MKL
Ahoj Mirko,
právě jsem si prohlédl tvou stránku s prodejem použitého zboží a trochu se ptám, jestli jsi se dobře informoval. V Německu neexistuje povinnost poskytovat záruku. Závazek záruky se omezuje na pravdivý popis a bezvadnost zboží (pokud není výslovně uvedeno jinak) v okamžiku předání. V tomto případě musí prodejce během prvních 6 měsíců prokázat, že zboží bylo při předání bezvadné, poté leží důkazní břemeno na zákazníkovi.
Poštovné za vrácení zboží můžeš při hodnotě zboží do 40 eur účtovat kupujícímu. Záruku můžeš zkrátit na 1 rok. Obojí však musíš uvést ve VOP. Dopřej si odbornou právní radu a uvidíš, že to není vůbec tak dramatické.
Stejně tak je tomu u předpisů o elektrické bezpečnosti: stačí pouze odstranit napájecí kabel a jasně to uvést jako vadu. Tak se v současné době stále znovu prodávají staré sušičky bez kabelu s keramickou zástrčkou pro zařízení pracující za studena, která je dnes u nových výrobků zakázána. Obecně platí mimochodem i pro soukromý prodej, že výrobky ohrožující zdraví mohou vést k odpovědnosti.
V každém případě nemohu uvěřit, že tě jako vynalézavého podnikatele nenapadne nic lepšího, než vyhodit použité zboží do šrotu a propustit lidi.
S pozdravem
Michael
MirkoBoeddecker
Ahoj Michaeli,
děkuji za tipy. Vím, co máš na mysli. S pár drobnými triky se těmto úskalím dá vyhnout.
Ale: který zákazník si koupí v odborném obchodě zvětšovací přístroj s připočtenou DPH a mzdovými náklady na zaměstnance, když ho obchodník musí výslovně prodávat jako „nefunkční“ a s odříznutou zástrčkou??
To raději zajdu na eBay a v aukci od soukromého prodejce koupím funkční originální variantu.
Pro specializovaného prodejce je už tak dost obtížné s mzdovými náklady a nájmem vůbec konkurovat perfektně organizovanému prodeji mezi soukromými osobami přes softwarové platformy. Ale když vám pak ještě vlastní vláda takhle vrazí kudlu do zad a předá všechna práva americké softwarové platformě, která za svou evropskou dceřinou společnost platí daně v Irsku, a své vlastní maloobchodníky zahrne nesplnitelnými požadavky. Co pak zbývá dělat, než ukončit podnikání?
Od března 2004 musím zaručit, že každé zařízení splňuje všech deset tisíc předpisů VDE v nejnovější verzi. Pokud tomu tak není, ručím svým celým soukromým majetkem. Prodávali jsme převážně Meoptas z 60. a 70. let za 5–50 eur. Zisková marže: 5–15 eur na zařízení.
Nebylo to rozhodnutí jednoho člověka. Prostě jsme to museli vzdát – riziko frustrace bylo příliš velké. Proti německé vládě ve spojení s eBayem jako předvojem proti německému maloobchodu nemá malá firma FOTOIMPEX prostě šanci.
MKL
Ahoj Mirko,
v zásadě chápu samotné rozhodnutí, ale ta formulace mi přišla trochu přehnaná.
Jako uživatel si také uvědomuji, že eBay pořádně rozvířil trh s použitým zbožím. Přesto si dokážu představit, že mnozí nováčci raději nakupují u obchodníka, kterému důvěřují. Trikem na eBay je mimochodem také prodej na provizi a s ním spojené vyloučení záruky. Svou odpovědnost z osobního majetku můžeš účinně vyloučit založením společnosti s ručením omezeným.
Prostě mi přijde škoda, když to člověk vzdá jen proto, že naši berlínští úředníci bezduchým způsobem implementují směrnice EU. Upřímně řečeno, už dlouho čekám na zákon, který by ratifikoval odpovědnost politiků za ekonomické škody z jejich soukromého majetku. Bohužel to asi zůstane jen snem.
