rednaxelA
Ahoj,
už jsem si přečetl spoustu příspěvků tady i na jiných fórech a snažil se získat další informace z technických listů výrobců. Jenže to mě někdy ještě víc zmátlo.
Mám vlastně jen velmi malý objem práce. S 10–15 KB filmy za čtvrt roku je to už docela dost.
Teď si kladu otázku, jak dlouho vydrží otevřené koncentráty.
Jelikož svému koníčku se věnuji vždy jen po částech, může se mi u filmů nashromáždit dost práce najednou. Chemikálie by se tak pravděpodobně vždy spotřebovaly během několika týdnů.
U extrakce to asi vypadá jinak. K tomu se asi dostanu jen jednou za pár týdnů a objem práce určitě nebude obrovský. Tam se mi připravené roztoky asi zkazí dlouho předtím, než se spotřebují. Což mi ale ani tak nevadí. Ale rád bych měl doma alespoň ještě použitelné koncentráty.
Můj nejbližší prodejce je vzdálený dobrých 100 km a do té oblasti se dostanu jen občas. U zásilkových obchodů asi sotva dosáhnu minimálního objednaného množství více než jednou ročně. Proto bych si rád vytvořil roční zásobu.
Teď jsem si zhruba spočítal objem svých vaniček. Při výšce náplně asi 2 cm se do nich vejde asi 2 litry.
Využitelnost je tedy asi mnohem vyšší než množství, které za půl roku pravděpodobně zpracuji.
Už jsem si to trochu promyslel. Teď bych ale rád slyšel názor pár zapálených laborantů.
Jako vývojku pro negativy jsem si vybral RODINAL. Ten je prý velmi trvanlivý a půl litrová láhev by mi měla vystačit na rok.
U ustalovače je Agefix po otevření trvanlivý asi jen 3 měsíce. Pár malých lahviček po 125 ml by asi také šlo. Raději bych ale měl koncentrát s delší trvanlivostí.
Co se týče vývojky pro pozitivy, tak si nejsem úplně jistý, co zvolit. Eukobrom se dá sehnat i v baleních, která jsou pro mě docela praktická. Calbe N113 je také vždycky chválen do nebes. Jen mi tam trochu vadí velikost balení.
Alternativní návrhy bych uvítal.
S pozdravem
Alexander
MatthiasStark
Ahoj,
koncentráty, které používám méně často, si vždy přelévám do několika menších lahviček.
Například z litrové láhve si tak připravím 4 lahvičky po 250 ml.
Výhodou je, že koncentráty v malých lahvičkách vydrží déle, než když máš
jednu velkou láhev, která je časem jen částečně naplněná. Při přelévání je samozřejmě nutné
postupovat velmi opatrně, aby se do chemikálie dostalo co nejméně kyslíku.
U ustalovače si mimochodem nedokážu představit, že by se po třech měsících zkazil.
Agefix sice neznám, ale myslím si, že se zkazí stěží rychleji než odpovídající
konkurenční produkty.
S pozdravem
Matthias