Peckham
Witam wszystkich,
Temat zanieczyszczonych negatywów był już tutaj poruszany. Wypróbowałem już różne sposoby, w tym benzynę lakową i izopropanol. Zlepki nie schodzą.
Co się stało? Najwyraźniej w ciemności na negatywy w ich pergaminowych kopertach dostała się woda. Zauważyłem to chyba zbyt późno, bo wszystko już dawno wyschło. Nie dało się już wyjąć negatywów z koperty, musiałem ją rozerwać. W ten sposób pergamin przykleił się do negatywów w postaci cienkich, podłużnych pasków. I bardzo trudno się go pozbyć. Czy ktoś ma jakąś radę?
Z góry dziękuję
Peter Eck
MirkoBoeddecker
Więcej wody!
Peckham
OK. Czyli trzeba to moczyć dłużej?
MirkoBoeddecker
Dokładnie do momentu, aż się wypłynie, a następnie delikatnie osuszyć. W razie potrzeby spłukać wodą destylowaną lub użyć preparatu ADOFLO, aby nie powstały plamy z kamienia.
Bonderer
Oprócz koszul PP radziłbym używać sprawdzonych koszul PP, w których można bez problemu nawiązywać kontakty.
W ciągu ostatnich 40 lat kilkakrotnie całkowicie wymieniałem koszulki z pergaminu, ponieważ żółkły. Biorąc pod uwagę ilość, jaka się zgromadziła, było to spore wyzwanie. Być może jedną z przyczyn było to, że kiedyś byłem nałogowym palaczem, ale z pewnością miały na to wpływ również czynniki środowiskowe. Uważam jednak, że negatywy w kopertach z PP są po prostu lepiej chronione.
Ponadto łatwiej jest je odnaleźć i wykonać kopię.
Na pierwotne pytanie udzielono już odpowiedzi, to tylko uzupełnienie.