MirkoBoeddecker
Ahoj všichni,
máme možnost sehnat levné IR filtry ADOX k filmu ADOX 820 IR (ještě není hotový).
Uvažovali jsme pouze o jedné „vlnové délce“ 650 nm nebo 680 nm, ale v tak velkém množství, že by se prodejní cena vešla pod 29 EUR.
Máte o to zájem?
Dosud bohužel mnoho „pokusů o vstup do IR“ ztroskotalo na odrazující ceně filtru 45 EUR.
Z čistě marketingového hlediska by nás to zajímalo.
Mirko
micha
Na jakou srovnatelnou kvalitu byste si tedy pomysleli? Vkládáte tam také svitkový film?
Gast
Za tu cenu a se závitem 58 mm rozhodně ano. Myslím si také, že právě digitální fotografové o to budou mít velký zájem, protože třeba se Sony 717 se dají dělat skvělé věci s infračerveným zářením, jen filtry jsou vzácné...
S pozdravem
Gast
Ahoj Mirko, teď mě to zajímá: je plánovaný ADOX IR 820 jen Maco IR 820c v novém kabátě, nebo jsou tam nějaké chemické či technické rozdíly? Bude možná k dostání i verze pro svitkový film? To by byly pozitivní signály pro milovníky černobílého analogového fotografování, kteří to momentálně mají dost těžké...
S pozdravem, Adoxus
Gast
Mirko, filtry 650 nm nebo 680 nm ještě nejsou „pravé“ infračervené filtry, ale spíš dost tmavé červené filtry, které propouštějí značnou část viditelného světla – nebo jsem si to nějak popletl?
uworischki
S tím, co říkají zájemci o 58mm objektiv, se ztotožňuji.
MirkoBoeddecker
Dobře, rozumím.
Plánujeme dvě verze: lehkou (650) a s ostrostí (730).
Kvalita: Vynikající, dokonce s oboustrannou MC povrchovou úpravou!!
Jinak bychom to přece pod značkou ADOX nevydávali :-))
IR820: MACO byl efke v jiném hávu. Ne naopak.
Podrobnosti později, až bude čas.
Pozdravy
Mirko
CPD
Dobrý den,
také bych měl zájem o IR filtry „730 nm“, avšak v poněkud větších průměrech (např. vložkové filtry pro gelový filtr objektivu Habla Distagon 2,8/50; průměr si zrovna z paměti nevybavuji).
Jaké rozměry jste měli na mysli?
S pozdravem CP
Gast
Ahoj Mirko,
zajímám se o filtry, ale spíš o nezarámované sklíčka o rozměrech 100×100, protože mě to neustálé přehazování mezi filtry různých průměrů vždycky štvalo. Skvěle by se hodily do Lee i do závěrky Sinar. Se závitem ne.
S pozdravem
Martin
Gast
Ahoj Mirko,
je už něco nového ohledně těch filtrů?
Kdy budou k dostání?
Jaké budou mít rozměry?
A nakonec, jaká bude cena?
Právě uvažuju, že si konečně jeden pořídím, a pokud by se vaše brzy objevily, přidal bych si je k příští objednávce u Papier und Film (pravděpodobně před Vánocemi).
Ciao, Micha
Dennis
Ahoj!
Jak to vlastně dopadlo s tou akcí na IR filtry? Mám o to zájem.
S pozdravem Dennis
MirkoBoeddecker
To byla bohužel falešná zpráva.
Výrobce z Dálného východu si myslel, že umí vyrábět infračervené filtry, ale ve skutečnosti se nám snažil vnutit červené filtry.
Někdy tam zřejmě dochází k dalším jazykovým nedorozuměním, i když milě přikyvují a říkají „yes infrared“ :-(
Omlouvám se,
Mirko
mau
Měl bych zájem o tu hezkou verzi (průměr 58 mm)
HerbertHanauer
Ahoj Mirko,
když už vydáváte nový infračervený film, proč rovnou něco podobného jako zaniklý Konica IR 750? Ten totiž opravdu chybí. Další Maco/Efke 820 v obalu ADOX už opravdu nikdo nepotřebuje. Neobvyklá citlivost filmu Konica (ortochromatická s dodatečnou citlivostí na infračervené záření, pokud to chápu správně) přinášela již s filtrem R 25 skutečný Woodův efekt, dobře vykreslené stíny a skvělé přechody šedých tónů. Pak by se dalo ušetřit celé to mávání se speciálními infračervenými filtry; filtr R 25 (světle červený) má téměř každý. Nestojí o nic víc než jakýkoli jiný barevný filtr.
