Gast
Ahoj,
zítra bych chtěl s tímto filmem fotit při křtu v kostele (ten je bohužel velmi tmavý a blesk tam pochopitelně není povolen, což by se mi ani moc nelíbilo).
Jakou vývojku mi můžete doporučit speciálně pro tento film?
Stále se nemohu rozhodnout mezi Calbe A49, Ultrafin Plus nebo případně Ilford ID11.
Možná ale existuje ještě úplně jiná kombinace? Co si o tom myslíte?
S pozdravem Heinz
MirkoBoeddecker
Heinzi,
film A49 kdysi zvítězil v testu filmů Neopan v časopise Foto Hobby&Labor. Má plnou citlivost a vynikající jemnost.
Pokud zrno není rozhodujícím kritériem: dvoukoupelové vyvolání s Emofinem nebo MZB, aby se zvládly vysoké kontrasty (boční světlo).
Ultrafin Plus a ID 11: poctivé, osvědčené alternativy, ale nijak výjimečné. Mají tendenci pracovat stejně dobře jako Emofin nebo MZB, ale ne s takovým zvládáním kontrastu.
Pokud hraje zvláštní roli ostrost (a zrno je tedy opět druhořadé): RODINAL, F09, Paterson FX39. Tyto vývojky vytvářejí u Neapanu výrazný efekt ostrých hran a zvyšují ostrost. Také tónové hodnoty jsou velmi pěkné. Vyvážení: o něco lepší než u A49, ale ne tak vysoké jako při dvojitém vývoji.
Musí to být film s citlivostí 1600 ASA?
Někdy je lepší volbou film s citlivostí 400, který je o jeden clonový stupeň přeexponován a dobře vyvolán....
S mým M6 a clonou 2 si s tím během dne v interiérech dobře poradím.
A kde není vůbec žádné světlo, tam nebude žádný snímek...
Doufám, že jsem teď nepřispěl příliš k úplnému „zmatení“.
S pozdravem,
Mirko
skahde
Ahoj Heinzi,
můj poslední Neopan 1600 už je pár let pryč. Co ale fungovalo velmi dobře, byl neředěný Microphen. Expozici bych mimochodem nenastavoval na 1600, ale pokud možno na 800 ASA.
S pozdravem
Stefan
Gast
Ahoj Heinzi,
NP 1600 v provedení A49 1:1 je podle mého názoru to nejlepší, co si v této citlivostní třídě můžeš pořídit.
S pozdravem Axel
Gast
To šlo ale rychle, super
Vůbec nejsem zmatený, naopak – děkuji za podrobné informace –
pro jistotu nejdřív zkusím A49, aby se nic nepokazilo, později pak vyzkouším i vyvolání 2bad.
SamuliSchielke
Jaká je doporučená orientační hodnota pro dobu vyvolávání filmu Neopan 1600 v roztoku A49? (Ne, v tabulce pro masivní vyvolávání to není uvedeno.) Při posledním pokusu jsem film strašně přeexponoval (šedé tóny pryč, silný nádech do fialova, šedý závoj – pravda, film už byl prošlý), a než budu dál experimentovat, uvítal bych nějakou dobrou radu.
Samuli
Gast
1:1 = 13 min., 1600 ASA
1:1 = 11,5 min., 1250 ASA (vypadá to lépe).
Čistý roztok nepoužívám.
Axel
SamuliSchielke
Díky!
Samuli