Gast
Dobrý den,
Používám dalekohled Meopta Axomat 5 s objektivem Anaret 4,5/50. Nyní uvažuji o pořízení lepšího objektivu, např. Rodenstock Rodagon 2,8/50. K tomu bych měl dvě otázky:
1.) Mohu díky lepšímu objektivu očekávat výrazné zlepšení kvality zvětšených snímků? Upřímně řečeno, o objektivech pro zvětšovací přístroje nemám ponětí, ale Anaret má jen 4 lamely clony, tj. čtvercový otvor clony, což mě trochu překvapilo. S zvětšeninami jsem sice v zásadě spokojen, ale nemám s čím srovnávat.
2.) Hodí se Rodagon na Axomat? Vím, že starší zvětšovací přístroje Meopta nemají závit M39, ale myslím, že ten můj ano, průměr desky, do které se objektiv šroubuje, je 39 mm. Takže by to vlastně neměl být problém, že?
Díky předem!
Arthur
Gast
Arthure,
Otázka č. 1: Asi před 20 lety jsem přešel z objektivu Meopta (zapomněl jsem, který to byl, ale světelnost a ohnisková vzdálenost byly podobné) na Schneider Componon-S. Ten má _viditelně_ lepší kontrastní přenos, tzn. na tvou otázku bych odpověděl „ano“ (Rodagon je také špičkový objektiv).
Otázka č. 2: 39 mm je skutečně standardní závit.
S pozdravem
Ferdinand
MirkoBoeddecker
Arthure,
tuto tématiku jsme v našem katalogu zpracovali poměrně podrobně.
Stručně řečeno: Objektiv typu Tessar, jako je Anaret, Rogonar, Componar atd., je ostrější než šestilensový Meogon, Rodagon nebo Componon, ale šestilensový objektiv má vyšší brilanci a při 10násobném zvětšení má v okrajových oblastech „nos vpřed“.
Záleží tedy především na tom, jak moc chceš zvětšovat.
To sedí.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ferdinande, Mirko!
Sice s opožděním, ale přesto bych vám rád poděkoval za vaše odpovědi! Právě jsem si na eBayi vydražil objektiv Rodagon 50 f/2,8. Byl levnější, než jsem čekal, takže i když nepoznám žádný rozdíl, nic jsem nezkazil – alespoň je díky větší cloně zaostřování snazší. Jakmile ho vyzkouším (ještě je na cestě poštou), podělím se zde o své zkušenosti!
Mějte se a ještě jednou díky,
Arthur