Gast
Ahoj fanoušci značky Forte z FI,
po těch špatných zprávách z Ilfordu teď ještě tohle: Je to s Forte konec?
S filmy Forte si moc neporadím, ale maďarské fotografické papíry (zde zejména pevně gradovaný Fortezo...) jsou pro mě a mé představy o fotografiích v každém ohledu špičkou a momentálně nemají žádnou alternativu.
Je insolvence Forte jen fámou, nebo je na tom skutečně něco pravdy?
Zatím znepokojený,
Fortissimo possibile
MirkoBoeddecker
V současné době nelze u žádného výrobce (kromě Kodaku) vyloučit, že dojde k dočasným dodávkovým potížím.
To souvisí jednak s nepokoji kolem společnosti Ilford a jednak s prudkým poklesem trhu.
Právní rámec ne vždy umožňuje přizpůsobit provoz potřebnou rychlostí snížené celosvětové poptávce.
Co přesně se děje v Maďarsku a jakou cestu si společnost Forte z této „slepé uličky“ najde, je v tuto chvíli ještě nejasné.
Prostě nemohou propouštět lidi, ale práce už není ani pro všech 350 zaměstnanců.
Nikdo za to nemůže, to je prostě běh času, ale pokud podnik nesmí propustit nikoho, koho už nemůže zaměstnat, pak nakonec zkrachuje nebo zasáhne stát s dotacemi.
A pak nebude po určitou dobu žádný materiál.
Věděli jsme už delší dobu, že to jednou bude těsné, a proto jsme si „naškrábali“ zásoby nejdůležitějších velikostí.
Bohužel jsme to nemohli udělat v širším měřítku (nedostatek peněz a místa v chladírně).
Víc jsme udělat nemohli a že k zastavení výroby dojde tak náhle, to nás také překvapilo.
Během příštích několika týdnů se s tím prostě musíme vypořádat.
Poté, pokud vše půjde hladce, bude k dispozici nový papír na sněhobílém, ale o něco tenčím podkladu (viz nový katalog).
Na emulzi se nic nezměnilo, ale 320g podklad jsme vyřadili.
S pozdravem
Mirko
EAK-Kremer
ale náš 320g podklad už není k dostání.
Ahoj!
Pro mě jako fotografického umělce je to katastrofa!
Existují ještě jiní výrobci „těžkých“ barytových papírů s klasickou emulzí, jejichž papíry při sušení na vzduchu nedělají potíže?
MirkoBoeddecker
Společnost Forte není výrobcem tohoto barytového podkladu.
Teoreticky může každý výrobce nanášet emulzi na jakýkoli podklad.
Na téma přechodu na nový podklad se zde na fóru diskutovalo již před několika měsíci.
Rozhodnutí snížit gramáž barytového podkladu z 320 na 300 gramů nebylo ani naším, ani na straně společnosti Forte.
EU zakázala bělící proces a výrobce podkladu musel celou produktovou řadu zastavit.
Na nový stroj chybí obrat.
Jediný stroj, který se dal přizpůsobit, zvládá pouze do 300 g.
ALE prosím, nedělejte si předčasné obavy, aniž byste nový podklad vyzkoušeli.
Rozdíl si všimnete až při přímém srovnání, a to teprve při třetím přejíždění prstem.
320 na 300 gramů. Ne 320 na 180!!
A má to navíc tři výhody:
1) Papír Kaltton bude nyní k dispozici i na těžkém podkladu
2) Podklad je díky modernímu bělicímu procesu bělejší, takže obraz je brilantnější bez použití optických zjasňovačů.
3) Nový bělicí proces je šetrný k životnímu prostředí a má proto budoucnost.
Při sušení jsem nezaznamenal žádný rozdíl!
Jak dlouho obvykle namáčíš?
S pozdravem
Mirko
EAK-Kremer
Nebylo to ani naše rozhodnutí, ani rozhodnutí firmy Forte, snížit gramáž barytového podkladu z 320 na 300 gramů.
Z 320 na 300 gramů. Ne z 320 na 180!!
Jak dlouho to obvykle namáčíš?
S pozdravem
Mirko
No, pesimisticky jsem předpokládal, že Forte už vůbec nedodává. Jestli je to 320 nebo 300 gramů, je mi jedno, hlavně že se to při sušení na vzduchu nezkroutí.
Oplachuji vlažnou vodou „metodou zlatokopů“, tedy naliju vodu a protřepu, a to asi 5–6krát. Jelikož většinou ještě krátce vyběluji (a pak samozřejmě znovu oplachuji), při příliš dlouhém oplachování se plsť příliš namáhá a nabobtnalé kruhy pak už nejdou ovládat. Proto vždy oplachujte co nejkratší dobu. Mám barytové tisky z konce 70. let (Agfa papír), které stále nevykazují žádné známky stárnutí ani skvrny. Proto předpokládám, že moje metoda oplachování je tak dobrá. Důležité je, aby voda byla vlažná (20–24 °C) a ne studená.
