AchimBauer
Cześć wszystkim,
?
Gdzie, jak, co, T?????????????????????lke!!!!!!
?
Znalazłem w sklepie Adox SCALA 160, następcę modelu SCALA 200 firmy Actien-Gesellschaft für Anilin-Fabrication.
O co w tym chodzi?
Nowy produkt? Czy może to tylko stare wino w nowych butelkach?
Nowa produkcja czy dostosowanie wartości ASA z powodu starzenia się filmu?
Jeśli to nowy produkt, to kiedy będzie dostępny jako film w rolkach 120?
Na stronie ADOX „Homepaitsch” jeszcze go nie ma, a w sekcji Adox News również nie został jeszcze zaprezentowany.
Czy przy tej ofensywie produktowej możemy liczyć na nowy PAN 25?
?
Pozdrawiam, Achim
MirkoBoeddecker
Cześć Achim,
Myślałem, że z tekstu jasno wynika, o co chodzi: SILVERMAX, nasza replika Scali.
To ostatnie nie było przecież żadną tajemnicą.
Nie ma to nic wspólnego ze starzeniem się. Emulsja jest z małym ziarnem i mniej wrażliwa niż w przypadku Agfa Scala, dlatego też ma inny odcień na diapozytywie.
Pozostałe laboratoria SCALA oraz Klaus Wehner życzyli sobie wersję SILVERMAX oznaczoną jako przeznaczoną do odwracalnego wywoływania czarno-białego, aby móc skuteczniej promować segment diapozytywów.
Ponadto nazwa SCALA przez dziesięciolecia była motorem napędowym rynku czarno-białych diapozytywów, a laboratoria obawiały się, że rynek załamie się, jeśli SCALA przestanie być dostępna.
W procesie SCALA film ten ma czułość 160, a nie 100 ASA. Niektórzy użytkownicy mają z tym problem, jeśli nie jest to wyraźnie nadrukowane, dlatego sensowne jest oferowanie dwóch wersji tego samego filmu. Być może nie dla ekspertów, ale dla zwykłych użytkowników.
Dlatego też nie „celebrowałem” tego jako wielkiej nowości, a jedynie wprowadziłem jako następcę wycofanego już Agfa SCALA.
Nie ma to (niestety) nic wspólnego z PAN 25.
Pozdrawiam,
Mirko
KlausWehner
Bardzo się cieszę, że tradycyjna nazwa „SCALA” może być w ten sposób kontynuowana.
€
Dokładnie przetestowałem ten film przy czułości ISO 160/23 w procesie odwracalnym według metody Wehnera.
Osiąga on tutaj bardzo wysoką jakość obrazu.
Konkretnie rzecz biorąc, jakość ta jest nawet nieco wyższa niż ta, którą Agfa osiągała wcześniej w przypadku swojego oryginalnego filmu SCALA (mierzone maksymalną gęstością).
€
Dzięki mojej metodzie możliwe jest również naświetlanie filmu ADOX Scala przy czułości ISO 27/400.
€
Chętnie odpowiem na pytania dotyczące wywoływania.
€
Serdecznie pozdrawiam
Klaus
KlausWehner
W międzyczasie otrzymałem kilka zapytań, czy film Adox SCALA (ISO 160/23) można wywołać w moim zestawie do wywoływania filmów diafilmowych w procesie odwróconym.
€
Oczywiście, że tak!
Chemikalia do wywoływania w procesie odwróconym nadają się do wszystkich filmów diafilmowych czarno-białych.
€
Czas wywoływania w pierwszym wywoływaczu wynosi 19 minut.
Pozostała część procesu przebiega zgodnie z instrukcją.
€
Dla tych, którzy lubią eksperymentować: przy użyciu Adox SCALA można osiągnąć czułość nawet ISO 400/27!
€
Chętnie odpowiem na pytania.
€
Serdeczne pozdrowienia
Klaus