hyoro
Ahoj,
moje čerstvě vyvolané filmy zatím nemají žádné problémy s prachem. Zdá se však, že se acetátové obaly nabily statickou elektřinou – utíráním se to nezlepšilo, takže to nebyl dobrý nápad...
Je to obecný problém acetátových obalů, nebo jsem trochu paranoidní, protože na průhledných obalech je vidět každá smítka? Nicméně: levné obaly z laboratoře, které jsem dříve znovu používal, nevykazovaly žádné elektrostatické nabití...
Existuje účinná metoda, jak acetátové obaly vybít?
Co dělat v budoucnu, aby se vůbec nenabíjely (mohlo by to být tím, že se obaly nabíjely třením o sebe)?
S pozdravem,
Henning
Gast
Bohužel jen „vyhýbavá“ odpověď: Přecházej na pergamenové obaly. S nimi takové problémy nemám. Nicméně: některé filmy mají větší sklon k elektrostatickému nabíjení než jiné. Ilford a Kodak jsou v tomto ohledu zcela bezproblémové.
S pozdravem
Ferdinand
MatthiasStark
Ahoj Ferdinande,
Acetátové obaly nejsou z hlediska prachu úplně bezproblémové a navíc se poměrně rychle trhají.
Velmi dobré zkušenosti mám s polypropylenovými obaly. Neelektrizují se tolik, jsou mnohem odolnější než
obaly z acetátu a pergaminu, jsou naprosto vhodné pro archivaci a jsou stejně jako obaly z acetátu průhledné, což znamená, že negativy lze v obalu prohlížet a hodnotit. Jedinou nevýhodou obalů z PP je cena, ale obaly z acetátu také nepatří zrovna k nejlevnějším.
S pozdravem
Matthias
hyoro
@Ferdinand: Acetátové obaly používám hlavně proto, že tak mohu negativy dobře posoudit pouhým okem (nedělám kontaktní kopie) a mohu se tak i u nevytisknutých snímků „opájet“ pohledem přes lupu, respektive se těšit na budoucí výtisky. Pergaminové obaly by pro mě proto přicházely v úvahu pouze v případě, že by se vyskytly problémy s „neprodyšnými“ obaly (např. vlhkost…).
ADOFILES jsou „tady“ dokonce levnější než acetátové obaly! Jelikož však byly zrovna vyprodané, vzal jsem – protože jsem neměl žádné preference – prostě acetátové obaly. Příště asi PP obaly.
Jsou ale opravdu stejně průhledné jako acetátové obaly? -- Vždycky je mám před očima trochu rýhované...
S pozdravem,
Henning
MatthiasStark
Dobrý den,
PP obaly bohužel nejsou tak průhledné jako acetátové obaly. Jsou však natolik průhledné, že posouzení obsahu je rozhodně možné. Na druhou stranu jsou, jak již bylo řečeno, nesrovnatelně pevnější a film tak lépe chrání.
S pozdravem
Matthias