MirkoBoeddecker
Cześć wszystkim,
mamy możliwość zdobycia niedrogich filtrów IR firmy ADOX do filmu ADOX 820 IR (jeszcze nie gotowego).
Myśleliśmy o jednej „długości fali” – 650 nm lub 680 nm – ale w tak dużych ilościach, że cena detaliczna wyniosłaby poniżej 29 euro.
Czy jest na to zainteresowanie?
Do tej pory niestety wiele „prób wejścia w świat IR” kończyło się niepowodzeniem z powodu odstraszającej ceny filtra wynoszącej 45 EUR.
Byłoby to dla nas interesujące z czysto rynkowego punktu widzenia.
Mirko
micha
O jakiej porównywalnej jakości byście pomyśleli? Czy też nakładacie film zwojowy?
Gast
Biorąc pod uwagę cenę i gwint 58 mm, na pewno. Myślę też, że właśnie fotografowie cyfrowi będą tym bardzo zainteresowani, bo np. aparatem Sony 717 można robić świetne zdjęcia w podczerwieni, tylko filtry są trudno dostępne...
Pozdrawiam
Gast
Cześć Mirko, zaciekawiło mnie to: czy planowany ADOX IR 820 to po prostu Maco IR 820c w nowej odsłonie, czy też istnieją jakieś różnice chemiczne lub techniczne? A może będzie dostępny również w wersji na film rolkowy? Byłoby to pozytywnym sygnałem dla miłośników czarno-białej fotografii analogowej, którzy obecnie przeżywają ciężkie chwile...
Pozdrawiam, Adoxus
Gast
Mirko, filtry 650 nm lub 680 nm to jeszcze nie są „prawdziwe” filtry podczerwone, a raczej dość ciemne filtry czerwone, które przepuszczają sporo światła widzialnego – czy może coś mi się pomieszało?
uworischki
Zgadzam się z osobami zainteresowanymi modelem 58 mm.
MirkoBoeddecker
OK, rozumiem.
Planujemy dwie wersje: lekką (650) i „ostrą” (730).
Jakość: znakomita, nawet z obustronną powłoką MC!!
W przeciwnym razie nie wprowadzilibyśmy tego pod marką ADOX :-))
IR820: MACO był efke w innym wydaniu. Nie na odwrót.
Więcej szczegółów podamy później, gdy nadejdzie odpowiedni moment.
Pozdrawiam
Mirko
CPD
Witam,
Byłbym również zainteresowany filtrami podczerwonymi „730 nm”, ale o nieco większych średnicach (np. wkładki do obiektywu Habla Distagon 2.8/50; nie pamiętam teraz dokładnie średnicy).
Jakie rozmiary byłyby w tym przypadku brane pod uwagę?
Pozdrawiam, CP
Gast
Cześć Mirko,
Interesują mnie filtry, ale raczej w postaci nieoprawionych szkiełek o wymiarach 100x100, bo zawsze denerwowało mnie to ciągłe majstrowanie przy różnych średnicach filtrów. Świetnie pasowałyby do aparatu Lee, a także do migawki Sinar. Z gwintem – nie.
Pozdrawiam
Martin
Gast
Cześć Mirko,
Czy są już jakieś nowości dotyczące filtrów?
Kiedy będą dostępne w sprzedaży?
Jakie będą miały rozmiary?
I na koniec – jaka będzie cena?
Właśnie zastanawiam się nad zakupem jednego z nich i jeśli wasze pojawią się wkrótce, po prostu dołożę go do następnego zamówienia w Papier und Film (prawdopodobnie przed świętami Bożego Narodzenia).
Ciao, Micha
Dennis
Cześć!
Co się właściwie stało z tą akcją dotyczącą filtrów IR? Jestem zainteresowany.
Pozdrawiam, Dennis
MirkoBoeddecker
Niestety, to była pomyłka.
Producent z Dalekiego Wschodu sądził, że może produkować filtry podczerwieni, ale w rzeczywistości próbował nam wcisnąć filtry czerwone.
Czasami pojawiają się tam chyba poważniejsze problemy językowe, nawet jeśli miło kiwają głową i mówią „yes infrared” :-(
Przepraszam,
Mirko
mau
Byłbym zainteresowany tą ładną wersją (średnica 58 mm)
HerbertHanauer
Cześć Mirko,
skoro już wprowadzacie na rynek nowy film IR, to dlaczego nie stworzyć czegoś podobnego do nieprodukowanego już Konica IR 750? Bardzo go brakuje. Nikt przecież nie potrzebuje kolejnego Maco/Efke 820 w opakowaniu ADOX. Niezwykła czułość filmu Konica (ortochromatyczna z dodatkową czułością na podczerwień, jeśli dobrze rozumiem) zapewniała już przy użyciu filtra R 25 prawdziwy efekt Wooda, dobrze zarysowane cienie i doskonałą gradację szarości. Wtedy można by sobie oszczędzić całego zamieszania ze specjalnymi filtrami IR; filtr R 25 (jasnoczerwony) ma prawie każdy. Nie kosztuje on więcej niż inne filtry kolorowe.
