Gast
Witajcie fani Forte z FI,
Po złych wiadomościach z Ilfordu teraz jeszcze to: czy to koniec Forte?
Nie przepadam za filmami Forte, ale węgierskie papiery fotograficzne (zwłaszcza ten o stałej gradacji, Fortezo...) są dla mnie i moich wyobrażeń o zdjęciu pod każdym względem „najnowocześniejsze” i obecnie nie ma dla nich żadnej alternatywy.
Czy upadłość Forte to tylko plotka, czy rzeczywiście jest w tym ziarno prawdy?
Zaniepokojony,
Fortissimo possibile
MirkoBoeddecker
Obecnie nie można wykluczyć, że u żadnego producenta (z wyjątkiem firmy Kodak) pojawią się tymczasowe trudności z dostawami.
Wynika to z jednej strony z zawirowań wokół firmy Ilford, a z drugiej – z gwałtownego spadku popytu na rynku.
Nie zawsze ramy prawne pozwalają na dostosowanie działalności w tempie niezbędnym do zmniejszonego globalnego popytu.
Co dokładnie dzieje się na Węgrzech i jaką drogę wytyczy firma Forte, aby wyjść z tej „sytuacji bez wyjścia”, nie jest w tej chwili jeszcze jasne.
Po prostu nie mogą zwolnić ludzi, ale nie ma już pracy dla wszystkich 350 pracowników.
Nikt nie może na to nic poradzić, tak po prostu biegnie czas, ale jeśli firma nie może zwolnić nikogo, kogo nie jest już w stanie zatrudnić, to w końcu zbankrutuje albo państwo wkroczy z dotacjami.
A wtedy przez pewien czas nie będzie materiałów.
Już od dłuższego czasu wiedzieliśmy, że w pewnym momencie zrobi się ciasno i odpowiednio „zgromadziliśmy” najważniejsze rozmiary.
Niestety nie mogliśmy tego zrobić w szerszym zakresie (brak pieniędzy i brak miejsca w chłodni).
Nie mogliśmy zrobić więcej, a to, że tak nagle nastąpiło wstrzymanie produkcji, również nas zaskoczyło.
W ciągu najbliższych kilku tygodni będziemy musieli jakoś sobie z tym poradzić.
Potem, jeśli wszystko pójdzie gładko, pojawi się nowy papier na bardzo białym, ale nieco cieńszym podłożu (patrz nowy katalog).
Nie zmieniono nic w emulsji, ale zrezygnowaliśmy z podłoża o gramaturze 320 g.
Pozdrawiam
Mirko
EAK-Kremer
ale papier o gramaturze 320 g zniknął z naszej oferty.
Witam!
Dla mnie, jako artysty fotografika, to katastrofa!
Czy są jeszcze inni godni polecenia producenci „ciężkich” papierów barytowych z klasyczną emulsją, których papiery nie sprawiają kłopotów podczas suszenia na powietrzu?
MirkoBoeddecker
Forte nie jest producentem tego podłoża barytowego.
Teoretycznie każdy producent może nakładać emulsję na dowolne podłoże.
Kilka miesięcy temu na tym forum pojawiły się już dyskusje na temat przejścia na nowe podłoże.
Zmniejszenie gramatury podłoża barytowego z 320 do 300 gramów nie było ani naszą, ani decyzją firmy Forte.
UE zakazała stosowania procesu wybielania, a producent podłoża musiał wycofać całą linię produktów.
Brakuje obrotów na zakup nowej maszyny.
Jedyna maszyna, którą udało się dostosować, może obsługiwać tylko podłoża do 300 g.
ALE proszę nie malować czarnych scenariuszy, nie wypróbowawszy jeszcze nowego podłoża.
Różnicę widać dopiero przy bezpośrednim porównaniu, dopiero przy trzecim dotknięciu.
320 do 300 gramów. Nie 320 do 180!!
Ma to też trzy zalety:
1) Papier o zimnej tonacji będzie teraz dostępny również na ciężkim nośniku
2) Dzięki nowoczesnej metodzie bielenia podłoże jest bielsze, a obraz bardziej wyrazisty bez dodatkowych rozjaśniaczy optycznych.
