hyoro
Ahoj, už je to zase nějaká doba!
Při procházení fóra jsem narazil na několik příspěvků k otázce, která mě už delší dobu zajímá:
Kam s fóliovými filtry? (Pokud nemáte na svém Opemus filtrační zásuvku...)
Má někdo praktické zkušenosti s filtry nad kondenzorem, jak to doporučil Mirko v jedné odpovědi?
Nebo si už někdo sám vyrobil zásuvku na filtry? (V místě, kde by jinak byla zásuvka, je totiž vyříznutý otvor pro lampu. To by se dalo možná využít)
V jednom příspěvku bylo také poznamenáno, že sejmutí krytu lampy může v důsledku otřesů vést k posunutí obrazu, a tím pádem znemožnit expozice s rozděleným stupněm.
Podle mých zkušeností by to ale mělo platit ještě více pro upínací filtry pod objektiv, protože tam má mechanika ještě větší vůli, ne? Tak co dělat?
Budu vděčný za každý tip, jak smysluplně a prakticky dosáhnout změny kontrastu.
Henning
HerbertHanauer
Ahoj Henningu,
prostě si pořiď sadu filtrů Ilford pro montáž na objektiv. Funguje to skvěle; sám jsem to tak dělal dlouhá léta, protože jsem měl standardní Opemus (bez zásuvky na filtry). Tyto (acetátové) filtry jsou jednotlivě zasazeny v plastovém držáku, a proto se dají vyměňovat velmi pohodlně a bez otřesů. Navíc vydrží podstatně déle než vkládací filtry, protože tak rychle nevyblednou (méně tepla a světla než pod lampou).
S pozdravem
Herbert
:ph34r:
hyoro
O tom jsem už také uvažoval. Jenže pokud vím, tahle sada filtrů není zrovna „levná“ (za ty peníze bych si mohl „vydražit“ i zvětšovací přístroj s výsuvnou zásuvkou na filtry…) a vložkové filtry už mám.
Mám Opemus „Standard 2“ (ten byl bezkonkurenčně levný) a také „montáž pod objektiv“ se mi u tohoto přístroje zdá být poněkud vratká: dokonce i při zaostřování se obraz rád posune o pár centimetrů. Vypadá to tedy, že to dopadne stejně: pracovat jen s jednou gradací na jeden snímek – to asi v nejbližší době udělám a místo toho, abych si vyráběl zásuvku na filtry, si v případě skutečné potřeby pořídím luxusní přístroj s hlavou pro změnu kontrastu...
S pozdravem,
Henning
MirkoBoeddecker
Henningu,
pokud u tvého Opemusu klapka sklouzává dolů:
Vzadu utáhni kovovou pružinu (pevněji utáhni 2 šrouby, které drží přítlačnou pružinu).
Pokud už to nejde utáhnout: jednoduše otoč chromovanou kovovou pružinu a neutahuj ji hned úplně, pak to bude fungovat dalších 25 let.
Filtr: Tvé pouzdro lampy má bajonetový uzávěr. Jednoduše ho otevři a filtr polož na kondenzátor.
Nepotřebuješ žádnou zásuvku na filtr!
S pozdravem
Mirko