Gast
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit s následujícím problémem:
když si velmi pozorně prohlížím své černobílé zvětšeniny (většinou ve formátu 24x30 cm), zjišťuji, že na pravém okraji, zejména v pravém horním rohu, se objevují neostré části, a to částečně tak, že zrno, které je uprostřed snímku dobře rozpoznatelné, je na okraji téměř neznatelné. Na levém okraji snímku se tento problém vyskytuje zřídka. Neostré části se objevují i tehdy, když zvětšuji výřez spíše ze středních částí snímku.
Zvětšuji černobílé negativy pomocí Axomatu 5, objektiv je Rodagon 2,8/50.
Je to jev, se kterým se u bezskleněného negativového stolku, jaký má Axomat, musí počítat vždy? Existují kromě ne zcela dokonalého vyrovnání negativu ještě jiné možné příčiny neostrosti? Co by mohlo pomoci?
Předem děkuji za vaše příspěvky.
Christian
Gast
Christiane,
s velkou pravděpodobností jde o nesprávné seřízení tvého zvětšovacího přístroje. Oprava bohužel není vůbec jednoduchá. Metoda popsaná T. Wollsteinem s použitím vodováhy (www.sw-magazin.de) se z různých důvodů hodí nanejvýš k hrubému seřízení, nebo vůbec (v závislosti na tom, zda má tvůj přístroj vhodné hrany, na které by se dala vodováha přiložit).
Druhou nejlepší metodou je tzv. zrcadlová metoda, jak byla již několikrát popsána na www.phototec.de.
Bezkonkurenčně nejlepší seřízení funguje s přístrojem od Versalabu, který je bohužel k dostání pouze v USA. I o tom se dá přečíst podrobnější informace na phototec.
Proto zde nebudu podrobněji opakovat.
S pozdravem
Ferdinand
MKL
Také se přikláním k nastavení. Nejjednodušší je vyrovnat zvětšovací přístroj pomocí zkušebního negativu. Mám jeden od firmy Hama, na kterém jsou ve všech rozích kruhy s mikrostrukturami. S tím to jde docela dobře.
S pozdravem
Michael
Gast
Michaeli,
s tím nemohu souhlasit. Na zkušebním negativu sice poznáš, zda je problém v nastavení, ale ne, kde přesně chyba leží. Jak je známo, tři roviny musí být naprosto rovnoběžné (základní mřížka, objektiv, negativ). Se zkušebním negativem začíná nekonečné zkoušení.
S pozdravem
Ferdinand
Gast
Ahoj,
s jakou clonou fotíš?
Nejlepší ostrost dosahuji se svým Rodagonem při cloně 5,6. Na internetu (na Googlu) jsem také někde četl, že někdo dosáhl úplné ostrosti až při cloně 8.
Je možné, že mezi objektivy Rodagon existují rozdíly v kvalitě?
S pozdravem Sven
MirkoBoeddecker
Christiane,
zkus následující:
1) Má tvůj Axomat na spodní straně držáku objektivu funkci korekce Scheimpflug?
Pokud ano, je nastavena na nulovou polohu?
Pokud ne: měla by tam být matice, která to celé drží – je ještě pevně utažená?
2) Není tvůj objektiv náhodou nakřivo zašroubovaný do závitu desky?
3) Je deska pevně a správně usazena ve všech 3 opěrných bodech?
4) Na jakou clonu cloníš?
5) Chybí nahoře možná jedna ze dvou pružin, které přitlačují obrazovou desku dolů, nebo je jedna z nich příliš slabá?
6) Je tvoje deska rovná nebo ohnutá?
Obecně: u podložky bez skla může teoreticky docházet k neostrosti od středu k okraji, ale pak by se mělo vyskytovat od středu ke všem okrajům, a ne jen k jednomu okraji.
Jinak to spíše naznačuje nesprávné seřízení nebo problém s objektivem.
