Gast
Cześć,
wczoraj miałem okazję sfotografować szopy w ich wybiegu (co nie jest łatwe w przypadku tych bezczelnych java script:emoticon(':)') java script:emoticon(';)') bestii). Niestety, wpadła mi w ręce „niewłaściwa” rolka: APX400, pokrętło ISO ustawione na 100 ASA java script:emoticon(':D') java script:emoticon(':D'), czyli prześwietlenie o 4 stopnie.
Kto ma jakieś wskazówki lub doświadczenie, jak należy wywołać ten film? Powtórzenie sesji przy takiej pogodzie jak wczoraj będzie w tym roku raczej trudne.
Na razie wstępne wywoływacze: A49 i Ultrafin.
Pozdrawiam
Sven
MirkoBoeddecker
Sven,
na razie nie ma powodu do obaw. Różnica między 400 a 100 to tylko 2 stopnie przysłony, a nie 4 (100–200–400).
APX 400 dobrze radzi sobie z różnicą 2 stopni przysłony. Skróć czas wywoływania mniej więcej o połowę, a wszystko będzie dobrze.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Oczywiście, to tylko 2 stopnie przysłony! Chyba trochę się pogubiłem.
Skrócenie czasu wywoływania o jedną czwartą trochę mnie zaniepokoiło.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam Berlin!
MKL
Cześć Sventurius,
nie panikuj! Poza tym to tylko 2 stopnie przysłony. Film APX400 jest bardzo wyrozumiały i wytrzymuje kontrast motywu na poziomie około 7–8 stopni przysłony (choć przy wywoływaniu może to sprawiać trudności). Przez prześwietlenie w zasadzie tylko przesunąłeś całą gęstość w górę – negatyw staje się ogólnie bardziej nasycony. Przy normalnym kontraście motywu wynoszącym 5–6 stopni nie musisz koniecznie dostosowywać wywoływania. W przypadku Twoich szopów kontrast motywu powinien być jeszcze mniejszy, a rysunek cieni ważny. Dzięki znacznemu niedowywołaniu, jak sugerował Mirko, kontrasty motywu mocno się zbliżają, a zdjęcie prawdopodobnie będzie miało bardzo mały kontrast. Z A49 wywołałbym tylko nieco krócej (może o 1 stopień, czyli / 1,33) i powinno być dobrze.
Pozdrawiam
Michael