GerdK
Dobrý den, vážení čtenáři,
omylem jsem provedl expozici filmu APX 25 s korekcí clony -1.
Správně exponované filmy dosud vyvolávám při teplotě 20 °C a rotaci 14 minut v roztoku A49 (1+1) nebo v RODINALu (1+25) 6 minut.
Teď mám otázku: mám nyní prodloužit dobu vyvolávání o faktor 1,333, nebo je lepší použít základní roztok A49 při stejné době? Je lepší vyvolávat v RODINALu nebo v A49, aby se zvýšila citlivost?
Děkuji za přečtení a odpovědi
Gerd
MirkoBoeddecker
Ahoj Gerde,
vlastně bych ti doporučil obě vývojky příliš neředit.
Tedy R09 v poměru 1:20 nebo 1:40 a A49 v základním ředění.
S vyšším ředěním sice stoupá vyrovnávací schopnost, ale může klesnout využití citlivosti.
Jelikož však již máš dobře nastavený čas pro A49 1+1, doporučil bych použít ředění 1,3333, pak se nic nemůže pokazit.
Oba vývojky dobře využívají citlivost.
V R09 je APX s jemným zrnem, v A49 s jemným zrnem (pokud je to vůbec žádoucí nebo nutné).
S pozdravem
Mirko
MatthiasStark
Ahoj Gerde,
po vyvolání bych ještě přidal 1% roztok sody nebo 2–5% roztok boraxu.
Díky tomuto „vyvolávání ve dvou lázních“ můžeš z příliš světlých stínových oblastí vytáhnout ještě o něco více. Tímto způsobem jsem už zachránil i podexponované filmy. Podle mých zkušeností to přinese o dobrých 1/3 clony vyšší citlivost a je rozdíl, jestli ti chybí 1 clona nebo 2/3 clony.
Díky o něco delší době vyvolávání samozřejmě navíc získáš lepší využití citlivosti.
S pozdravem
Matthias
GerdK
Díky, M&M,
za vaše tipy, i když ten od Matthiase jsem si přečetl teprve teď, zatímco vyvolávání proběhlo už včera. Chtěl jsem jen napsat své zkušenosti:
Vyvolával jsem tedy v rotačním zařízení při 21 °C v roztoku A49 (1+1) po dobu 18 minut a 40 sekund. Negativy vypadají jako vždy. To znamená, že při 20 °C bych musel dobu prodloužit (možná na 20 minut, jen tak odhadem).
Zda se zvýraznění zvětšilo a stíny se staly podobnějšími, mohu zjistit až při zvětšení. To ale ještě chvíli potrvá.
Ahoj Gerd