hyoro
Witam ponownie!
Przeglądając forum, natknąłem się na kilka wpisów dotyczących kwestii, która od dłuższego czasu mnie nurtuje:
Gdzie umieścić filtry foliowe? (Jeśli nie ma się szuflady na filtry w swoim Opemusie...)
Czy ktoś ma praktyczne doświadczenie z umieszczaniem filtrów nad kondensorem, tak jak zalecił to Mirko w jednej z odpowiedzi?
A może ktoś już samodzielnie wykonał szufladę na filtry? (W końcu w miejscu, gdzie zwykle znajduje się szuflada, jest wycięcie na wkład lampy. Być może można by to wykorzystać)
W jednym z postów zauważono również, że zdjęcie obudowy lampy może spowodować przesunięcie obrazu w wyniku wstrząsów, co uniemożliwi naświetlanie w trybie split-grade.
Z mojego doświadczenia wynika jednak, że to samo powinno dotyczyć filtrów zaciskowych montowanych „pod obiektywem”, ponieważ mechanika ma tu jeszcze większy luz, prawda? Co więc robić?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, jak w sensowny i praktyczny sposób uzyskać zmianę kontrastu.
Henning
HerbertHanauer
Cześć Henning,
po prostu użyj zestawu filtrów Ilford do montażu na obiektywie. Działa świetnie; sam tak robiłem przez wiele lat, bo miałem standardowy model Opemus (bez szuflady na filtry). Filtry (acetatowe) są osadzone pojedynczo w plastikowych uchwytach, dzięki czemu można je bardzo wygodnie wymieniać bez ryzyka wstrząsów. Ponadto są one znacznie trwalsze niż filtry wkładane, ponieważ nie blakną tak szybko (mają mniej ciepła i światła niż te umieszczone pod lampą).
Pozdrawiam
Herbert
:ph34r:
hyoro
Też już o tym myślałem. Jednak z tego, co wiem, ten zestaw filtrów nie należy do „tanich” (mógłbym przecież „wylicytować” sobie jeszcze powiększalnik z szufladą na filtry…), a filtry wkładane już mam.
Mam Opemus „Standard 2” (był bezkonkurencyjnie tani), a montaż pod obiektywem wydaje mi się w tym urządzeniu nieco chwiejny: nawet podczas ustawiania ostrości obraz lubi się przesuwać o kilka centymetrów. Wychodzi więc na to samo: praca tylko z jedną gradacją na zdjęcie – tak chyba będę robił w najbliższym czasie i zamiast majsterkować przy szufladzie na filtry, w razie prawdziwej potrzeby kupię luksusowe urządzenie z głowicą zmieniającą kontrast...
Pozdrawiam,
Henning
MirkoBoeddecker
Henning,
jeśli w Twoim modelu Opemus miech zsuwa się w dół:
Z tyłu należy mocniej dokręcić metalową sprężynę (dokręć mocniej dwie śruby mocujące sprężynę dociskową).
Jeśli nie da się jej już mocniej dokręcić: po prostu odwróć chromowaną sprężynę i nie dokręcaj jej od razu do końca, a będzie działać przez kolejne 25 lat.
Filtr: Obudowa Twojej lampy ma zamknięcie bagnetowe. Po prostu ją otwórz i umieść filtr na skraplaczu.
Nie potrzebujesz szuflady na filtr!
Pozdrawiam
Mirko