chriwurz
Dobrý den,
dosud jsem svůj Axomat 5 provozoval s 75W opálovou žárovkou. U větších formátů mi to zabírá poměrně dlouhý expoziční čas, a tak uvažuji o tom, že tam dám 150W žárovku.
Mám otázku: Předpokládám, že 150W žárovka je nejen jasnější, ale také vyzařuje více tepla. Musím se obávat snížení kvality tím, že se negativy z malého formátu příliš zahřejí? Jak dlouho bych měl nechat 150W žárovku zapnutou, aby nedošlo k poškození negativů?
Předem děkuji všem, kteří odpoví!
Christian
MirkoBoeddecker
Christiane,
to dělá spousta lidí. Negativu to neublíží – ledaže bys měl opravdu dlouhou expozici, pak by se mohl posunout z ostrosti.
Jelikož ale díky silnější žárovce je potřeba kratší expoziční čas, neměly by se objevit žádné problémy.
Co se však může stát, je to, že se kryt velmi zahřeje.
Buď tedy opatrný a měj vždy po ruce náhradní pojistku. Pokud žárovka praskne, někdy to pojistku zničí.
S pozdravem
Mirko
MirkoBoeddecker
Teprve teď jsem si přečetl, že jde o Axomat 5.
Model 5 by měl být schválen pro 150 W – podívej se na typový štítek.
Modely 2 a 3 jsou určeny pouze pro 75 W.
Teoreticky by měl model 5 (pokud byl zakoupen v kompletní sadě) standardně obsahovat také sklo na ochranu proti přehřátí.
To chrání negativ.
Gast
Pokud k své 150W žárovce připojíš stmívač (k dostání jsou jako jednoduché zásuvkové stmívače), můžeš omezit poměrně vysoký vývin tepla během dlouhého nastavování. Maximální výkon je vlastně potřebný jen pro zaostření a expozici.
Gast
Ahoj Christiane!
Axomat 5 používám už šest let s výkonem 150 W.
Je pravda, že zvětšovací přístroj se zahřívá. Teprve po asi pěti minutách je však tak horký, že na něj už nechceš položit ruku.
S negativem jsem ale nikdy neměl problémy. Ten se ani moc nezahřívá. (Pro jistotu zkontroluj, jestli je na místě tepelně izolační sklo (mezi kondenzorem a opálovou lampou).
Vezmi si prostě ten 150W.
Ještě hezký den.
Kay