hyoro
Cześć,
moje świeżo wywołane filmy nie mają jak dotąd żadnych problemów z kurzem. Wygląda jednak na to, że koperty z octanu nabrały ładunku elektrostatycznego – wycieranie też nie pomogło, to nie był dobry pomysł...
Czy jest to ogólny problem z kopertami octanowymi, czy też jestem nieco paranoiczny, ponieważ na przezroczystych kopertach widać każdy kłaczek? Jednakże: tanie koperty zwracane z laboratorium, które wcześniej ponownie wykorzystywałem, nie wykazywały żadnego naładowania elektrostatycznego...
Czy istnieje skuteczna metoda rozładowania osłonek z octanu?
Co robić w przyszłości, aby w ogóle się nie ładowały (czy to możliwe, że osłonki naładowały się przez ocieranie się o siebie)?
Pozdrawiam,
Henning
Gast
Niestety, to tylko „wymijająca” odpowiedź: przejdź na koperty z pergaminu. Ja nie mam z tym żadnych problemów. Jednak niektóre filmy są bardziej podatne na ładunki elektrostatyczne niż inne. Filmy Ilford i Kodak nie sprawiają w tym zakresie żadnych kłopotów.
Pozdrawiam
Ferdinand
MatthiasStark
Cześć Ferdinand,
Kieszonki z acetatu nie są do końca bezproblemowe, jeśli chodzi o kurz, a poza tym dość szybko się rozrywają.
Bardzo dobre doświadczenia mam z kieszonkami z polipropylenu. Nie ładują się tak mocno, są znacznie trwalsze niż
okładki z acetatu i pergaminu, są całkowicie bezpieczne do archiwizacji i podobnie jak okładki z acetatu są przezroczyste, co oznacza, że można obejrzeć i ocenić negatywy w okładce. Jedyną wadą okładek z PP jest cena, ale okładki z acetatu też nie należą do najtańszych.
Pozdrawiam
Matthias
hyoro
@Ferdinand: Używam koszulki z acetatu przede wszystkim dlatego, że dzięki temu mogę dobrze ocenić negatywy na oko (nie robię odbitek kontaktowych) i w ten sposób „rozkoszować się” niewywołanymi zdjęciami pod lupą, a także cieszyć się na przyszłe odbitki. Dlatego koszulki z pergaminu wchodziłyby dla mnie w grę tylko wtedy, gdyby pojawiły się problemy z „nieprzepuszczalnymi” koszulkami (np. wilgoć…).
ADOFILES są „tutaj” nawet tańsze niż koperty z acetatu! Ponieważ jednak były one właśnie wyprzedane, a ja nie miałem żadnych preferencji, po prostu wziąłem koperty z acetatu. Następnym razem prawdopodobnie będą to koperty z PP.
Ale czy są one naprawdę tak samo przezroczyste jak koperty z acetatu? -- Zawsze wydają mi się nieco prążkowane...
Pozdrawiam,
Henning
MatthiasStark
Witam,
Niestety, koperty z PP nie są tak przezroczyste jak koperty z acetatu. Są jednak na tyle przezroczyste, że ocena zawartości jest w każdym razie możliwa. Za to, jak już wspomniałem, są o niebo bardziej wytrzymałe i dzięki temu lepiej chronią film.
Pozdrawiam
Matthias