chriwurz
Dobrý den,
moje temná komora je velmi malá koupelna, kterou každé dva měsíce s velkým úsilím upravuji tak, abych v ní mohl pár dní dobře pracovat. Celkově jsem s tímto řešením spokojený. Co je však vždy velmi nepříjemné, je zahřívání malé koupelny (bez oken), zejména když jsem do svého Axomatu nasadil 150W žárovku. Ale i s 75W se tam brzy stane nepříjemně dusno a teplo, a kromě toho, že se práce stává namáhavou, se vývojka pravidelně zahřívá na 24–25 stupňů.
Zajímalo by mě, jaké mám možnosti, jak udržet teplotu vývojky víceméně konstantní na 20 stupních (drahé teplotní vaničky si nemohu dovolit). Zkoušel jsem to s kostkami ledu, které tam čas od času házím, ale nejsem si jistý, jestli je to tak dobré řešení. Má někdo nějaké nápady? Zkušenosti? Zlatý tip?
Které vývojky na papír jsou nejméně citlivé na teplotní výkyvy?
Předem moc děkuji za vaše příspěvky!
S pozdravem
Christian
Gast
Ahoj Christiane,
jednou z možností by bylo ohřát vývojku ve vodní lázni rovnou na 24–25 °C a pracovat s vyšší teplotou. K tomu stačí jen vložit láhev s připravenou vývojkou do vhodné odměrky s horkou vodou. Případně můžeš trochu zkrátit dobu vyvolávání. Příliš teplo je v každém případě lepší než příliš chladno, protože pod 20 °C se proces velmi zpomalí, pokud vůbec ještě funguje. S termostatem nebo procesorem můžeš mimochodem pouze ohřívat a udržovat tak teplotu konstantní, ale ne chladit. Další možností, jak dosáhnout konstantně vysoké teploty, by bylo umístit misku s vývojkou do vodní lázně s akvarijním topením.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
..ale nezapomeň: teplá vývojka = možná odlišný tón!
Když už pracuješ v koupelně, proč to neochladíš vodou z kohoutku?
Tak to dělají i v profesionálních laboratořích.
Velká mísa se studenou vodou a do ní malá mísa s vývojkou.
Řídit to kostkami ledu bych raději nedoporučoval.
Mirko