Jak jsi už správně poznal, ty černé pruhy podél okrajů negativu rozhodně nejsou záměrem výrobce. Myslím si, že to není kvůli tvému improvizovanému výměnné obalu, ale kvůli fotoaparátu, který propouští světlo tam, kde by neměl. Nejsem odborník, ale podle mě to vypadá na poškozené těsnění zadní stěny. Zkus otevřít zadní stěnu a podívej se do drážky, která se nachází nahoře a dole, kde zadní stěna „zapadá“. U většiny fotoaparátů je vyložena pěnovým těsněním. U starších fotoaparátů se toto těsnění často rozkládá na lepkavou černou hmotu. Tento problém si můžeš vyřešit sám, ale musím tě varovat, že to není žádná legrace, protože nejprve je třeba starou lepkavou hmotu vyškrábat z drážky pomocí rozpouštědla (isopropanolu) a poté přesně nalepit nové těsnění, což vyžaduje určitou trpělivost a zručnost :) Hotové samolepicí těsnění se dá sehnat na internetu, například
tady.
Pokud se ti nechce s tímhle máchat a jako chudý student si nemůžeš dovolit nebo nechceš profesionální opravu, mohl bys zkusit, zda by jako dočasné řešení fungovalo přilepení černé textilní pásky podél vnější strany zadní stěny (tj. po vložení filmu a zavření zadní stěny), případně v kombinaci se spodní částí brašny na fotoaparát (Never-Ready-Case) jako dočasné řešení, než to necháš opravit pořádně. Nicméně pak žiješ s rizikem, že části lepkavé rozpadající se těsnicí hmoty skončí na filmu nebo, ještě hůře, v tvém závěrce a zničí ji...
To bohužel momentálně nemohu prověřit, protože fotoaparát je zatím ještě nabitý. Dokážu si ale dobře představit, že těsnění už není úplně v pořádku. Až bude film podroben expozici (pravděpodobně pak bude vykazovat určité světelné úniky), podívám se na to celé podrobněji. Jelikož mám ještě Olympus OM-1, u kterého jsou těsnění opravdu už jen „černá hmota“, asi si pár těsnění objednám.
?
?
Ještě něco, ten film je hotový výrobek? Nebo si kazety plníš sám z metráže?
?
Ne, metráž nepoužívám. Kdysi jsem s tím koketoval, ale vzhledem k pořizovacím nákladům na zařízení atd. se to asi nevyplatí.
?
Sady těsnění od dodavatele, na kterého odkazuješ výše, mi přijdou dobré – ani nemám pocit, že by byly předražené, jde o ruční práci v kombinaci s malými objednávkami... ale nezdá se mi to tak složité, jak je to prezentováno na (velmi nezvyklé...) webové stránce, dá se to i nastříhat sám, jen to pak není tak přesné, v každém případě je to trochu pracné. Každopádně jsem tím už párkrát opravil těsnost fotoaparátu (u kterých by se 12 € prostě nevyplatilo). Materiál jsem kdysi sehnal přes eBay z Anglie, nevím, jestli se to ještě nabízí, musel bys to zkusit najít, pro jeden fotoaparát to není o moc levnější.
Co se týče výměnného vaku: zhasni světlo a spoj s vakuem na bundu, pak by to mělo fungovat, i když bunda není 100% nepropustná a místnost není 100% tmavá.
?
Krátce jsem si pročetl odkazovanou stránku a nezávisle na tom i další informace k tomuto tématu.
Rozdílné názory a zkušenosti na internetu lze zřejmě přičíst zejména individuálnímu řemeslnému umu jednotlivých osob. Do jaké míry však různě propagované materiály (a zda s lepicí páskou nebo bez ní atd.) mají relevantní vliv na funkci těsnění a jejich trvanlivost, mi bohužel nebylo jasné.
Jelikož nechci tomuto tématu věnovat více času, než je nutné, pravděpodobně si objednám u Kameradoktoru, pokud se mi podaří sehnat ochranné brýle, které mě při zadávání objednávky ochrání před dlouhodobým poškozením očí.
?
Děkuji vám za váš čas, vážím si toho.