Serdeczne pozdrowienia
Herbert
MirkoBoeddecker
Herbert,
nie chodzi o to, by wprowadzić na rynek kolejny produkt marki efke/maco, lecz o to, by utrzymać efke 820 przy życiu.
Maco bowiem właśnie wycofuje się z tego rynku i skupia się na Agfie. Jest to firma, która ze względu na swoje ogromne rozmiary nie potrzebuje tej działalności i z pewnością nie z tego powodu kontynuuje produkcję materiałów czarno-białych. Efke natomiast ma przetrwać – taki jest nasz deklarowany cel.
Chcemy również ulepszyć IR820 i właśnie przeprowadzamy pierwsze testy.
Rozważamy również nieznaczne zmniejszenie czułości na rzecz wyższej wrażliwości i lepszej stabilności podczas przechowywania.
A propos, czy eksperymentowałeś kiedyś z Classicpan 400?
Z filtrem czerwonym daje on podobne efekty jak Konica, tylko nie tak intensywne.
Pozdrawiam,
Mirko
Dennis
Cześć, Mirko!
Przede wszystkim wielkie dzięki za odpowiedź!
„Tutaj szef pisze osobiście” – to mi się bardzo podoba. :D
A tak przy okazji, wielkie brawa dla mojego imiennika i nazwiska, Lutza,
z waszego sklepu Impex, który zna się na rzeczy i ogólnie sprawia
bardzo miłe wrażenie!
Nie chodzi o to, żeby wprowadzić na rynek kolejny model Efke/Maco, ale o to, żeby utrzymać model Efke 820 przy życiu
Brzmi ekscytująco. Jestem również zainteresowany dalszym istnieniem Efke IR820 poza MACO
. Jednak w celu uzyskania pięknych diapozytywów czarno-białych byłoby miło,
gdybyście nie wpadli na pomysł, aby zrezygnować z przezroczystego nośnika,
nawet jeśli film można by wtedy wkładać do aparatu w świetle dziennym.
Rozważa się również nieznaczne zmniejszenie czułości na rzecz wyższej wrażliwości i lepszej stabilności przechowywania
Zmniejszenie czułości? IR820c jako „MACO” nie wydawał mi się aż tak świetnie
wrażliwy na podczerwień. Raczej słaby produkt, około 100 razy wolniejszy
niż Kodak HIE w porównaniu z filtrem 780 nm.
skoro już wprowadzacie nową kliszę IR, to dlaczego od razu nie coś podobnego do nieistniejącej już Konica IR 750. Bo jej naprawdę brakuje
Zgadzam się w pełni z Herbertem. Konica była najlepszym materiałem IR, z jakim dotychczas
miałem do czynienia, ze względu na rozdzielczość nieosiągalną dla innych materiałów oraz właśnie
z powodu luki w czułości w zakresie czerwieni, która sprawiała, że fotografowanie w podczerwieni było tak proste,
z wyraźnym efektem Wooda, wystarczyło tylko założyć filtr czerwony przed obiektywem.
Gdyby kiedyś znów pojawiło się coś takiego, z przezroczystym nośnikiem... Marzenia
Pozdrawiam
Dennis
Gast
Mirko,
nie zgadzam się, film Klare Traeger musi zniknąć; jeśli wam się to uda, to film Efke (ogólnie) może moim zdaniem kosztować nawet o 10–20 centów więcej.
Roland
Dennis
:D
Ten przezroczysty pasek musi zniknąć
Nie, musi koniecznie zostać, inaczej nie ma to dla mnie
żadnej wartości. Jako fotograf IR i tak zawsze podróżuję z
torbą na zapasowe obiektywy...
Pozdrawiam, Dennis
Gast
Dennis,
można też wyświetlać szary film, a nikt tego nie zauważy, bo jest on po prostu szary.
Jednak przezroczysty materiał nośny bardzo pogarsza ochronę przed efektem halo; ledwo udaje mi się sfotografować okno od wewnątrz bez prześwietlenia lub uchwycić chromowane elementy przy zdjęciach z lampą błyskową.
Jeśli o mnie chodzi, to IR może pozostać taki, jaki jest. Być może, podobnie jak kiedyś firma ADOX, dostarczą przezroczysty film z oznaczeniem „U” (jak „reversal”) i specjalną ochroną przed efektem halo, a pozostałe będą standardowe.
Roland
RomanJRohleder
Filtr AHU może być bardzo skuteczny nawet na przezroczystym podłożu – zobacz, jak firma Foma zabezpiecza model R100, nakładając pod emulsją srebro.
Model R100 jest uczulony do około 710 nm i niestety nie jest dostępny w formacie 120. .-(