Niall
Cześć,
Czy korzystałeś z filmów Neopan Acros 100 i Neopan 400?
Jaką czułość EI ustawiłeś i jak długo je wywoływałeś?
W mglisty dzień naświetliłem rolkę 400 z czerwonym filtrem na obiektywie przy czułości 400!!
Wywołałem w Rodinolu 1+25, ale zdjęcia były bardzo szare i ziarniste!!!
Niall
Roman
Cześć,
Nie używałem filmu NP400 z wywoływaczem RODINAL 1+25, ale kiedyś był to mój standardowy film do wywoływania w RODINALU 1+50 – ustawiłem czułość Neopan 400 na 250 i wywoływałem w RODINALU 1+50 w temperaturze 20°C, przez 30 sekund z ciągłym odwracaniem, a następnie 2 razy na początku każdej minuty, przez 9 minut.
Jak dokonałeś pomiaru – przez filtr w aparacie czy za pomocą ręcznego światłomierza? Nie jest dobrym pomysłem mierzenie przez filtr czerwony, ponieważ czułość na światło czerwone wielu wbudowanych w aparaty ekspozytometrów nie odpowiada czułości filmu czarno-białego – lepiej najpierw użyć ręcznego ekspozytometru lub zmierzyć bez założonego filtra, a następnie wprowadzić współczynnik korekcyjny dla filtra czerwonego (w zależności od tego, jak ciemny jest czerwony, współczynnik ten wynosi zazwyczaj około 8x – co oznacza, że trzeba otworzyć przysłonę o 3 stopnie).
Jaki efekt chciałeś osiągnąć za pomocą czerwonego filtra?
Roman
Niall
Cóż, szczerze mówiąc, nie wiem, czemu założyłem czerwony filtr – chyba po to, żeby zobaczyć, jaki efekt to da, bo jestem nowy w tej branży!!!
Mam aparat Dynax 5, więc po prostu ustawiłem kompensację za pomocą pokrętła
na aparacie, żeby na wyświetlaczu wewnątrz aparatu pokazało ZERO!!!
Czy to ty jesteś tym samym gościem, który wrzucił swoje negatywne zdjęcie na forum!!!!
Niall
Roman
No cóż, to tylko mój „szczególny przyjaciel”, który uważa, że jest zabawny...
Roman
Niall
Aha, rozumiem!!! Mam się teraz śmiać?? Po prostu powiedz mi, kiedy mam się śmiać!!!
A co właściwie robi czerwony filtr!!
Niall
Gast
Oczywiście filtr czerwony jest zupełnie bezużyteczny podczas fotografowania w czerni i bieli!! :angry: Spróbuj go użyć z kolorowym filmem!!! :) Będziesz zaskoczony!!!! :D
Niall
Chyba ktoś mi mówił, że nadaje się do czarno-białych zdjęć!!
OK! Ferdinand LUB Roman (Musisz częściej wychodzić z domu!!!)
A jak to działa w przypadku kolorowej kliszy!!!!!
Niall :angry:
Roman
Cześć Niall,
Ferdinand cię nabiera! Filtr czerwony nie ma żadnego sensownego zastosowania w przypadku zdjęć kolorowych – wszystko nabierze czerwonego odcienia...
W fotografii czarno-białej filtr czerwony stosuje się:
-) w przypadku filmów na podczerwień (takich jak Kodak HIE) w celu odcięcia światła widzialnego i przepuszczenia jedynie czerwonej części widma – co daje typowe, upiorne zdjęcia w podczerwieni, z świecącą białą roślinnością („efekt Wooda”) i ciemnym niebem.
-) w przypadku zwykłych filmów czarno-białych: w celu zwiększenia kontrastu i przyciemnienia nieba, aby uzyskać rodzaj efektu „blasku księżyca”, co daje bardzo sztucznie wyglądające zdjęcia, przypominające grafikę.
Nie uważam go za zbyt przydatny w fotografii krajobrazowej, ponieważ filtr czerwony nie tylko przyciemnia niebieski (niebo), ale także zielony (liście), co daje bardzo słabą wyrazistość cieni. Osobiście w ogóle nie lubię filtra czerwonego, może być przydatny do fotografowania (nowoczesnej) architektury, dając nieco abstrakcyjne, sztuczne, graficzne rezultaty.
Dla mnie najbardziej przydatnym filtrem do fotografii krajobrazowej, ale także do portretów i ogólnej fotografii, jest filtr żółto-zielony: lekko przyciemnia błękitne niebo, nadając chmurom lepszą wyrazistość, a także lekko rozjaśnia liście i sprawia, że wyglądają na lepiej zarysowane; najbardziej ekstremalnym filtrem, jakiego używam, jest pomarańczowy, który jest czymś w rodzaju kompromisu między żółtym a czerwonym – zapewnia wyższy kontrast, ale nie wygląda zbyt sztucznie...
Roman