Astrid
Witam,
Szukam filtrów foliowych typu multigrade do szuflady filtracyjnej mojego powiększalnika Homrich 13x18. Szuflada ma wymiary ok. 20 x 25 cm (muszę to jeszcze dokładnie zmierzyć).
Czy można gdzieś dostać coś takiego?
Dziękuję i pozdrawiam, Astrid
Gast
Cześć Astrid,
Nigdy i nigdzie nie słyszałem o filtrach tej wielkości. Alternatywą byłoby umieszczenie filtrów pod obiektywem – nie musisz się obawiać pogorszenia jakości obrazu. Ponadto łatwiej jest wykonywać ekspozycje dzielone, ponieważ filtry można wymieniać bez ryzyka drgań.
Pozdrawiam
Ferdinand
MirkoBoeddecker
Astrid,
W takich przypadkach oferujemy folie filtracyjne do samodzielnego przycinania.
Jest to nieco ekskluzywny produkt specjalistyczny, który musimy dodatkowo zamawiać – dlatego prosimy nie narzekać na cenę.
Format wyjściowy to 50 x 60 cm, cena wynosi 33,00 € za folię.
Dostępnych jest 5 stopni nasilenia.
Alternatywa: zastosowanie filtra pod obiektywem, jak opisano powyżej.
W tym przypadku wystarczy nasz kompletny zestaw za 9 €.
Pozdrawiam
Mirko
Astrid
Cześć Mirko i Ferdinandzie,
na początek dziękuję za wskazówkę. Zauważyłam te folie filtracyjne w katalogu. Czy jest do nich dostępny jakiś uchwyt na folie?
Dziękuję i pozdrawiam
Astrid.
MirkoBoeddecker
Astrid,
Ilford ma w ofercie taki zestaw z uchwytem, ale jest dość drogi.
W gruncie rzeczy to nic innego jak zwykłe folie wciśnięte w plastikową ramkę.
Poza tym średnica (150 mm) jest zbyt mała dla niektórych obiektywów o długim ogniskowej i dużej jasności.
Najlepiej zrób sobie coś samodzielnie lub wykorzystaj (miejmy nadzieję) posiadany filtr czerwony do innych celów.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Hmmm... z tego co wiem, folie z „zwykłego” zestawu filtrów Ilford Multigrade też można łączyć... Myślę, że kosztowałyby około 30 euro (za wszystkie gradacje razem, a nie za każdą folię z osobna)
MirkoBoeddecker
Stefan,
ale one nie mają wymiarów 20x25 cm!!
Mały zestaw do samodzielnego wycinania kosztuje u nas tylko 9 EUR....
Jest też zestaw o wymiarach 15x15 cm za niecałe 30 EUR.
Wspomniane arkusze folii mają wymiary 50x60 (!) cm.
Można z nich zrobić kilka zestawów 9x9....
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć
Hm, o ile się nie mylę, w nowym katalogu nie ma tych małych filtrów Multigrade – czy dobrze rozumiem, że mimo to macie je w ofercie (w cenie około 9 €)? Pozdrawiam
Mathias
MirkoBoeddecker
Mathias,
wiele produktów nie figuruje w nowym katalogu, ale mimo to są dostępne.
Jeśli chodzi o filtry, do samego końca nie otrzymaliśmy od producenta jednoznacznej odpowiedzi na temat dostępności większych rozmiarów.
Dlatego strona ta zostanie ukończona dopiero po targach Photokina.
Również akcesoria do starszych modeli Meo nie są już w katalogu, ale są dostępne.
Fomaspeed o stałej gradacji oraz Fomatone PE są nadal dostępne, ale musimy teraz ostatecznie wyjaśnić na targach, w jakich rozmiarach, gradacjach i wykończeniach. Te strony również zostaną dodane później.
Najlepiej zawsze zadzwonić i zapytać.
Pozdrawiam
Mirko
MirkoBoeddecker
Dzisiaj doszliśmy do porozumienia: będą dostępne zestawy filtrów o wymiarach 25 x 25 cm!
W przystępnej cenie.
Mirko
Gast
moja wina... jakoś przeoczyłem ten rozmiar :-)
Rozmiar: Stefan
Astrid
Dzisiaj doszliśmy do porozumienia: będą dostępne zestawy filtrów o wymiarach 25 x 25 cm!
W przystępnej cenie.
Mirko
Cześć Mirko,
1. Czy wiadomo już, kiedy te zestawy będą dostępne?
2. Czy te zestawy 25 x 25 będą zawierały tylko pełne stopnie, czy też półstopnie?
Do tego czasu chciałem sobie pomóc małymi filtrami 9x9. W nowym katalogu jest zestaw Paterson z pośrednimi stopniami. W dziale wysyłki powiedziano mi, że nie jest już dostępny. Dlaczego zestaw pojawia się po raz pierwszy w katalogu, a potem nie jest już dostępny?
Dziękuję i pozdrawiam
Astrid
PS: Myjka Paterson dotarła. Jeszcze raz dziękuję za wskazówki i informacje!
cfb_de
Cześć Astrid,
albo kurier zgubił się gdzieś wśród kur, albo katalog wyprzedza swoje czasy o kilka dni...
Tak mi się wydaje. Nie przejmuj się. Jeśli Mirko coś obiecuje, to na pewno to dotrzyma. A jeśli nie, to sam to przyzna.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
Cześć Astrid,
Wujek Paterson obiecał mi na targach Photokina, że ten zestaw będzie dostępny w następnej dostawie.
Nie pamiętam już dokładnie, dlaczego nie włączyliśmy go do oferty ostatnim razem.
Albo był zbyt drogi, albo wtedy nie był dostępny.
Teraz jest na pewno dostępny, a cena też jest w porządku, więc go dodaliśmy.
Jednak dopóki towar nie trafi na półki (zasada „zobacz, dotknij, posłuchaj, powąchaj, posmakuj”), może się zdarzyć, że niektórzy pracownicy działu wysyłkowego będą zaprzeczać istnieniu tej oferty...
Szacuję, że okres przejściowy potrwa około 3–4 tygodni.
Zestawy 25x25 cm jeszcze trochę potrwają. Najpierw trzeba zalać surowe nośniki itp. Na razie ustalono tylko zasadniczą dostępność po cenie kalkulacyjnej.
Pozdrawiam
Mirko