MirkoBoeddecker
V tomto ohledu tedy není třeba se obávat žádných rozdílů mezi starým a novým podkladem.
Pokud by společnost Forte – navzdory všem očekáváním – přece jen ukončila výrobu, budeme samozřejmě nabízet podobné barytové papíry s gramáží 240 nebo 300 gramů, které se při sušení rovněž nekroutí.
Stává se ti to také u papíru Foma Baryt?
Navzdory opačným tvrzením jednoho z konkurentů to však v současné době vypadá, že v Maďarsku bude výroba brzy pokračovat (to znamená, že za pár měsíců by mělo dorazit nové zboží, a nezapomeň: dodáváme denně. Sklad je plný!!).
Doufejme, že za pár dní budeme vědět více.
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
znamená to, že v budoucnu budete určitě dodávat barytové papíry ve stylu „Polywarmton“?
A jak je to s filmy Classicpan, které také pocházejí od Forte? Já sám kromě Efke používám CP 200 až do formátu 8x10 palců s pyro-vývojkou. Bylo by hezké, kdyby se v nabídce udržel i v budoucnu. Američtí fotografové velkoformátových snímků na tuto kombinaci také sázejí. Měl by přece existovat dostatečný objem poptávky, aby se tento materiál udržel v nabídce?
Co vlastně dělá Efke? Doufám, že alespoň tam nedochází k ekonomickým potížím.
S pozdravem
Jürgen
Gast
Dobrý den,
„Pokud by společnost Forte nemohla nadále dodávat, bude nabídnuta náhrada.“
Co by mohlo přijít v úvahu jako náhrada? Může Efke znovu zahájit výrobu (vyšší poptávka by to možná ospravedlnila), nebo jste již jednali se společnostmi Kentmere, Slavich a Fohar?
Koneckonců nelze vážně předpokládat, že by společnost Foma nabízela další papíry, pokud tam nechtějí podstoupit neúnosné riziko.
Mimochodem, proti mírnému zvýšení ceny asi není nic proti, pokud to zajistí zachování dodávek.
Roland
MirkoBoeddecker
Jak vás vlastně všechny napadlo, že by se efke už nevyráběla??
Odkud se asi berou ty 50 ASA ploché filmy (ty tu dřív nebyly!) a všechny ty efke filmy?
Polywarmtone: Jak je popsáno výše, mohu to potvrdit. To rozhodně.
100% stejný výsledek lze dosáhnout pouze s techniky Forte na emulzi Forte na stroji Forte.
Zvýšení cen se chystá na každém kroku. Jen samotné nosiče vyskočily o 80 %.
Ceny posledních 5 let byly možné jedině proto, že se výrobci navzájem ruinovali v upřímné naději, že se stanou jediným přeživším a nakonec na tom vydělají. Kam to vedlo, je nyní vidět.
Vzorec levné = vyšší obrat z dlouhodobého hlediska prostě nefunguje (ledaže by film již obsahoval mnoho dalších motivů, které je třeba teprve najít :-))
Foma: uvidíme. Tu a tam nějaká receptura spí i v českých skříních....
Mirko
Gast
V tomhle jsi mě nepochopil – Efke sice přestala vyrábět filmy, ale momentálně alespoň nezačíná pravidelně vyrábět fotografický papír.
Právě na to jsem svou formulací cíleně poukazoval.
MirkoBoeddecker
Pokud by společnost Forte skutečně nemohla nadále dodávat, musíme zvážit různé alternativy.
Jednou z nich by byla společnost Efke.
V tuto chvíli bychom však měli raději ještě chvíli počkat, než se do něčeho unáhleně vrhnout.
Co se týče Efke a nepravidelné výroby fotografických papírů: když přijdeme a řekneme, že chceme nechat vyrobit fotografický papír, všichni spustí stroje. Je to vždy otázka množství. Co nejde, je mít na skladě malé množství papírů Efke vedle všeho ostatního.
Mirko
MirkoBoeddecker
Právě jsem mluvil s firmou Forte.
Možná dostaneme další zboží za 2–3 měsíce.
Do té doby se musíme nějak jinak protlouct.
Proto nyní zavádíme 240g barytový papír, který vychází ze starého modelu Vario Classic 180g.
Jak to bude v budoucnu s cenami, to zatím nevím.
Vzhledem k tomu, že se společnost Forte nedostala do likvidních potíží bezdůvodně, všichni účastníci trhu v současné době očekávají mírné zvýšení cen.
Tento Vario Classic je i přes silnější podklad cenově rozhodně srovnatelný se starými cenami společnosti Forte.
Mirko
MirkoBoeddecker
Novinky: Jak to tak vypadá, dostaneme veškerý zbývající materiál, který je u společnosti Forte k dispozici, v továrních rolích.
