Gast
Ahoj,
včera jsem měl příležitost vyfotit mývaly ve vašem výběhu (což u těch drzých java script:emoticon(':)') java script:emoticon(';)') potvor není zrovna snadné). Bohužel se mi tam omylem dostal „nesprávný“ film: APX400, ISO nastaveno na 100 ASA java script:emoticon(':D') java script:emoticon(':D'), tedy přeexponování o 4 clony.
Má někdo tipy nebo zkušenosti, jak by se měl film vyvolat? Opakování focení za počasí, jaké bylo včera, bude letos asi těžké.
Prozatímní vývojky: A49 a Ultrafin.
S pozdravem
Sven
MirkoBoeddecker
Svene,
nejdřív se nemusíš bát. Rozdíl mezi 400 a 100 je jen 2 clony, ne 4 (100–200–400).
APX 400 zvládne 2 clony bez problémů. Zkrať dobu vyvolávání zhruba na polovinu a všechno bude v pořádku.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
samozřejmě, jsou to jen 2 clony! Zdá se, že jsem trochu zmatený.
Zkrácení doby vyvolávání na čtvrtinu mě trochu znervóznilo.
Moc děkuji za rychlou odpověď a pozdravuji Berlín!
MKL
Ahoj Sventuri,
žádnou paniku! Navíc jde jen o 2 clony. APX400 je velmi tolerantní a zvládne kontrast motivu asi 7–8 clon (při vyvolávání je to sice trochu složitější). Přeexponováním jsi vlastně jen posunul celkovou denzitu nahoru – negativ je celkově sytější. Při normálním kontrastu motivu 5–6 clonových stupňů nemusíš nutně upravovat vyvolání. U tvých mývalů by měl být kontrast motivu ještě menší a důležité by mělo být vykreslení stínů. Díky masivnímu podvyvolání, jak navrhuje Mirko, se kontrasty motivu silně stlačí k sobě a snímek bude pravděpodobně velmi málo kontrastní. S A49 bych jen (možná o 1 stupeň, tj. / 1,33) vyvolával o něco kratší dobu a mělo by to sedět.
S pozdravem
Michael