S pozdravem
Herbert
MirkoBoeddecker
Herberte,
nejde o to, uvést na trh další produkt značky Efke/Maco, ale udržet Efke 820 při životě.
Maco totiž právě tento produkt stahuje z trhu a soustředí se na Agfu. Jedná se o společnost, která vzhledem ke své obrovské velikosti tento segment nepotřebuje a rozhodně kvůli němu nebude pokračovat ve výrobě černobílých produktů. Efke by naopak měl přežít – to je náš jasný cíl.
Chceme navíc vylepšit IR820 a právě provádíme první testy.
Zvažujeme také mírné snížení citlivosti ve prospěch vyšší citlivosti a lepší skladovací stability.
Zkoušel jsi mimochodem někdy experimentovat s Classicpan 400?
S červeným filtrem vykazuje podobné efekty jako Konica, jen ne tak silné.
S pozdravem,
Mirko
Dennis
Ahoj Mirko!
Nejprve moc děkuji za odpověď!
„Tady píše ještě sám šéf“ se mi moc líbí. :D
Mimochodem, velká pochvala také mému jmenovci Lutzovi
z vašeho obchodu Impex, který se v tom vyzná a navíc působí
velmi sympaticky!
Nejde o to, uvést na trh další Efke/Maco, ale udržet Efke 820 naživu
To zní zajímavě. Také mě zajímá další osud Efke IR820 mimo MACO
. Pro krásné černobílé diapozitivy by ale bylo fajn,
kdybyste nepřišli na nápad zrušit průhledný nosič,
i když by pak film možná šlo vložit do fotoaparátu za denního světla.
Zvažuje se také mírné snížení citlivosti ve prospěch vyšší citlivosti a lepší skladovací stability
Snížení citlivosti? IR820c mi jako „MACO“ nepřipadal tak skvěle citlivý na infračervené záření.
Spíš to byl unavený kousek, asi 100krát pomalejší
než Kodak HIE ve srovnání s filtrem 780 nm.
když už vydáváte nový IR film, proč rovnou něco podobného jako zaniklý Konica IR 750. Ten totiž opravdu chybí
Vidím to přesně stejně jako Herbert. Konica byla to nejlepší, s čím jsem se dosud u IR materiálu
setkal, kvůli jeho rozlišení, kterého jiné materiály nedosahují, a právě
kvůli mezeře v citlivosti v červené oblasti, která fotografování v IR tak strašně usnadnila
, s výrazným Woodovým efektem, jen s červeným filtrem před objektivem.
Kdyby se jednoho dne něco takového znovu objevilo, s průhledným nosičem... Snít
Mnoho pozdravů
Dennis
Gast
Mirko,
nesouhlasím, film Klare Traeger musí pryč; pokud se vám to podaří, může film Efke (obecně) klidně stát o 10–20 centů víc.
Roland
Dennis
:D
Ten průhledný obal musí pryč
Ne, musí tam zůstat, jinak to pro mě
nemá žádnou hodnotu. Jako fotograf v infračerveném spektru stejně vždycky vozím
náhradní brašnu...
Pozdravuje Dennis
Gast
Dennisi,
šedý film se dá promítat, aniž by si toho někdo všiml, protože je už od začátku šedý.
Ale ochrana proti světelným kruhům na tom s průhledným nosičem velmi trpí; sotva se mi podaří vyfotit okno zevnitř bez přesvětlení, nebo chromované části při fotografování s bleskem.
IR může podle mě zůstat tak, jak je, možná se začne dodávat, jako kdysi ADOX, čirý film s označením U jako reverzní a speciální ochranou proti světelným kruhům a ostatní normální.
Roland
RomanJRohleder
Fotocelula může být velmi účinná i na čirém nosiči – podívej se, jak společnost Foma zajišťuje model R100 pomocí emulze z stříbrného odlitku pod povrchem.
Model R100 je citlivý až do vlnové délky přibližně 710 nm a bohužel není k dostání ve formátu 120. .-(