S pozdravem
Michael
Niall
Mluvíš ve svém příspěvku o Irsku, Mirko? Já jsem z Irska, ale
netuším, o čem to mluvíš!
Niall
Gast
Niall,
americké softwarové společnosti řídí své evropské podnikání z Irska, protože tam mají zvýhodněné daňové podmínky.
Mluvím o tom, jak eBay ničí naši sekci s použitým zbožím na FOTOIMPEXu (to jsi zažil i ty) a jak němečtí politici navíc schvalují zákony, které eBay staví do výhodné tržní pozice tím, že nutí prodejce poskytovat záruku na použité vybavení, hradit veškeré náklady na dopravu, ručit celým svým kapitálem za elektrické nebezpečí způsobené po 10 letech od zakoupení 80 let starým zvětšovacím přístrojem a za všechny možné další vymyšlené věci.
Takto aktivně ničí svou vlastní prodejní síť ve prospěch společnosti, která platí daně v Irsku.
To jsem měl na mysli.
Mirko
Gast
Michaeli,
s tou GMBH to bohužel také nejde, protože i 25 000 € ručení je příliš vysoká částka. Při průměrném zisku 5 € po odečtení nákladů na zpracování bychom museli prodat 5000 kusů, abychom vydělali první euro bez rizika (je to trochu přehnané, protože riziko škody není rovno 100 %). Takový obrat se v příštích 100 letech už neuskuteční.
Tak nějak to funguje tak, jak má. Náklady na obcházení předpisů jsou tak velké, že ekonomická rentabilita obchodu s použitým zbožím tím trpí.
Takové zákony se přece dělají právě proto, aby fungovaly. Kdyby bylo tak snadné je obejít, zákon by se upravil. Tyto zákony přece iniciovali lobbisté velkých řetězců. Chtěli si zajistit konkurenční výhodu vůči malým prodejcům použitého zboží, aby mohli na trh protlačit své nové spotřebiče (domácí spotřebiče). To s eBayem se nějak časově přihodilo a o malé specializované trhy, jako je ten náš, se stejně nikdo nestará. Ti prostě padnou za oběť ve prospěch Otto, Obi a spol.
Přesně to je cílem těchto takzvaných „zákonů na ochranu spotřebitele“. Získat konkurenční výhody pro velkokapital proti flexibilní mase malých obchodníků. Za to pak určitě potají dostanou tučné úplatky místní pobočka nebo federální výbor.
K té formulaci: Jo, je to drsné – ale my jsme taky fakt naštvaní :) Byla to zábava šroubovat na těch starých krámách, vyleštit je a vystavit do výlohy. Taky to vypadalo dobře. Ale když den co den slyšíš jen: „Ne, já radši nakupuju na eBayi, tam je to levnější“, a pak ještě riskuješ krk, jakmile má něco zástrčku... ne, radši ne.
Cheers,
Mirko
MirkoBoeddecker
Mimochodem, příslušenství bez konektoru stále prodáváme.
Pokud jste si tedy na eBayi pořídili nekompletní Opemus, jsme vám samozřejmě k dispozici!
Mirko
MKL
Niall,
než si to špatně vyložíš, rád bych něco objasnil.
Myslím, že Mirko je nespokojený s neziskovým trhem s použitým zbožím @ FOTOIMPEX ze dvou důvodů:
Ebay se stal NEJplatformou pro prodej použitého zboží a má nejširší zákaznickou základnu i největší nabídku, protože jej může využívat jakákoli soukromá osoba i firma a funguje po celém světě.
