Peckham
Ahoj všichni,
téma znečištěných negativů už tu jednou padlo. Také jsem už vyzkoušel několik věcí, včetně benzínu a isopropanolu. Ale to slepené místo nejde sundat.
Co se stalo? Zřejmě se mi ve tmě dostala trocha vody na negativy v jejich pergaminovém obalu. Zřejmě jsem si toho všiml až příliš pozdě, protože už bylo všechno zase suché. Negativ už nebylo možné z obalu vyndat, musel jsem obal roztrhnout. Pergamen přitom zůstal na negativech přilepený v tenkých podlouhlých proužcích. A drží tam velmi pevně. Poradí mi někdo?
Děkuji předem
Peter Eck
MirkoBoeddecker
Více vody!
Peckham
Dobře. Tak to asi bude třeba nechat „namáčet“ déle?
MirkoBoeddecker
Až do té doby, než se rozpuští, a poté opatrně osušte. V případě potřeby opláchněte destilovanou vodou nebo použijte přípravek ADOFLO, aby nevznikly vodní skvrny.
Bonderer
Kromě PP obalů bych doporučil i ty, které jsem vyzkoušel a ve kterých lze bez problémů vytvářet kontakty.
Během 40 let jsem několikrát kompletně vyměnil pergaminové obaly, protože zežloutly. Vzhledem k množství, které se tam nahromadilo, to byla spousta práce. Možná to bylo tím, že jsem kdysi byl silný kuřák, ale určitě v tom hrály roli i vlivy prostředí. Myslím si ale, že negativy v PP obalech jsou prostě lépe chráněné.
A také je snazší je najít a vyvolat.
Na původní otázku už byla odpověď dána, toto je jen doplnění.