Gast Ahoj Mirko, co bys doporučil pro film EFKE KB25 při citlivosti 25 ASA a při použití studiového blesku???? A49 nebo HRX2?? Díky Robert Robert Van Brustum[EMAIL] robert@vanbrustum.be[/EMAIL]
MirkoBoeddecker Roberte, HRX2 ještě není na trhu. Vše, co víme, jsme se dozvěděli od Spura. Na našem stánku na Photokině představí fotografie a bude připraven odpovídat na otázky. Starý HRX nebyl pro efke ideální. Byl to perfektní vývojka pro HP5 a podobné filmy. Ten nový je lepší, ale pravděpodobně stále spíše vývojka pro HP5. Ještě jsem neměl příležitost tuto vývojku vyzkoušet. Proto je A49 v tuto chvíli stále mou osobní vývojkou volby. Časy v našem harmonogramu jsou trochu příliš krátké, protože mnoho lidí film přeexponovalo. Pokud máte ve svém studiu perfektní nastavení, můžete použít 5 minut místo 3, ale nejlepší je nejprve provést test. Mohu také doporučit R09, protože poskytuje ostřejší a brilantnější výsledky (i když také více zrna). S pozdravem, Mirko
Gast Díky, Mirko, Používám KB25 (při 25 ASA) hlavně ve studiu s bleskem. Moje doby vyvolávání A49 1+1: - 2 filmy v 500 ml: 7,15 min - 1 film v 300 ml: 6,45 min Tímto způsobem mohu vytvářet supertisky na vláknitých papírech, jako jsou Fomatone Classic, Ilford WA, Classic, při stupni 2–2,5, ve vývojce Moersch Warm. Nedávno jsem dosáhl skvělých výsledků s KB25 při 50 ASA, s přirozeným světlem (venku), Neofin Blau, 2 filmy v 15 ml produktu + 485 ml vody – 9 min. míchání: 3 s/min. Zkusil jsem vyvolání filmu ve studiu v Neofin Blau, ale výsledek byl velmi zklamáním: šedé tóny jako tóny pleti. Film vždy před vyvoláním nechávám 1 minutu ve vodní lázni. Zní vám to rozumně? Díky za pomoc Robert
Gast „Časy v našem harmonogramu jsou trochu příliš krátké, protože mnoho lidí film převyvolávalo.“ Tím vlastně své uživatele přímo vedete k převyvolávání! Ahoj Mirko, Pochopil jsem to správně? „Řídíte“ způsob práce uživatelů tím, že se snažíte napravit častou chybu při použití (přeexponování) nesprávnými údaji (příliš krátké časy v tabulce)? Nebo jsem úplně mimo? S touto metodou nesouhlasím. Sice osobně většinou pracuji s A49 v 1+2, proto jsou vaše údaje pro 1+0 * faktor xy stejně jen výchozími hodnotami pro vlastní zkoušení. Přesto byste měli uvádět časy, které vedou k použitelným výsledkům, pokud se jimi ŘÍDÍTE. Ne údaje, které vedou k použitelným výsledkům, pokud je IGNORUJETE. Je mi jasné, že neexistují obecně závazné doby vyvolávání. ALE – „Too short“ je jasné sdělení: „Příliš krátké“. Podle mého chápání jazyka tedy mimo přijatelné. Srdečné pozdravy s prosbou o vysvětlení! Christian