3) Nowa metoda bielenia jest przyjazna dla środowiska i dlatego ma przyszłość.
Nie zauważyłem żadnej różnicy podczas suszenia!
Jak długo zazwyczaj namaczasz?
Pozdrawiam
Mirko
EAK-Kremer
To nie była ani nasza, ani decyzja Forte'a, aby zmniejszyć gramaturę podłoża barytowego z 320 do 300 gramów.
Z 320 do 300 gramów. Nie z 320 do 180!!
Jak długo zazwyczaj trzymujesz w wodzie?
Pozdrawiam
Mirko
Cóż, pesymistycznie założyłem, że Forte w ogóle już nie dostarcza. Nie ma dla mnie znaczenia, czy to 320, czy 300 gramów, najważniejsze, żeby nie wypaczało się podczas suszenia na powietrzu.
Płuczę w letniej wodzie metodą „złotokopów”, czyli polewam wodą i potrząsam, powtarzając to 5–6 razy. Ponieważ zazwyczaj jeszcze raz krótko wybielam (a potem oczywiście ponownie płuczę), zbyt długie płukanie nadmiernie obciąża filc, a spęcznione koła stają się wtedy nie do opanowania. Dlatego zawsze płuczę tak krótko, jak to tylko możliwe. Mam odbitki barytowe z końca lat 70. (papier Agfa), które nadal nie wykazują żadnych oznak starzenia ani plam. Dlatego zakładam, że moja metoda płukania jest dobra. Ważne jest, aby woda była letnia (20–24°C), a nie zimna.
MirkoBoeddecker
W tej kwestii nie ma więc powodów do obaw co do różnic między starym a nowym podłożem.
Gdyby firma Forte – wbrew wszelkim oczekiwaniom – jednak zaprzestała produkcji, będziemy oczywiście oferować podobne papiery barytowe na podłożu o gramaturze 240 lub 300 gramów, które również nie wypaczają się podczas suszenia.
Czy zdarza się to również w przypadku papieru barytowego Foma?
Jednak – pomimo twierdzeń konkurencji – obecnie wszystko wskazuje na to, że wkrótce na Węgrzech sytuacja ulegnie poprawie (czyli za kilka miesięcy powinien pojawić się nowy towar, a nie zapominajmy: dostarczamy codziennie. Magazyn jest pełny!!).
Mamy nadzieję, że za kilka dni będziemy mieli bardziej konkretne informacje.
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
czy to oznacza, że w przyszłości na pewno będziecie mogli dostarczać papiery barytowe w stylu „Polywarmton”?
A jak wygląda sytuacja z filmami Classicpan, które przecież również pochodzą od Forte? Sam, oprócz Efke, używam CP 200 w formacie do 8x10 cali z wywoływaczem piro. Byłoby miło, gdyby pozostały one w ofercie również w przyszłości. Amerykańscy fotografowie wielkoformatowi również cenią sobie tę kombinację. Powinno być wystarczające zapotrzebowanie, aby utrzymać ten materiał w ofercie, prawda?
A co właściwie robi Efke? Mam nadzieję, że przynajmniej tam nie ma problemów finansowych.
Pozdrawiam
Jürgen
Gast
Witam,
„Jeśli firma Forte nie będzie mogła już dostarczać produktów, zaproponujemy zamiennik”
Co wchodzi w grę jako zamiennik? Czy Efke mogłaby wznowić produkcję (większy popyt mógłby to uzasadniać), czy też rozmawialiście już z firmami Kentmere, Slavich i Fohar?
W końcu nie można poważnie zakładać, że Foma wprowadzi do oferty więcej rodzajów papieru, jeśli nie chce ponosić zbyt dużego ryzyka.
Nawiasem mówiąc, nie ma chyba nic przeciwko umiarkowanej podwyżce cen, jeśli zapewni to utrzymanie dostaw.
Roland
MirkoBoeddecker
Skąd wam w ogóle przychodzi do głowy, że efke już nie produkuje?
Skąd więc biorą się te błony płaskie o czułości 50 ASA (których wcześniej nie było!) i wszystkie inne filmy efke?
Polywarmtone: Tak jak opisano powyżej, mogę to potwierdzić. To na pewno.
