chriwurz
Witam,
Do tej pory korzystałem z lampy opalowej o mocy 75 W w moim aparacie Axomat 5. Przy większych formatach czasy naświetlania są dość długie, więc zastanawiam się nad zamontowaniem lampy o mocy 150 W.
Moje pytanie brzmi: zakładam, że lampa 150 W jest nie tylko jaśniejsza, ale także emituje więcej ciepła. Czy muszę obawiać się pogorszenia jakości, ponieważ negatywy KB mogą się zbytnio nagrzewać? Jak długo powinienem pozostawić włączoną lampę 150 W, aby nie uszkodzić negatywów?
Z góry dziękuję wszystkim, którzy udzielą odpowiedzi!
Christian
MirkoBoeddecker
Christian,
wielu tak robi. Nie szkodzi to negatywowi – chyba że wykonujesz długie naświetlanie, wtedy może stracić ostrość.
Ponieważ jednak dzięki mocniejszej żarówce potrzebny jest krótszy czas naświetlania, nie powinno być żadnych problemów.
Może się jednak zdarzyć, że obudowa bardzo się nagrzeje.
Więc zachowaj ostrożność i zawsze miej pod ręką zapasowy bezpiecznik. Jeśli żarówka pęknie, czasami niszczy to bezpiecznik.
Pozdrawiam
Mirko
MirkoBoeddecker
Dopiero teraz przeczytałem, że to model Axomat 5.
Model 5 powinien być dopuszczony do mocy 150 W – sprawdź na tabliczce znamionowej.
Modele 2 i 3 są przeznaczone tylko do 75 W.
Teoretycznie model 5 (jeśli został kupiony w komplecie) powinien mieć standardowo szkło chroniące przed przegrzaniem.
Dzięki temu negatyw jest chroniony.
Gast
Jeśli podłączysz do swojej lampy o mocy 150 W ściemniacz (dostępne są proste ściemniacze w postaci gniazdek), możesz ograniczyć dość duże wydzielanie ciepła podczas długiego procesu ustawiania. Maksymalna moc jest w zasadzie potrzebna tylko do ustawienia ostrości i do naświetlania.
Gast
Cześć, Christian!
Używam Axomat 5 od sześciu lat z mocą 150 W.
To prawda, że powiększalnik się nagrzewa. Jednak dopiero po około pięciu minutach robi się tak gorący, że nie chce się już na niego kłaść dłoni.
Z negatywem nigdy nie miałem jednak żadnych problemów. On też nie nagrzewa się zbytnio. (Dla pewności sprawdź, czy szkło termoizolacyjne (między kondensorem a lampą opalową) jest na swoim miejscu).
Po prostu weź ten 150-watowy.
Miłego dnia.
Kay