hyoro
Musím k tomu říct: ještě jsem to nezkoušel...
Ale včera v obchodě mi došlo následující: Čím větší je vzdálenost zvětšovací hlavy od papíru, tím
blíže k negativu musím objektiv přiblížit, abych zaostřil. U mého staršího modelu Opemus je však měch na základové desce již při velkých zvětšeních výřezu zcela stlačený. Jak tedy mohu dosáhnout ještě větších formátů (projekce na podlahu a na zeď), když – logicky? – nemohu zaostřit dále? Je to kvůli mému zvětšovacímu přístroji, který je zřejmě určen spíše pro střední formát, nebo je to možné například s jinou ohniskovou vzdáleností?
S pozdravem,
Henning
Urnes
Ahoj Henningu,
máš pravdu, pokud chceš s formátem KB tisknout větší zvětšeniny a dosud jsi pracoval s objektivem 80 mm, budeš potřebovat objektiv 50 mm, který se u mého Magnifaxu nasazuje po otočení desky s objektivem, aby se dostal blíže k negativu. Existují také tzv. WA objektivy od Schneideru a Rodenstocku (pro KB jsou to pak 40 mm), které umožňují ještě větší snímky.
S pozdravem Sven.
Roman
Ahoj!
Předchozí přispěvatel to již nepřímo naznačil: při použití 50mm objektivu musí být deska objektivu na zvětšovacím přístroji umístěna tak, aby její vyklenutí směřovalo nahoru/dovnitř/k negativu; věř mi, zaostření je pak možné i v případě, že se hlava zvětšovacího přístroje již dostala na konec sloupku; s 80mm objektivem (u kterého by deska měla být vyklenutá směrem dolů, k základové desce) tyto problémy stejně nemáš, jen při maximálním vysunutí sloupu jsou možné pouze menší snímky ve srovnání s 50mm objektivem...
hyoro
Hm – tak za prvé mám 50mm Rodagon a za druhé je deska také vyklenutá směrem k měchu; právě proto jsem si přece koupil speciální provedení od FOTOIMPEXu :-)
Možná je ten měch skutečně o něco „méně krátký“ než u čistě malého zvětšovacího přístroje...
Nebo, a tato otázka směřuje k Mirkovi, je vaše deska z technických důvodů o něco méně prohnutá než ta původní?
Delší ohnisková vzdálenost podle mého názoru vede k menším rozměrům obrazu. To znamená, že s 80 mm bych sice mohl dělat jen nepatrná zvětšení na základové desce, ale na podlaze nebo na zdi by byly velké – nebo jsem to teď špatně pochopil? (Nevyžadovala by ještě kratší ohnisková vzdálenost další zkrácení měchu?)
Vyřešilo by tedy 80 mm můj „problém“?
Díky a pozdravy,
Henning
Gast
Ahoj Henningu,
možná ten problém není tak závažný, jak se zdá.
V zásadě to souvisí se zákonem o optickém přenosu. Proto se s rostoucím zvětšením potřebná korekce objektivu stále zmenšuje. Opemus by vlastně měl být schopen zaostřit téměř na nekonečno, teprve pak by měl být měch v dorazu. Měřítka nad 1:10 (kde už dokonce platí vzdálenost objektivu od obrazu téměř 50 cm při ohniskové vzdálenosti 50 mm) vyžadují jen velmi malou změnu vysunutí. Zkus to tedy nejprve vyzkoušet.
V zásadě ti 80 mm samozřejmě poskytne prostor, můžeš ho také namontovat s vyklenutím desky dovnitř. Vzdálenosti (objektiv/obraz) se samozřejmě zvětší o 8/5.
Pozdrav
Martin
hyoro
@max: Ano, to zní logicky!
Ale: když už téměř nemusím zaostřovat, znamená to také, že to už téměř NEUMÍM (!), protože mechanika mého Opemu zrovna nefunguje „jako po másle“. Už teď jezdím „na doraz“, abych trefil ten bod těsně předtím (někdy mám pak na rukou opravdové otlaky). Dá se frikční převodovka zlepší pomocí maziva/něčeho, co zajistí hladší chod?
Děkuji vám všem za rady!
S pozdravem,
Henning
kessler
Ahoj Henningu,
pořídil jsem si knoflík pro jemné zaostřování k fotoaparátu Opemus. U FOTOIMPEXu nestojí majlant a zaostřování s ním je opravdu snazší. Namaž si to silikonem? Mechanika pak bude výrazně plynulejší. Jen si musíš dát pozor, abys s tím silikonem nešpinil kolem, protože z drsných povrchů se dá odstranit docela těžko.
S pozdravem
Martin
hyoro
Ahoj!
Závěrem: dnes jsem to vyzkoušel – a NEFUNGUJE to!
Postavil jsem zvětšovací přístroj na židli, otočil sloupek a promítl diapozitiv na bílý list papíru na podlaze. Při „horním dorazu“ leží rovina ostrosti při otevřené cloně asi 10–15 cm nad podlahou! Dalo by se teď uvažovat o hloubce ostrosti... no.
Deska je tedy pro tento účel buď výrazně příliš plochá – ale z technických důvodů ji nelze vyrobit hlubší (Rodagon tam opravdu sedí přesně), takže z toho prosím nevyvozujte žádné výtky vůči FOTOIMPEXU! – nebo měch Opemusu naráží v těchto rozměrech na své limity – je to možné, ale kvůli nedostatku srovnání to nedokážu posoudit.
Zbývá tedy jediné: jiný objektiv (štíhlejší než Rodagon), který se vejde do původní desky, nebo delší ohnisková vzdálenost s odpovídajícím zvětšením vzdáleností.
Nebo, a to mi pomalu dochází, v střednědobém horizontu nový zvětšovací přístroj $-(
Moc děkuji všem, kteří přispěli k objasnění – a možná to ještě někomu „pomohlo“.
S pozdravem,
Henning