Gast
Witam,
Korzystam z lornetki Meopta Axomat 5 z obiektywem Anarat 4,5/50. Zastanawiam się teraz nad zakupem lepszego obiektywu, np. Rodenstock Rodagon 2,8/50. W związku z tym mam dwa pytania:
1.) Czy dzięki lepszemu obiektywowi mogę spodziewać się znacznej poprawy jakości powiększeń? Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia o obiektywach do powiększalników, ale Anaret ma zaledwie 4 listki przysłony, co oznacza kwadratowy otwór przysłony, co mnie nieco zdziwiło. Co prawda jestem zasadniczo zadowolony z powiększeń, ale nie mam też możliwości porównania.
2.) Czy Rodagon pasuje do Axomatu? Wiem, że starsze powiększalniki Meopta nie mają gwintu M39, ale wydaje mi się, że mój już tak, a średnica płytki, do której wkręca się obiektyw, wynosi 39 mm. Nie powinno więc być żadnego problemu, prawda?
Z góry dziękuję!
Arthur
Gast
Arthur,
Pytanie nr 1: Około 20 lat temu przeszedłem z obiektywu Meopta (nie pamiętam już, którego modelu, ale jasność i ogniskowa były podobne) na Schneider Componon-S. Ten ostatni ma _widocznie_ lepsze odwzorowanie kontrastu, tzn. na Twoje pytanie odpowiedziałbym „tak” (ROdagon jest również obiektywem najwyższej klasy).
Pytanie nr 2: 39 mm to rzeczywiście gwint mocujący.
Pozdrawiam
Ferdinand
MirkoBoeddecker
Arthur,
w naszym katalogu dość szczegółowo omówiliśmy ten temat.
Krótko mówiąc: obiektyw typu Tessar, taki jak Anaret, Rogonar, Componar itp., zapewnia większą ostrość niż 6-elementowy Meogon, Rodagon czy Componon, ale ten 6-elementowy charakteryzuje się większym blaskiem i od 10-krotnego powiększenia wykazuje liniową charakterystykę na krawędziach obrazu.
Zależy więc przede wszystkim od tego, jak duże powiększenie chcesz uzyskać.
To pasuje.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Ferdinand, Mirko!
Trochę późno, ale chciałbym wam podziękować za odpowiedzi! Właśnie kupiłem na eBayu obiektyw Rodagon 50 f/2,8. Był tańszy, niż myślałem, więc nawet jeśli nie zauważę różnicy, to nic nie straciłem – przynajmniej ustawianie ostrości jest łatwiejsze dzięki większej przysłonie. Jak tylko go przetestuję (jest jeszcze w drodze), opowiem tutaj o moich wrażeniach!
Do zobaczenia i jeszcze raz dziękuję,
Arthur