GerdK
Witajcie, drodzy czytelnicy,
Do wywoływania kolorowych negatywów w procesie C41 używałem dotychczas preparatu „Negacolor” holenderskiej firmy Amaloco. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości wywołanych filmów. Trwałość koncentratów jest również bardzo dobra.
Jednak: jeśli chcę wywołać film, muszę przygotować roztwór roboczy na sześć filmów, ponieważ w instrukcji jest napisane, że nie można pobierać częściowych dawek z buteleczki z koncentratem wywoływacza (50 ml). Oczywiście nie mogę przelać pozostałego wywoływacza do butelki wypełnionej po brzegi. Oczywiście potrzebowałbym 2,5 miesiąca, aby wywołać 6 kolorowych filmów negatywowych – fotografuję głównie czarno-białe i kolorowe slajdy – a wcześniej wywoływacz się zepsuje, szczególnie latem. Z drugiej strony mogę przechowywać zużyty wywoływacz w wypełnionych po brzegi szklanych butelkach o pojemności 100 ml, które mają plastikowe uszczelnienie stożkowe w pokrywie (szczelne), przez pół roku, bez żadnych zmian.
Oto moje dwa pytania:
1) Czy mogę wywnioskować, że świeży wywoływacz w opisanych powyżej szklanych butelkach zachowuje trwałość przez taki sam okres? Jeśli tak, to gdzie można było/można kupić te butelki?
2) Czy ktoś zna zestaw do wywoływania dla procesu C41, w którym możliwe jest pobieranie porcji tylko na jeden film bez wpływu na trwałość pozostałych resztek koncentratu? Byłbym również wdzięczny za wskazówkę dotyczącą zestawu do wywoływania proszkowego (C 41), który zawiera saszetki z porcjami na jeden film.
Dziękuję, Gerd
Gast
Cześć, GerdK,
nie chcę wchodzić w paradę firmie FOTOIMPEX, ale jest jeszcze jeden sprzedawca, który oferuje zestaw chemiczny do C-41, w którym wywoływacz jest również pakowany w buteleczki o pojemności 50 ml i wyraźnie nadaje się do stosowania w małych ilościach. Oczywiście dostępne są też większe opakowania, a zarówno wywoływacz, jak i blix można zamówić osobno. Wydaje mi się, że kiedyś czytałem, że produkt ten jest holenderskiej produkcji i jest dystrybuowany w Niemczech wyłącznie przez tego sprzedawcę.
Używam tego produktu do wywoływania filmów C-41. Potwierdzam, że wywoływanie częściowe przebiega bez problemów.
Pozdrawiam
Michael Laun
fotohuisrovo
Myślę, że chodzi Panu o proces Mononegacolor C41 firmy Amaloco.
Produkt ten jest dostępny w opakowaniach przeznaczonych dla filmów K50 1×6 oraz K54 4×6.
Wywoływacz C41 w postaci monokoncentratu jest pakowany w butelki o pojemności 50 ml.
Wykonanie częściowej partii nie jest niemożliwe, jeśli chce Pan wywoływać mniej filmów jednocześnie. Jedynie pojemność będzie wtedy mniejsza.
Oczywiście możliwe jest podzielenie 500 ml roztworu roboczego na 2 x 250 ml i wywołanie 3 x 1 rolki 135-36 klatek. Niewykorzystane 250 ml można przechowywać do 10 tygodni w butelce o pojemności 250 ml, napełnionej do pełna.
Roztwór roboczy Monoblix można wykorzystać jeszcze przez 12 tygodni.
Pozdrawiam,
Fotohuis RoVo
Robert Vonk
GerdK
Dzięki, Robert i Michael,
za wasze wskazówki. Spróbuję z tymi butelkami o pojemności 250 ml. Dam znać, jak to się sprawdzi, choć „później” oznacza tu ponad pół roku.
Pa, Gerd