Gast
Zastanawiam się, czy samemu wywoływać swoje filmy! Ale czy to się opłaca, skoro robię tylko 5–6 filmów miesięcznie? I jakich kosztów trzeba się spodziewać w przypadku chemikaliów? Dopiero zaczynam przygodę z fotografią analogową i gdyby ktoś znał jakąś dobrą książkę z dużą ilością zdjęć wyjaśniających ten proces, to bardzo by mi to pomogło. Z góry dziękuję!!
fotohuisrovo
W przypadku wywoływania filmów C41 (kolorowe negatywy): 0,75 € za film
W przypadku filmów czarno-białych: od 0,20 € do 0,35 € za film
Ceny te obejmują wyłącznie koszty chemikaliów.
6 filmów miesięcznie to na pewno opłacalne, nie mówiąc już o lepszej jakości, braku zarysowań i innych wad, filmów, które mogą zniknąć itp.
Pozdrawiamy,
Fotohuis RoVo
Robert Vonk
Gast
Dzięki za szybką odpowiedź!!
A gdzie można kupić chemikalia, na razie tylko do wywoływania zdjęć!! W każdym sklepie fotograficznym?
MirkoBoeddecker
No cóż, oczywiście możesz kupić coś takiego u nas www.FOTOIMPEX.de
Jednak wywoływanie kolorów nie jest tak proste jak w przypadku czarno-białych zdjęć i z czysto finansowego punktu widzenia jest to raczej mało opłacalne.
Powinno chodzić przede wszystkim o jakość i przyjemność z robienia zdjęć, w przeciwnym razie kupon na wywołanie od Saturnu będzie tańszym wyborem.
Mirko
Gast
@Saturn
Na zdjęciu widać nawet paski...
To super, prawda?
Micha
Gast
Jakich kosztów trzeba się mniej więcej spodziewać przy wywoływaniu kolorów? Żebym miał ogólne pojęcie, a poza tym, jakiego rodzaju płynów będę potrzebował? Przeglądałem trochę internet i można znaleźć wiele informacji, ale nie zawsze jest tam jasno napisane, co jest potrzebne, a co nie!! :ph34r: Interesowałyby mnie zarówno czarno-białe, jak i kolorowe zdjęcia! Dzięki
MirkoBoeddecker
@ Micha: po prostu jest tani...
@ Compiman: Czy przejrzałeś już odpowiednie strony w naszym katalogu?
http://www.fotoimpex.de/catalogus_novus_impexus.pdf
Gast
Nie, jeszcze nie, ale właśnie to ściągnąłem i obejrzę to spokojnie. Dzięki