W 100% identyczny efekt można uzyskać tylko przy pomocy techników Forte, na emulsji Forte i na maszynie Forte.
Podwyżki cen są nieuniknione na każdym kroku. Same nośniki podskoczyły o 80%.
Ceny z ostatnich 5 lat były możliwe wyłącznie dlatego, że producenci wzajemnie się rujnowali w prawdziwej nadziei, że zostaną jedynymi ocalałymi i w końcu zgarną zyski. Dokąd to doprowadziło, widać teraz.
Formuła „tanie = większy obrót” po prostu nie sprawdza się w dłuższej perspektywie (chyba że w filmie zawarte byłyby już te liczne dodatkowe motywy, które najpierw trzeba znaleźć :-))
Foma: poczekajmy. Ta czy inna receptura drzemie również w czeskich szafkach....
Mirko
Gast
Nie zrozumiałeś mnie – nie chodzi o to, że firma Efke przestała produkować filmy, ale przynajmniej na razie nie produkuje regularnie papierów fotograficznych.
Właśnie to miałem na myśli, używając tego sformułowania.
MirkoBoeddecker
Gdyby firma Forte rzeczywiście nie była w stanie dostarczać produktów, musielibyśmy rozważyć różne alternatywy.
Jedną z nich byłaby firma Efke.
Na razie jednak lepiej jeszcze trochę poczekać, zamiast podejmować pochopne decyzje.
Jeśli chodzi o firmę Efke i nieregularną produkcję papieru fotograficznego: kiedy przychodzimy i mówimy, że chcemy zamówić papier fotograficzny, wszyscy uruchamiają maszyny. Zawsze jest to kwestia ilości. Nie da się jednak utrzymywać na stanie niewielkich ilości papieru Efke, obok wszystkich innych produktów.
Mirko
MirkoBoeddecker
Właśnie rozmawiałem przez telefon z firmą Forte.
Być może za 2–3 miesiące znów otrzymamy towar.
Do tego czasu musimy jakoś sobie poradzić.
W związku z tym wprowadzamy teraz papier barytowy o gramaturze 240 g, oparty na starym modelu Vario Classic 180 g.
Nie wiem jeszcze, jak w przyszłości będą wyglądały ceny.
Ponieważ firma Forte nie bez powodu popadła w problemy z płynnością finansową, wszyscy uczestnicy rynku spodziewają się obecnie umiarkowanych podwyżek cen.
Ten model Vario Classic, pomimo mocniejszego podłoża, jest w każdym razie cenowo porównywalny ze starymi cenami firmy Forte.
Mirko
MirkoBoeddecker
Aktualności: Wygląda na to, że otrzymamy wszystkie dostępne w Forte resztki materiałów w fabrycznych rolkach.
Musieliśmy podjąć pewne zobowiązania i wyłożyć sporo kasy, ale czego by się nie zrobiło dla swoich lojalnych stałych klientów.
Ponieważ jednak chodzi o towary nieprzetworzone, minie jeszcze trochę czasu, zanim będziemy mogli z nich wykonać filmy i formaty papierowe.
Kto więc pracuje obecnie nad serią Polywarmton, Polykaltton lub Classicpan 400 KB albo błoną płaską, proszę o zgłoszenie zamówienia już teraz.
Kto pierwszy, ten lepszy.
Potem przez co najmniej 2 miesiące nie będzie nic do zdobycia od Forte.
Niestety nie udało nam się zdobyć więcej filmów zwojowych Classicpan i błon płaskich 200 ASA, ponieważ magazyn surowców był całkowicie pusty.
W przypadku Polykaltton Baryt i RC mamy zamiennik: ADOX Fine Print Vario Classic 240g.
Pierwsza dostawa dotrze w przyszłym tygodniu.
Mirko
Gast
W związku z tym przez co najmniej 2 miesiące nie będzie można dostać żadnych produktów od Forte.
