Być może nie byliśmy aż tak daleko od siebie. Chyba nie wyraziłem się wystarczająco jasno.
€
Nie masz jeszcze doświadczenia w wywoływaniu kolorowych negatywów i pytasz, czy poradzisz sobie z zestawem Rollei. Oczywiście, że tak; przy tak wielu różnych koncentratach musisz po prostu pracować bardzo „skoncentrowanie”. Zestaw „ready-to-use” firmy Rollei z roztworami „gotowymi do użycia” powinien być jednak znacznie łatwiejszy w obsłudze i poleciłbym go początkującym, którzy chcą „sprawdzić, jak to działa”.
€
Tetenal: nie szukałem długo, ale na szybko (np. również tutaj) nie znalazłem już żadnego małego zestawu, a strona internetowa Tetenal w ogóle nie wymienia już zestawów „amatorskich”. Moim zdaniem to nie brzmi dobrze, być może pozostały tylko resztki w wyprzedaży.
€
Własna mieszanka: nie chcę nadużywać cierpliwości gospodarza, napisałem coś na ten temat na anglojęzycznym forum:
http://www.filmwasters.com/forum/index.php?topic=8224.0
€
Moim zdaniem obróbka w temperaturze pokojowej ma same zalety. Rollei podaje w kartach technicznych wskazówki dotyczące obróbki w temperaturach 45, 38 i 25 °C, a ja ekstrapolowałem krzywą do 20 °C [s]inter[/s]extrapolated, uzyskując najlepsze wyniki, patrz link powyżej. Cała ta sprawa z 38 °C była i jest przeznaczona dla laboratoriów komercyjnych, gdzie wszystko musi przebiegać szybko „za wszelką cenę”.
€
Pozdrawiam – Reinhold
PS: Blix/Bleichfix nie zachowuje trwałości zbyt długo, natomiast czysta kąpiel wybielająca ma niemal nieograniczoną trwałość i można ją zregenerować poprzez proste wstrząśnięcie, co powoduje napowietrzenie tlenem. To, że już tego nie ma, ma zapewne przyczyny ekonomiczne. Również moja stara kąpiel wybielająca nie będzie trwała wiecznie, ponieważ przy każdym użyciu jest oczywiście nieco rozcieńczany przez mokrą warstwę. Ale można ją używać mniej więcej 10 razy dłużej niż Blix.