurovou a ve stejném poměru purpurovou a žlutou, abych tím uměle prodloužil expoziční čas?
Nebo existují objektivy (pro zvětšování formátu KB) s clonou 22 a menší?
S pozdravem,
canned
fotohuisrovo
Ano, souvisí to s reprodukovatelností a podílem červeného světla při příliš krátkých expozičních časech u žárovek HLX.
V rozmezí 8 až 20 sekund nebudete mít žádný problém a můžete spolehlivě pracovat. Uzavřete pracovní clonu o 2–3 F (zvětšovací objektiv) a pomocí regulace hustoty (N.D. 0,0 až většinou 0,6 = 2 clony) nastavte správnou expozici.
S pozdravem,
Robert
MirkoBoeddecker
Právě pro tento účel prodáváme neutrálně šedé filtry, které lze nasadit pod objektiv.
Vlastně jsou určeny pro držáky filtrů Beseler, ale s trochou šikovnosti je lze použít kdekoli.
Takový filtr je vyroben z neutrálně šedého plastu, má faktor 2x, vyráběla ho kdysi firma Lee Filters a stojí 5 €.
Neměl bys clonit na hodnotu menší než 8, protože by se tím opět snížil výkon tvého objektivu.
To, co řekl Robert, je pravda. Je to uvedeno i v našem průvodci řešením problémů v pronajaté laboratoři :-)
S pozdravem
Mirko
canned
Děkuji za vaše rychlé odpovědi!
Zkusím to s neutrálně šedým filtrem...
S pozdravem,
canned
cfb_de
Mirko,
nemohl bys náhodou ten (mi dosud neznámý) „problémový střelec“ zveřejnit i online? To by jistě zodpovědělo spoustu otázek.
S pozdravem,
Franz
(Nebo jsem ho zatím jen nenašel?)
canned
Alternativní řešení k filtru neutrální šedé: místo obvyklé 100wattové žárovky použít 75wattovou.
Jak se ostatně Ferdinandova rada projeví v praxi na výsledku:
[font="Courier"]Relativní podíl teplejšího světla při zapnutí/vypnutí žárovky se zmenší (při delším expozičním času)
Je tam viditelný barevný nádech?
Je ztráta kvality při cloně 16 (nebo < 8) pouze teoretická hodnota – nebo je viditelná pouhým (zkušeným) okem?
S pozdravem,
canned
MirkoBoeddecker
Canned,
to s tou 75wattovou žárovkou mi nepřijde jako dobrý nápad.
1) S největší pravděpodobností má jinou barevnou teplotu a budeš muset všechno znovu filtrovat.
2) Keramické objímky jsou citlivé a až budeš chtít zase fotit černobíle, bude ti chybět světlo a budeš muset žárovku znovu upravovat. Nejpozději v případě spálené žárovky nebo patice by se „investice“ do filtru vyplatila...
3) Patice jsou často podobné, ale ne stejné, což vede ke zničení žárovky......
Základní pravidlo barevného zvětšování zní: Vždy prováděj expozici déle než 10 sekund, protože jinak se dostaneš „do pekla“.
Žárovka vydává ve fázi rozžhavení světlo jiné barvy, a to podle „nálady“.
To není striktně vědecky podloženo, ale je to popsáno z praktického hlediska.
Důsledkem je: „Filtruješ se k smrti“ a každý snímek bude i přes výměnu filtrů opět barevně zkreslený.
Objektiv: To je měřitelné a prokázané. Do jaké míry je to vidět u tvého objektivu a při zvětšení, které používáš, to nevím.
Čím větší, tím více obrazových vad. To je jasné.
Mirko
MirkoBoeddecker
Franzi,
to visí na zdi v laboratoři. O online verzi ve formátu „allgemeinformat“ jsem zatím nepřemýšlel.
To, co tam visí, se samozřejmě týká právě tohoto konkrétního přístroje DUKA a jeho specifik (regenerace, barevné filtrování, používání analyzátoru atd.).
Uvidíme, až budu mít čas...
S pozdravem
Mirko
Gast
Canned,
aberrace vznikající při velkém clonění považuji za čistě teoretický problém. Jednou jsem zvětšil dvě fotografie (na formát 24 x 30), jednu s clonou 8, druhou s clonou 16 (samozřejmě s odpovídající úpravou doby vyvolávání). Ani já, ani ostatní jsme v nich neviděli žádný rozdíl.
S pozdravem
Ferdinand
canned
Mirko,
jaké rozměry má neutrální šedý filtr od „Lee Filters“? Kam by se měl nasadit? Máš ještě nějaké na skladě?
Existuje neutrální šedý filtr také s faktorem 3 nebo 4 -> tj. moje aktuální clona 16 minus 3 = clona 8 / nebo minus 4 = clona 5,6 -> chápu to správně?
Dochází při použití neutrálního šedého filtru ke ztrátě kvality, pokud jde o kontrast?
S pozdravem,
canned
MirkoBoeddecker
Filtr má rozměry 7,7 x 7,7 cm a je k dispozici pouze v této podobě.
Možná budeš muset použít dva najednou.
V místě, kam se umístí, by neměl mít žádné výrazné negativní dopady na obraz – stejně jako sada MG od Ilfordu, která se umisťuje pod objektiv.
Samozřejmě za předpokladu, že není úplně zašpiněný.

Mirko
Ano, jasně, je k dispozici!
Merlin
Neutrální šedý filtr
Je možné pomocí jednoho z těchto filtrů zaostřit pomocí zaostřovače Paterson?
A jak je to se dvěma filtry?
Možná důležité: mám barevnou hlavu Durst CLS 66 (výkon žárovky si zrovna nepamatuji)
S pozdravem Martin
Richard
Je možné s pomocí těchto filtrů a zaostřovacího kroužku Paterson stále zaostřovat?
A jak je to se dvěma filtry?
Ahoj Martine,
zda s těmito filtry ještě dokážeš zaostřit, záleží asi na tom, kdy je pro tebe světlo příliš slabé. Pokud chceš, jak se zde navrhuje, pomocí filtru vyhnout se příliš velké cloně, pak clonu bez filtrů zase zavři a zkontroluj, jestli máš ještě dost světla. Jinak filtry nasazuj až po zaostření...
Já sám k nastavení mezitím velmi rád používám páčky pro vyklopení filtrů na Meo Color3 :unsure: .
S pozdravem
Richard