rednaxelA
Cześć,
przeczytałem już mnóstwo postów tutaj i na innych forach oraz próbowałem zdobyć więcej informacji z arkuszy danych producentów. Tylko że w niektórych przypadkach jeszcze bardziej się pogubiłem.
Właściwie mam bardzo małą wydajność. 10–15 filmów KB w ciągu kwartału to już całkiem sporo.
W związku z tym nasuwa mi się pytanie, jak długo zachowują trwałość otwarte koncentraty.
Ponieważ mojemu hobby oddaję się zawsze sporadycznie, filmy mogą się wtedy zgromadzić w jednym podejściu. W takim przypadku chemikalia prawdopodobnie zużyłyby się w ciągu kilku tygodni.
Zdebatowanie wygląda chyba inaczej. Będę się tym zajmował prawdopodobnie tylko co kilka tygodni, a wydajność na pewno nie będzie ogromna. Przygotowane roztwory prawdopodobnie się zepsują, zanim zostaną zużyte. Co mi też nie przeszkadza. Chciałbym jednak mieć w domu przynajmniej trochę przydatnego koncentratu.
Mój najbliższy sklep znajduje się dobre 100 km stąd i bywam w tej okolicy tylko od czasu do czasu. W sklepach internetowych raczej nie osiągnę minimalnej kwoty zamówienia częściej niż raz w roku. Dlatego chciałbym zaopatrzyć się w roczny zapas.
Zrobiłem teraz z grubsza obliczenia dotyczące moich misek. Przy wysokości napełnienia ok. 2 cm mieści się w nich ok. 2 litry.
Wydaje się więc, że wykorzystalność jest znacznie wyższa niż ilość, którą prawdopodobnie zużyję w ciągu pół roku.
Zastanawiałem się już nad tym trochę. Chciałbym jednak usłyszeć opinię kilku zapalonych maniaków laboratoryjnych.
Jako wywoływacz do negatywów wybrałem RODINAL. Jest on podobno bardzo trwały, a półlitrowa butelka powinna mi wystarczyć na rok.
Jeśli chodzi o utrwalacz, to otwarte opakowanie Agefixu ma zapewne tylko 3 miesiące trwałości. Kilka małych buteleczek o pojemności 125 ml też by się nadało. Wolałbym jednak nieco trwalszy koncentrat.
Nie wiem jednak, jaki wywoływacz do pozytywów wybrać. Eukobrom jest dostępny w opakowaniach o pojemnościach, które są dla mnie całkiem praktyczne. Calbe N113 jest również bardzo chwalony. Trochę przeszkadzają mi jednak rozmiary opakowań.
Będę wdzięczny za alternatywne propozycje.
Pozdrawiam
Alexander
MatthiasStark
Witam,
Zawsze przelewam koncentraty, których używam rzadziej, do kilku mniejszych butelek.
W ten sposób np. z litrowej butelki robię 4 butelki po 250 ml każda.
Zaletą jest to, że koncentraty w małych butelkach zachowują świeżość dłużej niż w przypadku, gdy
mamy jedną dużą butelkę, która z czasem jest tylko częściowo wypełniona. Podczas przelewania trzeba oczywiście
postępować bardzo ostrożnie, aby do preparatu dostało się jak najmniej tlenu.
Jeśli chodzi o utrwalacz, nie wyobrażam sobie zresztą, żeby zepsuła się po trzech miesiącach.
Nie znam wprawdzie Agefixu, ale sądzę, że raczej nie zepsuje się szybciej niż podobne
produkty konkurencji.
Pozdrawiam
Matthias