Německá vláda ratifikovala návrh zákona od vlády EU, který má chránit spotřebitele před podvody při prodeji použitého zboží. Před zavedením tohoto zákona se mohlo stát, že bys zaplatil za auto, které mělo vážnou nehodu, která po opravě nebyla viditelná, ale později se ukázalo, že je ohnutý podvozek. Dříve jsi nemohl požadovat vrácení peněz ani vynutit opravu. Nový zákon stanoví, že společnost prodávající použité zboží musí nyní zboží přesně popsat a zboží musí být bez vad, pokud nejsou uvedeny. Pokud mělo zboží vadu nebo bylo vadné v době nákupu, může být prodejce odpovědný po dobu 2 let (ve svých vlastních VOP může tuto lhůtu zkrátit na 1 rok), přičemž prvních šest měsíců musí prokázat bezvadný stav, po uplynutí šesti měsíců je to povinností zákazníka. U soukromých prodejů lze celou odpovědnost vyloučit; pokud tomu tak není, platí dvouletá lhůta a vše výše uvedené i pro prodej mezi soukromými osobami. Nejedná se o zákon EU, ale o ustanovení začleněné do německého občanského zákoníku (BGB).
Ebay není v tomto ohledu žádnou výjimkou! Platforma Ebay nemůže obcházet vnitrostátní zákony! Ebay není totéž jako aukce s dražitelem, která by z působnosti tohoto zákona byla vyloučena.
Dalším problémem pro Mirka je, že některé staré zvětšovací přístroje a další elektronická zařízení nesplňují dnešní bezpečnostní předpisy a on se obává, že bude činěn odpovědným za úrazy. No, měl by, a to platí pro veškerý prodej zboží. Firmy nejsou z toho výjimkou. I když to prodávám soukromě, mohu být činěn odpovědným, pokud se někdo zraní.
Třetí situací je takzvaný „Fernabsatzgesetz“, který byl ratifikován, aby se zabránilo podvodům a zneužívání podniků na internetu. Každý komerční prodejce musí poskytnout záruku plné vrácení peněz po dobu dvou týdnů u anonymních prodejů přes internet, telefon a fax pouze soukromým zákazníkům. To se nevztahuje na B2B podniky.
Dobrým příkladem toho, že Ebay nemůže obcházet národní právo, je omezení týkající se zveřejňování všech zakoupených položek od německého člena Ebay. Můžu si to vyhledat u jakéhokoli člena Ebay v USA, protože ochrana soukromí v USA je tak nízká a německé právo to neumožňuje.
Myslím, že musíme respektovat rozhodnutí Mirka ukončit obchod s použitým zbožím, přesto jsem nemohl nechat uvedené důvody bez komentáře.
Michael
MKL
Ahoj Mirko,
chápu tvé rozčarování a respektuji i tvé rozhodnutí – pro tebe je to jistě správné.
Tvé zdůvodnění však trochu zavání tím, že „všichni jsou proti mně“.
Bez urážky!
Michael
Gast
Myslím, že tady v Irsku musíme na zboží z druhé ruky poskytovat záruku alespoň
na 6 měsíců a ano, jeho popis musí být přesný a zákazník musí být informován o všech vadách!!
To platí pro všechny podniky!
Myslím, že důvodem, proč se sem zahraniční firmy stěhují, je to, že
platí příznivější daňovou sazbu, než by platily v jiných zemích!!
Daňová sazba je zde 21 %, zatímco například v Německu je to 16 %!
Proto by pro mě mohlo být výhodnější nakupovat v Německu!
Takže ano, existují zákony týkající se bazarového nebo použitého zboží!!!
Niall
MirkoBoeddecker
Niall,
to, co popisuje Michael, neodráží můj názor na toto téma a zejména to není to, co na tomto zákoně kritizuji.
To, co říká, je v pořádku. Každý by měl vrátit zboží, které neodpovídá popisu nebo je z jakéhokoli jiného důvodu nekvalitní.
Také si nemyslím, že je problém, že mnoho firem sídlí v Irsku kvůli nižší daňové sazbě.
Prostě se mi nelíbí, když jeden má všechny výhody a druhý to musí všechno platit.
Ale teď jsem příliš unavený, abych to psal.
Dám ti vědět zítra.
Mirko
Gast
To je fér, Mirko!! Mimochodem, dostal jsi můj e-mail?
Niall