S pozdravem
Mirko
Gast
Moc děkuji za vaše podněty! Hodně jsem se při tom naučil (např. že by se zvětšovací přístroj měl čas od času seřídit) a Mirkovy kontrolní seznamy mě přiměly, abych se na některé kouty zvětšovacího přístroje podíval podrobněji – dosud mě všechny ty šroubky moc nezajímaly… Momentálně sice nemohu ověřit výsledek svého šroubování, protože moje Duka není momentálně sestavená, ale poté, co jsem zjistil, že Scheimpflug (se kterým nikdy nepracuji) nebyl zcela přesně nastaven na „0“, předpokládám, že to bylo tím. Rodagon je každopádně docela v pořádku, myslím. Pracuji většinou s clonou 5,6.
Ferdinande, ta rada ohledně zrcadlové metody pro mě byla velmi cenná, určitě ji vyzkouším.
Na tomto fóru jsem se dosud objevoval jen s dotazy, ne s odpověďmi. Doufám, že vám to nevadí. Jelikož s Dukou ještě nemám tolik zkušeností, nemám zatím moc co předat dál.
S pozdravem z Grazu/Rakouska
Christian
Gast
Christiane,
bohužel aretační body na různých zvětšovacích přístrojích nezaručují stoprocentní jistotu správného nastavení. Naopak, často překážejí, když je třeba provést jen minimální úpravy. U svého přístroje (Dunco) jsem je demontoval.
S pozdravem
Ferdinand
MKL
Ahoj Ferdinande,
také mám Dunco a ty konektory mě taky občas štvou. Z čeho přesně jsi to vyndal a jak velké jsou tvé zrcátka pro nastavení? 10 x 15 cm se mi zdá trochu velké. U mě se deska s objektivem trochu viklá, když měním směr nastavení zaostření. Existuje na to nějaký trik?
S pozdravem
Michael
Gast
Ahoj Michaeli,
pokud si dobře vzpomínám, čepy, které zapadnou při dorazu na nulu, mají závit, takže je lze jednoduše vyšroubovat.
S metodou se zrcadlem jsem si u svého Dunca neporadil (proto jsem také napsal „druhá nejlepší metoda“), a to z toho prostého důvodu, že nevidím, jak umístit horní zrcadlo (to s otvorem) v rovině objektivu. Samozřejmě lze pomocí ocelového pravítka vytvořit pomocné roviny atd., ale podle mého názoru to zůstává nejistá záležitost.
Proto jsem dočasně vypnul své racionální uvažování a nechal si z USA poslat Versalab (alibim byl příznivější kurz dolaru), což není levná záležitost, protože se k tomu připočítávají poplatky UPS a dovozní DPH.
Možná by v tom mohl Mirco něco zařídit přes svého obchodního partnera v USA. Přístroj je opravdu super.
Pozdravy
Ferdinand
skahde
„druhá nejlepší metoda“), a to z toho prostého důvodu, že nechápu, jak by se mělo horní zrcátko (to s otvorem) umístit v rovině objektivu. Lze
Ahoj,
můžeš zkusit (!), jestli je závit objektivu na filtry dostatečně kolmý k optické ose objektivu a zrcátko sem přiložit. U mého EL-Nikkoru to tehdy fungovalo a takto dosažená orientace zajistila ostré zrno ve všech rozích. Versalab má v tomto ohledu jasnou výhodu, ale za pokus to stojí, v $$$ to stojí za to. ;-)
S pozdravem
Stefan
Gast
Stefane,
při seřizování roviny objektivu pomocí Versalabu se musí využít i závit na filtr k upevnění skleněné desky (která odráží laserový paprsek). Můj problém spočíval spíše v tom, jak provést samotné seřízení při současném přidržování zrcátka; k tomu potřebuješ asi tři ruce. Samozřejmě to jde i tak: podívat se – seřídit – znovu se podívat – znovu seřídit atd. Vzhledem k ceně Versalabu to vlastně není špatná hodinová mzda. Jsem prostě lenoch.
Pozdravy
Ferdinand