Možná jsme od sebe nebyli tak daleko. Asi jsem se nevyjádřil dost jasně.
€
Ještě nemáš žádné zkušenosti s vyvoláváním barevných negativů a ptáš se, jestli bys s tou sadou Rollei zvládl. Samozřejmě že ano, jen se při práci s tolika jednotlivými koncentráty musíš velmi „soustředit“. „Ready-to-use“ sada od Rollei s „hotovými“ roztoky by ale měla být podstatně jednodušší na manipulaci a doporučil bych ji začátečníkovi, který si to chce „jen vyzkoušet“.
€
Tetenal: teď jsem to dlouho nehledal, ale na první pohled (např. i tady) už nenacházím žádnou malou sadu a na stránkách Tetenalu už nejsou uvedeny vůbec žádné „amatérské“ sady. To podle mě nezní dobře, možná už jsou k dispozici jen zbytkové zásoby ve výprodeji.
€
Vlastní příprava: nechci zde příliš zneužívat trpělivost majitele domu, napsal jsem k tomu něco na anglickém fóru:
http://www.filmwasters.com/forum/index.php?topic=8224.0
€
Zpracování při pokojové teplotě má podle mého názoru samé výhody, Rollei uvádí v technických listech pokyny pro zpracování při 45, 38 a 25 °C a já jsem křivku extrapoloval až na 20 °C [s]inter[/s], s těmi nejlepšími výsledky, viz výše uvedený odkaz. Celé to povykování kolem 38 °C bylo a je určeno pro komerční laboratoře, kde to musí jít rychle „za každou cenu“.
€
S pozdravem – Reinhold
PS: Blix/Bleichfix nevydrží tak dlouho, čistá bělicí lázeň vydrží téměř neomezeně dlouho a lze ji regenerovat jednoduchým protřepáním s kyslíkem ze vzduchu. To, že se to už takhle nevyrábí, má zřejmě ekonomické důvody. Ani moje stará bělicí lázeň nevydrží věčně, protože se při každém použití samozřejmě trochu zředí vlhkým filmem. Ale dá se říct, že ji lze použít asi 10krát déle než Blix.