canned
Witam wszystkich na forum,
W instrukcji obsługi starszego modelu analizatora kolorów Wallner napisano, że czas naświetlania powinien wynosić co najmniej 5 sekund. Czy ta informacja jest nadal aktualna? Pracuję z zestawem Tetenal RA-4.
Pozdrawiam i dziękuję!
canned
Gast
Canned,
Myślę, że może to wynikać z dwóch powodów:
a) Względny udział cieplejszego światła podczas włączania/wyłączania lampy zmniejsza się (można to osiągnąć, przykładając do obiektywu karton lub podobny materiał);
b) Trudno jest dokładnie utrzymać czasy naświetlania poniżej 5 sekund (rozwiązanie: zegar z timerem).
Pozdrawiam
Ferdinand
Gast
TEST: czy to daje uśmiechniętą buźkę?
B)
canned
Dziękuję za odpowiedź!
Już teraz ustawiam czas naświetlania na 2–3 sekundy i przysłonę na 16 (najmniejsza przysłona w moim obiektywie). Co mam zrobić?
Dodatkowo zwiększyć udział cyjanu oraz w równych proporcjach magenty i żółci, aby w ten sposób sztucznie wydłużyć czas naświetlania?
A może są obiektywy (do powiększeń KB) z przysłoną 22 i mniejszą?
Pozdrawiam,
canned
fotohuisrovo
Tak, ma to związek z powtarzalnością wyników oraz udziałem światła czerwonego przy zbyt krótkich czasach naświetlania w przypadku żarówek HLX.
W zakresie od 8 s do 20 s nie będzie żadnych problemów i można pracować niezawodnie. Należy przymknąć przysłonę roboczą o 2–3 stopnie (obiektyw powiększający) i następnie uzyskać prawidłowe naświetlanie za pomocą regulacji gęstości (N.D. od 0,0 do zazwyczaj 0,6 = 2 stopnie przysłony).
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
MirkoBoeddecker
Właśnie do tego celu sprzedajemy filtry w kolorze neutralnej szarości, które można umieścić pod obiektywem.
W zasadzie pasują one do uchwytów filtrów Beseler, ale przy odrobinie zręczności można je zastosować wszędzie.
Taki filtr jest wykonany z neutralnie szarego tworzywa sztucznego, ma współczynnik 2x, został wyprodukowany przez firmę Lee Filters i kosztuje 5 €.
Nie należy przycinać przysłony poniżej wartości 8, ponieważ spowoduje to spadek wydajności obiektywu.
To, co powiedział Robert, jest prawdą. Jest to również opisane w naszym przewodniku rozwiązywania problemów w laboratorium wynajmu :-)
Pozdrawiam
Mirko
canned
Dziękuję za szybkie odpowiedzi!
Spróbuję użyć filtra neutralnego szarego...
Pozdrawiam,
canned
cfb_de
Mirko,
czy nie mógłbyś udostępnić online tego (nieznanego mi dotąd) „problematycznego strzelca”? To z pewnością wyjaśniłoby wiele kwestii.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
(A może po prostu jeszcze go nie znalazłem?)
canned
Alternatywne rozwiązanie dla filtra neutralnej szarości: zamiast standardowej żarówki o mocy 100 W użyć żarówki o mocy 75 W.
Jak zresztą w praktyce wpływa na wynik rada Ferdinanda:
[font="Courier"]Względny udział cieplejszego światła podczas włączania/wyłączania żarówki zmniejsza się (przy dłuższym czasie naświetlania)
czy widoczny jest tam odcień barwny?
czy utrata jakości przy przysłonie 16 (lub < 8) jest tylko wartością teoretyczną – czy też widoczną gołym (wyćwiczonym) okiem?
pozdrawiam,
canned
MirkoBoeddecker
Canned,
Nie uważam, żeby ta żarówka o mocy 75 W była dobrym pomysłem.
1) Najprawdopodobniej ma inną temperaturę barwową i będziesz musiał wszystko na nowo filtrować.
2) Ceramiczne trzonki są delikatne, a jeśli znów zechcesz robić zdjęcia czarno-białe, zabraknie ci światła i będziesz musiał ponownie przerabiać lampę. Najpóźniej w momencie, gdy żarówka lub trzonek ulegną uszkodzeniu, „inwestycja” w filtr opłaci się...
