chriwurz
[COLOR=blue][COLOR=blue]Zničil jsem si svůj bezskleněný negativní stolek Axomat (kovový), když jsem se ho pokusil přebrousit na formát A3, protože bych rád měl své malorozměrné zvětšeniny s černým okrajem.
Byla to spousta práce, ale výsledek je velmi neuspokojivý, protože se tak zhoršila rovinnost negativu, že již není možné zaostřit na celou plochu snímku (pravděpodobně jsem ubrousil příliš mnoho).
Může mi někdo poradit, jak pilovat plastovou negativovou desku? Jaké nářadí je na to nejlepší? Jak upravit kolečka, aby se negativy nepoškrábaly?
A hlavně: Podařilo se už někomu zvětšit masku, aniž by to mělo negativní dopad na rovinnost negativu formátu KB?
Na tomto fóru jsem již našel jeden nebo dva příspěvky na téma „pilování plného formátu/negativní desky“, ale ty se týkaly negativů 6x6 a OPEMUSu.
Kdokoli k tomu má co říct: předem srdečně děkuji za vaši snahu!
Christian
MirkoBoeddecker
Christiane,
důvodem, proč se na to vejdou kovové podložky, je to, že má tak tenká kovová kolečka a že dole je ještě ten posuvník.
V katalogu ale výslovně uvádíme, že se má pilovat pouze plastová podložka :)
Ta je mnohem jednodušší. Dvě plastové části, které se na sebe sklopí a kde se nic nemůže ohnout.
Kromě toho je plast černý a hrany neodrážejí světlo. Pilování je hračka – v nouzi to jde dokonce i pilníkem na nehty (ale trvá to...).
U kovu máš kromě problému s rovinností ještě odlesky (znovu lakovat matnou černou) a případně drsné hrany, které mohou poškrábat film (jemně přebrousit).
Pozdravy
Mirko
MKL
Proč vlastně pilovat rám?
S rámem Zäfl Versamask to jde, stejně jako s jakýmkoli jiným rámem ve tvaru V. Stačí si vyrobit kus lepenky, kovu nebo dřevěné desky o rozměrech odpovídajících rozměrům obrazu minus tloušťka rámečku (např. plocha obrazu 24x30, požadovaný rámeček 5 mm: lepenka 23x29), položit ji na papír a předem vyříznout rámeček.
S pozdravem
Michael
Gast
Ano, ale tím nedosáhneš toho, abys mohl zvětšit negativ až k prvnímu okraji (tj. na 100 %).
S pozdravem
Ferdinand
MirkoBoeddecker
...a mezi maskou Versamask a plastovou scénou pro Axomat je jistě také malý cenový rozdíl....
chriwurz
Mirko, Michaeli, Ferdinande,
moc vám děkuji za vaše příspěvky!
K tvé zmínce o katalogu, Mirko: Znám ho, stejně jako tvou firmu, teprve od včerejška (čím víc si v katalogu a na fóru čtu, tím víc mám pocit, že mi dosud hodně věcí uniklo). Ta nehoda s kovovým pódiem se už stala.
S pozdravem
Christian