Gast
Cześć,
Chciałbym jutro zrobić zdjęcia podczas chrztu w kościele (niestety jest tam bardzo ciemno, a używanie lampy błyskowej jest, co zrozumiałe, zabronione – zresztą i tak nie podobałoby mi się to) przy użyciu tej kliszy.
Jakiego wywoływacza możecie mi polecić specjalnie do tej kliszy?
Wciąż waham się między Calbe A49, Ultrafin Plus, a może Ilford ID11.
Może jest jeszcze jakaś zupełnie inna kombinacja? Co o tym myślicie?
Pozdrawiam, Heinz
MirkoBoeddecker
Heinz,
A49 był kiedyś zwycięzcą testu filmów Neopan w magazynie „Foto Hobby&Labor”. Pełna czułość i doskonały kontrast.
Jeśli ziarnistość nie jest priorytetowym kryterium: wywoływanie dwukrokowe z użyciem Emofinu lub MZB, aby poradzić sobie z wysokim kontrastem (światło boczne).
Ultrafin Plus i ID 11: sprawdzone, stare alternatywy, ale nie wyróżniające się w żaden sposób. Działają mniej więcej tak samo jak Emofin lub MZB, ale nie radzą sobie tak dobrze z kontrastem.
Jeśli ostrość odgrywa szczególną rolę (a ziarno znów schodzi na dalszy plan): RODINAL, F09, Paterson FX39. W przypadku Neapanu wywoływacze te dają wyraźny efekt krawędzi i zwiększają ostrość. Również wartości tonalne wychodzą bardzo ładnie. Równowaga: nieco lepsza niż w przypadku A49, ale nie tak wysoka jak przy wywoływaniu dwukropowym.
Czy to musi być film 1600 ASA?
Czasami lepszym wyborem jest film 400, naświetlony o jeden stopień i dobrze wywołany....
Z moim M6 i przysłoną 2 dobrze sobie radzę w ciągu dnia w pomieszczeniach.
A tam, gdzie nie ma w ogóle światła, nie powstaje żadne zdjęcie...
Mam nadzieję, że nie przyczyniłem się zbytnio do całkowitego „zamieszania”.
Pozdrawiam,
Mirko
skahde
Cześć Heinz,
moje ostatnie zdjęcia na filmie Neopan 1600 mam już za sobą od kilku lat. Ale to, co sprawdziło się naprawdę dobrze, to nierozcieńczony Microphen. Nawiasem mówiąc, nie naświetlałbym go na 1600, tylko, jeśli to możliwe, na 800 ASA.
Pozdrawiam
Stefan
Gast
Cześć Heinz,
Moim zdaniem model NP 1600 w skali A49 1:1 to najlepszy wybór w tej klasie czułości.
Pozdrawiam, Axel
Gast
To poszło naprawdę szybko, super
Wcale nie jestem zdezorientowany, wręcz przeciwnie – dziękuję za wyczerpujące informacje –
na wszelki wypadek najpierw skorzystam z A49, żeby nic nie poszło nie tak, a później wypróbuję też wywoływanie 2bad.
SamuliSchielke
Jakie są zalecane orientacyjne parametry czasu wywoływania filmu Neopan 1600 w roztworze A49? (Nie, nie ma tego w tabeli wywoływania.) Podczas ostatniej próby mocno prześwietliłem film (utrata skali szarości, silne zniekształcenia, szara mgiełka – choć film był już przeterminowany) i zanim będę kontynuował eksperymenty, byłbym wdzięczny za dobrą radę.
Samuli
Gast
1:1 = 13 min, 1600 ASA
1:1 = 11,5 min, 1250 ASA (wynik lepszy).
Nie używam go w czystej postaci.
Axel
SamuliSchielke
Dziękuję!
Samuli