GerdK
Witajcie, drodzy czytelnicy,
przypadkowo przeprowadziłem naświetlanie filmu APX 25 z korekcją przysłony wynoszącą -1.
W przypadku prawidłowo naświetlonych filmów dotychczas wywoływałem je w temperaturze 20°C i przy obrocie przez 14 minut w A49 (1+1) lub w RODINALU (1+25) przez 6 minut.
Mam pytanie: czy powinienem teraz wydłużyć czas wywoływania o współczynnik 1,333, czy też lepiej użyć roztworu podstawowego A49 przy tym samym czasie? Czy dla zwiększenia czułości lepiej wywoływać w RODINALu czy w A49?
Dziękuję za przeczytanie i odpowiedzi
Gerd
MirkoBoeddecker
Cześć Gerd,
właściwie to radziłbym Ci nie rozcieńczać zbyt mocno obu wywoływaczy.
A więc R09 w proporcji 1:20 lub 1:40 i A49 w stężeniu podstawowym.
Co prawda zdolność kompensacyjna wzrasta przy większym rozcieńczeniu, ale może to zmniejszyć wykorzystanie czułości.
Ponieważ jednak masz już dobrze opracowany czas dla A49 1+1, proponowałbym zastosować rozcieńczenie 1,3333, wtedy nic nie pójdzie nie tak.
Oba wywoływacze dobrze wykorzystują czułość.
W R09 APX wychodzi bardziej szorstki, w A49 z drobnym ziarnem (o ile w ogóle jest to pożądane lub konieczne).
Pozdrawiam
Mirko
MatthiasStark
Cześć Gerd,
po wywołaniu dodałbym jeszcze kąpiel w 1% roztworze sody lub 2–5% roztworze boraksu.
Dzięki tej „metodzie podwójnego wywoływania” możesz wydobyć nieco więcej szczegółów z zbyt jasnych obszarów cieni. W ten sposób udało mi się już uratować zbyt jasno naświetlone filmy. Z mojego doświadczenia wynika, że daje to dodatkowe 1/3 stopnia czułości, a różnica między brakiem 1 stopnia a 2/3 stopnia jest znacząca.
Dzięki nieco wydłużonemu czasowi wywoływania uzyskasz oczywiście dodatkowo lepsze wykorzystanie czułości.
Pozdrawiam
Matthias
GerdK
Dzięki, M&M,
za wasze wskazówki – choć tę od Matthiasa przeczytałem dopiero teraz, a wywołanie miało miejsce już wczoraj. Chciałem tylko opisać swoje doświadczenia:
Wywoływałem w aparacie rotacyjnym w temperaturze 21°C w roztworze A49 (1+1) przez 18 minut i 40 sekund. Negatywy wyglądają jak zawsze. Oznacza to, że w temperaturze 20°C musiałbym wydłużyć czas (może do około 20 minut).
Czy kontrast stał się większy, a cienie bardziej podobne, będę mógł stwierdzić dopiero po powiększeniu. Ale to jeszcze trochę potrwa.
Pozdrawiam, Gerd