Niall
Ahoj,
Používal jsi už filmy Neopan Acros 100 a Neopan 400?
Na jakou citlivost je nastavujete a jak dlouho je vyvoláváte?
V mlhavý den jsem na citlivost 400 nafotil jeden film 400 s červeným filtrem na objektivu!!
Vyvolal jsem je v Rodinolu 1+25, ale fotky byly velmi šedé a zrnité!!!
Niall
Roman
Ahoj,
NP400 jsem s RODINALem 1+25 ještě nepoužíval, ale dříve to byl můj standardní film pro RODINAL 1+50 – Neopan 400 jsem exponoval na citlivost 250 a vyvolával v RODINALu 1+50 při teplotě 20 °C, 30 sekund s neustálým protřepáváním, poté 2 protřepání na začátku každé minuty, po dobu 9 minut.
Jak jste měřil – přes filtr ve fotoaparátu, nebo ručním expozimetrem? Není příliš dobrý nápad měřit přes červený filtr, protože citlivost na červené světlo u mnoha vestavěných expozimetrů v fotoaparátech neodpovídá citlivosti černobílého filmu – lepší je nejprve použít ruční expozimetr nebo expozimetr bez nasazeného filtru a poté nastavit korekční faktor pro červený filtr (v závislosti na tom, jak tmavá je červená, je faktor obvykle kolem 8x – to znamená, že musíte otevřít clonu o 3 clonová čísla).
Jakého efektu jste chtěl s červeným filtrem vlastně dosáhnout?
Roman
Niall
No, abych řekl pravdu, nevím, proč jsem nasadil ten červený filtr, asi jen proto, abych viděl, jaký to bude mít efekt, když jsem v tomhle oboru nováček!!!
Mám Dynax 5, tak jsem prostě nastavil kompenzaci pomocí kolečka
na fotoaparátu, aby na displeji uvnitř fotoaparátu svítilo NULA!!!
Jsi ten samý člověk, co má na fóru svůj negativní obrázek!!!!
Niall
Roman
No, to je jen jeden můj „zvláštní kamarád“, který si myslí, že je vtipný...
Roman
Niall
Aha, už chápu!!! Mám se teď smát?? Jen mi řekni, kdy se mám smát!!!
Co vlastně ten červený filtr dělá!!
Niall
Gast
Je přece jasné, že červený filtr je při černobílém fotografování úplně k ničemu!! :angry: Zkuste ho použít s barevným filmem!!! :) Budete překvapeni!!!! :D
Niall
Myslím, že mi někdo říkal, že je to vhodné pro černobílou fotografii!!
OK! Ferdinand NEBO Roman (Měl bys víc chodit ven!!!)
A co to dělá s barevným filmem!!!!!
Niall :angry:
Roman
Ahoj Nialle,
Ferdinand si z tebe dělá legraci! Červený filtr u barevných fotografií nemá žádný užitek – všechno bude zbarvené do červena...
V černobílé fotografii se červený filtr používá:
-) u infračerveného filmu (jako je Kodak HIE) k zablokování viditelného světla a propuštění pouze červené části spektra – výsledkem jsou typické přízračné infračervené snímky se zářivě bílým listovím („Woodův efekt“) a tmavou oblohou.
-) u běžného černobílého filmu: ke zvýšení kontrastu a ztmavení oblohy, k dosažení jakéhosi „měsíčního“ efektu, k získání velmi uměle vypadajících snímků s grafickým vzhledem.
Nepovažuji ho za příliš užitečný pro fotografování krajiny, protože červený filtr ztmavuje nejen modrou (oblohu), ale i zelenou (listí), což vede k velmi špatné definici stínů. Osobně červený filtr vůbec nemám rád, může být užitečný pro fotografování (moderní) architektury, kde poskytuje poněkud abstraktní, umělé a grafické výsledky.
Pro mě je nejužitečnějším filtrem pro krajinářskou fotografii, ale také pro portréty a obecnou fotografii žlutozelený filtr: mírně ztmaví modrou oblohu, čímž dodá mrakům lepší definici, a mírně zesvětlí listí, takže vypadá lépe definované; nejextrémnějším filtrem, který používám, je oranžový, který je tak nějak na půli cesty mezi žlutým a červeným – vyšší kontrast, ale nevypadá příliš uměle...
Roman