Witam!
Próbuję właśnie przetestować błonę płaską Ilford HP5 (4x5), kierując się instrukcją dr. Beyera (bardzo dziękuję za udostępnienie!):
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/sw-fotografie/filme-eintesten/38-planfilme-eintesten.html
Naświetlałem obiektywem Fujinon - W 1:5.6/210, f=11, czas 1/4 s, przez matową szybę.
Wywoływałem w tubie BTZS, HC-110 Dil. H. (1+63)
@20°C, 10 minut
Pierwszy negatyw testowy stawia mnie jednak przed kilkoma zagadkami (patrz poniżej w załączniku):
1) Naświetlałem zgodnie z instrukcją (-5 stopni korekcji ekspozycji na moim Profisixie, mierząc przez matową szybę)
W rezultacie jednak dopiero strefa 2,5 osiąga gęstość 1,0 (off-set = -0,9 !)?
2) Stopnie 16 i 16, które na 31-stopniowej skali Stouffera występują podwójnie, są zupełnie różne, co widać gołym okiem na negatywie
Czy wywołałem zdecydowanie za krótko?! Jeśli tak, to jaki byłby bardziej odpowiedni punkt wyjścia: 15 minut?
Bardzo dziękuję,
Rolf
PS: zidentyfikowałem już jedno potencjalne źródło błędu i postaram się go uniknąć przy następnej próbie: do tuby BTZS potrzebuję tylko 60 ml wywoływacza, a tabela wywoływaczy podaje proporcję mieszania 1 ml na 5 ml wody; prawdopodobnie lepsze byłoby 2 ml na 118 ml H2O, wtedy nie tak łatwo się pomylić.