3) Często trzonki są podobne, ale nie identyczne, co prowadzi do zniszczenia żarówki......
Podstawową zasadą powiększania kolorowego jest: zawsze wykonuj naświetlanie dłużej niż 10 sekund, ponieważ poniżej tego czasu wpadniesz „w piekło”.
Żarówka w fazie rozgrzewania emituje światło o innym kolorze, w zależności od „nastroju”.
Nie jest to opis ściśle naukowy, ale praktyczny.
Konsekwencją jest to, że „filtrujesz się na śmierć”, a każde zdjęcie, pomimo zmiany filtrów, znów ma przebarwienia.
Obiektyw: To jest mierzalne i udowodnione. Nie wiem, w jakim stopniu widać to w przypadku twojego obiektywu i stosowanego przez ciebie powiększenia.
Im większe, tym więcej aberracji. To oczywiste.
Mirko
MirkoBoeddecker
Franz,
to wisi na ścianie w laboratorium. Nie myślałem jeszcze o wersji online w „allgemeinformat”.
To, co tam wisi, odnosi się oczywiście do tego konkretnego urządzenia DUKA i jego specyficznych cech (regeneracja, filtrowanie kolorów, korzystanie z analizatora itp.).
Zobaczymy, jak będę miał czas...
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Canned,
Uważam, że aberracje powstające w wyniku znacznego przymknięcia przysłony mają charakter czysto teoretyczny. Kiedyś powiększyłem dwa odbitki (do formatu 24 x 30 cm), jeden przy przysłonie f/8, a drugi przy f/16 (oczywiście dostosowując czas wywoływania). Ani ja, ani inni nie dostrzegliśmy żadnej różnicy.
Pozdrawiam
Ferdinand
canned
Mirko,
Jakie są wymiary filtra neutralnego firmy „Lee Filters”? Gdzie należy go zamontować? Czy masz jeszcze jakieś na stanie?
Czy filtr neutralny jest dostępny również z współczynnikiem 3 lub 4 -> tzn. moja aktualna przysłona 16 minus 3 = przysłona 8 / lub minus 4 = przysłona 5,6 -> czy dobrze to rozumiem?
Czy stosowanie filtra neutralnego powoduje pogorszenie jakości w zakresie kontrastu?
Pozdrawiam,
canned
MirkoBoeddecker
Filtr ma wymiary 7,7 x 7,7 cm i jest dostępny wyłącznie w tej wersji.
Być może trzeba będzie połączyć dwa filtry.
W miejscu, w którym zostanie umieszczony, nie powinien mieć większego negatywnego wpływu na obraz – podobnie jak zestaw MG firmy Ilford montowany pod obiektywem.
Oczywiście pod warunkiem, że nie jest całkowicie zabrudzony.

Mirko
Tak, oczywiście, jest dostępny!
Merlin
Filtr szary neutralny
Czy można ustawić ostrość za pomocą jednego z tych filtrów przy użyciu regulatora ostrości Paterson?
A jak to wygląda w przypadku 2 filtrów?
Być może istotna informacja: posiadam głowicę kolorową Durst CLS 66 (nie pamiętam obecnie mocy żarówki)
Z poważaniem, Martin
Richard
Czy przy użyciu jednego z tych filtrów można nadal ustawić ostrość za pomocą urządzenia do ustawiania ostrości Paterson?
A jak to wygląda w przypadku dwóch filtrów?
Cześć Martin,
to, czy nadal możesz ustawić ostrość przez te filtry, zależy prawdopodobnie od tego, kiedy dla Ciebie robi się zbyt ciemno. Jeśli, zgodnie z sugestią tutaj, chcesz wyjść z filtra przy zbyt dużej przysłonie, to zamknij przysłonę bez filtrów i sprawdź, czy nadal masz wystarczająco dużo światła. W przeciwnym razie, włącz filtry dopiero po ustawieniu ostrości...
Ja sam bardzo chętnie używam teraz dźwigni do wysuwania filtrów w Meo Color3 :unsure: .
Pozdrawiam
Richard