Cześć Mirko,
miesiąc temu mówiono, że przez co najmniej 2 miesiące nic nie będzie przyjeżdżało z Węgier. Właśnie otrzymałem dostawę, niestety bez PW RC w formacie 24x30 i PW FB w formacie 30x40, a to są właśnie rodzaje papieru i formaty, z których korzystam najczęściej. :(
Kiedy w zeszłym tygodniu rozmawiałem przez telefon z pracownikiem działu wysyłkowego, właśnie dostarczono paletę, ale wygląda na to, że niestety bez tych artykułów, o które prosiłem. Czy są już jakieś nowości? Czy wiadomo już, kiedy Forte (o ile w ogóle, mam nadzieję, że tak) będzie znów w stanie realizować dostawy?
Pozdrawiam,
Joost
MirkoBoeddecker
W tej chwili pewne jest tylko to, co mamy na półkach.
Najbardziej brakuje nam Polywarmtone, ponieważ na rynku światowym nie ma żadnego porównywalnego materiału (z wyjątkiem, w pewnym sensie, Ilford Multigrade Warmtone, który co prawda możemy dostarczyć, ale cena to osobna kwestia, a ostatnio znowu wzrosła...).
Na razie dostaną się tylko błony płaskie 400 ASA, jak tylko zostaną pocięte.
Ale mamy jeszcze – również z Polywarmton.
Może mógłbyś pociąć większy format albo skopiować mniejszy (to ostatnie to żart)?
Ten upadły menedżer oczywiście nie ma pojęcia o branży fotograficznej.
Podejmowanie decyzji jeszcze trochę potrwa, a od tego momentu miną co najmniej 2 tygodnie, zanim surowiec trafi na początek linii produkcyjnej, i kolejne 2 miesiące, zanim pierwsze gotowe produkty wysiądą z tyłu wysuszone i zapakowane.
Wywoływanie i naświetlanie to w końcu nie jest takie proste.
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
na forum konkurencji z Hatten ktoś napisał, że firma Forte prawdopodobnie przestanie w przyszłości produkować papiery i będzie zajmować się wyłącznie konfekcjonowaniem zakupionych materiałów. Czy możesz potwierdzić tę złą wiadomość, czy też sytuacja jest nadal otwarta?
W tej chwili skończyły mi się zapasy Polywarmton PE w formacie 24x30. Używałem go do odbitek roboczych i tych, które niekoniecznie musiały być na barycie. Co możesz polecić jako zamiennik? Moje wymagania to: jasnobiały podkład (powinien być jaśniejszy niż Polywarmton), lekki ciepły odcień, głęboka czerń oraz dobrze zarysowane światła i cienie. Wolałbym uniknąć papieru o zielonkawym odcieniu ciepłym (chyba właśnie dość dokładnie opisałem właściwości Polywarmtone ;-) ). Co mogę wybrać? Być może mógłbym również przejść na inny wywoływacz (do tej pory pracowałem z Eukobromem).
A tak przy okazji, jak wygląda sytuacja z wywoływaczem Classic PNB, którego butelkę przywiozłem ostatnio na próbę? Czy on również pochodzi od Forte i czy być może wkrótce też nie będzie już dostępny?
Pozdrawiam
Joost
Gast
Joost,
wypróbuj Agfa MCP/MCC – pasuje do twojego opisu, tylko że jest znacznie droższa...
Roman
MatthiasStark
Cześć,
Agfa MCP to naprawdę świetny papier, ale nie nazwałbym go papierem o ciepłej tonacji. Powiedziałbym,
że jest raczej neutralny.
Pozdrawiam
Matthias
Gast
To prawda, oczywiście nie jest tak ciepły jak Polywarmtone – ale spróbuj go w NEUTOL WA w większym rozcieńczeniu (1+14 lub podobnym), wtedy stanie się nieco mniej „neutralny”; poza tym ładnie reaguje na Selentoner (choć jest mniej kolorowy niż Polywarmtone).
Alternatywą byłby oczywiście Fomatone MG.
MirkoBoeddecker
W sprawie Forte:
Na razie nic nie zostało jeszcze ustalone – syndyk nawet jeszcze nie przybył.
Próbujemy go przekonać, aby natychmiast wznowił produkcję w celu realizacji istniejących zamówień, a następnie, przy kontynuowanej działalności, omówić plan naprawczy.
Taka jest aktualna sytuacja na dzień dzisiejszy.
Mirko