AchimBauer
Ahoj všichni,
?
Kde, jak, co, T?????????????????????lke!!!!!!
?
Objevil jsem v obchodě film ADOX Scala 160, nástupce filmu SCALA 200 od společnosti Actien-Gesellschaft für Anilin-Fabrication.
O co jde?
Nový produkt? Nebo jen staré víno v nových lahvích?
Nová výroba nebo úprava hodnot ASA kvůli stárnutí?
Pokud je to nový produkt, kdy bude k dispozici jako 120mm film v rolích?
Na „domovské stránce“ ADOXu ještě není a v sekci Adox News také ještě nebyl představen.
Můžeme při této produktové ofenzivě doufat v nový PAN 25?
?
S pozdravem Achim
MirkoBoeddecker
Ahoj Achime,
myslel jsem, že z textu je dostatečně jasné, o co jde: SILVERMAX, naše replika filmu SCALA.
To poslední přece nebylo žádným tajemstvím.
Se stárnutím to nemá nic společného. Emulze má jemné zrno a je méně citlivá než u filmu Agfa SCALA, proto má i odlišný barevný odstín na diapozitivu.
Zbývající laboratoře Scala a Klaus Wehner si přáli verzi SILVERMAXu označenou pro černobílé reverzní vyvolání, aby mohli efektivněji prodávat diapozitivy.
Kromě toho byl název SCALA po desetiletí tahounem pro černobílé diapozitivy a laboratoře se obávaly, že trh se zhroutí, pokud už nebude Scala k dispozici.
Film má v procesu SCALA citlivost 160 a ne 100 ASA. Někteří uživatelé s tím mají potíže, pokud to není jasně vytištěno, proto zde dávají smysl dvě verze stejného filmu. Možná ne pro odborníky, ale pro běžnější uživatele.
Proto jsem to také „oslavoval“ ne jako velkou novinku, ale pouze jako nástupce mezitím vyřazeného filmu Agfa SCALA.
S PAN 25 to (bohužel) nemá nic společného.
S pozdravem,
Mirko
KlausWehner
Velmi mě těší, že tradiční název „SCALA“ může být takto zachován.
€
Tento film jsem důkladně otestoval při citlivosti ISO 160/23 v reverzním procesu podle Wehnera.
Dosahuje zde velmi vysoké kvality obrazu.
Konkrétně je kvalita dokonce o něco vyšší, než jakou dříve dosahovala společnost Agfa se svým originálním filmem SCALA (měřeno podle maximální hustoty).
€
S mým procesem je také možné provést expozici filmu ADOX SCALA na ISO 27/400.
€
Rád zodpovím jakékoli dotazy týkající se vyvolávání.
€
S pozdravem
Klaus
KlausWehner
Mezitím mi přišlo několik dotazů, zda lze film Adox SCALA (ISO 160/23) vyvolat v mé sadě pro reverzní vyvolání černobílých diapozitivů.
€
Samozřejmě že ano!
Reverzní chemikálie jsou vhodné pro všechny černobílé diapozitivní filmy.
€
Doba vyvolávání v prvním vývojce je 19 minut.
Zbytek procesu probíhá podle návodu.
€
Pro ty, kteří rádi experimentují: s filmem ADOX SCALA lze dosáhnout i citlivosti ISO 400/27!
€
Rád zodpovím vaše dotazy.
€
S pozdravem
Klaus