Museli jsme přijmout určité závazky a vysolit pořádnou sumu, ale co by člověk neudělal pro své věrné stálé zákazníky.
Jelikož se však jedná o nebalené zboží, bude ještě chvíli trvat, než z něj budeme moci vyrobit filmy a formáty papíru.
Kdo tedy právě pracuje na sérii Polywarmton, Polykaltton nebo Classicpan 400 KB či na plochém filmu, ať si prosím už teď zarezervuje objednávku.
Kdo dřív přijde, ten dřív mele.
Poté nebude od společnosti Forte po dobu minimálně 2 měsíců k dispozici vůbec nic.
Svitkové filmy Classicpan a ploché filmy 200 ASA jsme bohužel nemohli sehnat, protože sklad surovin byl úplně prázdný.
Pro Polykaltton Baryt a RC máme náhradu: ADOX Fine Print Vario Classic 240g.
První dodávka dorazí příští týden.
Mirko
Gast
Poté nebude od společnosti Forte po dobu minimálně 2 měsíců k dispozici nic.
Ahoj Mirko,
před měsícem se říkalo, že z Maďarska nic nepřijde minimálně 2 měsíce. Právě mi dorazila objednávka, bohužel bez PW RC ve formátu 24x30 a PW FB ve formátu 30x40, což jsou vlastně moje nejčastěji používané druhy a formáty papíru. :(
Když jsem minulý týden telefonoval s pracovníkem expedice, právě dorazila jedna paleta, ale jak to vypadá: bohužel bez těchto mnou požadovaných položek Je už mezitím něco nového? Je už předvídatelné, od kdy bude Forte (pokud vůbec, doufám, že ano) opět schopno dodávat?
S pozdravem,
Joost
MirkoBoeddecker
V tuto chvíli je jisté jen to, co máme na regálech.
Polywarmton je to, čeho je největší nedostatek, protože na světovém trhu neexistuje žádný srovnatelný materiál (s výjimkou Ilford Multigrade Warmtone, který sice můžeme dodat, ale cena je problém a zrovna zase stoupla...).
Prozatím přicházejí pouze ploché filmy 400 ASA, jakmile jsou nařezány.
Ale ještě máme – i z Polywarmtonu.
Možná bys mohl nařezat větší formát nebo zmenšit kopie (to druhé byl vtip)?
Ten insolvenční klaun samozřejmě nemá o fotografickém byznysu ani páru.
Rozhodování ještě chvíli potrvá a od té chvíle to bude trvat minimálně 2 týdny, než se dá vložit surový materiál, a další 2 měsíce, než první hotové zboží vyjde zezadu suché a zabalené.
Senzibilizace a zalévání prostě není tak jednoduché.
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
na fóru konkurence z Hattenu někdo napsal, že společnost Forte v budoucnu zřejmě přestane vyrábět papíry a bude se zabývat pouze kompletací nakoupeného zboží. Můžeš tuto špatnou zprávu potvrdit, nebo je to stále ještě otevřené?
Momentálně mi došel zásobník Polywarmton PE ve formátu 24x30. Používal jsem ho pro pracovní kopie a pro výtisky, které nemusely být nutně na barytu. Co bys mi doporučil jako náhradu? Moje požadavky jsou: světle bílý podklad (měl by být světlejší než Polywarmton), lehký teplý tón, hluboké černé tóny a dobře vykreslené světla a stíny. Raději ne zelenkavý papír s teplým tónem (myslím, že jsem právě docela přesně popsal vlastnosti Polywarmtonu ;-) ). Co mohu použít? Případně bych mohl přejít i na jinou vývojku (dosud jsem pracoval s Eukobromem).
Jak je to mimochodem s vývojkou Classic PNB, kterou jsem si nedávno zkusmo nechal poslat jednu lahvičku? Je také od Forte a je možné, že brzy nebude k dispozici?
S pozdravem
Joost
Gast
Jooste,
zkus Agfa MCP/MCC – odpovídá tvému popisu, jen je to bohužel mnohem dražší...
Roman
MatthiasStark
Dobrý den,
Agfa MCP je opravdu špičkový papír, ale nenazval bych ho papírem s teplým tónem. Řekl bych,
že je spíše neutrální.
S pozdravem
Matthias
Gast
To je pravda, samozřejmě není tak teplý jako Polywarmton – ale zkus ho v NEUTOL WA s větším ředěním (1+14 nebo tak nějak), tam už bude trochu „méně neutrální“; navíc hezky reaguje na Selentoner (i když je méně barevný než Polywarmton).
Fomatone MG by samozřejmě byla další alternativa.
MirkoBoeddecker
Co se týče společnosti Forte:
Zatím není nic rozhodnuto – správce konkurzní podstaty ještě ani nedorazil.
Snažíme se ho přesvědčit, aby okamžitě obnovil výrobu pro stávající objednávky a teprve poté, při běžném provozu, projednal plán ozdravení.
To je aktuální stav k dnešnímu dni.
Mirko