MirkoBoeddecker
Drodzy użytkownicy forum,
w związku ze wzrostem liczby anonimowych wpisów na różnych innych forach postanowiliśmy wprowadzić nieco bardziej zamknięty system na naszym małym, ale świetnym forum poświęconym technice analogowej.
Zanim będziecie mogli odpowiadać lub publikować posty, forum będzie wymagało od Was zalogowania się.
Dzięki temu unikniemy anonimowych wpisów i ewentualnych nieporozumień (np. publikowania postów przez jedną osobę pod różnymi nazwami).
Nadal każdy może tutaj publikować posty i bardzo cieszymy się z każdego konstruktywnego wkładu.
Proces rejestracji jest dziecinnie prosty. Sprawdzana jest jedynie poprawność adresu e-mail, a cała procedura zajmuje zaledwie kilka sekund.
Oczywiście forum nie udostępnia ani nie wykorzystuje w żaden inny sposób adresów e-mail.
Oczywiście nadal można czytać forum bez rejestracji lub logowania.
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
W takim razie w przyszłości będę pisał rzadziej. Z pracy nie mogę się zalogować z powodu tamtejszych ustawień bezpieczeństwa.
A wieczorami zazwyczaj nie mam zbytniej ochoty przeglądać forum po raz drugi.
Miałem raczej nadzieję, że samodyscyplina sprawdzi się tu równie dobrze, jak na forum konkurencji.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Niall
Cześć,
Czy ktoś mógłby przetłumaczyć powyższy wpis Mirko dotyczący forów!!!
Niall
MirkoBoeddecker
@ Franz,
ale na forum konkurencji tego nie robi!
Kwestia ustawień bezpieczeństwa w pracy to oczywiście ciekawy punkt. Nie pomyślałem o tym.
A co dokładnie blokują te ustawienia??
Próbowałeś kiedyś?
Pozdrawiam
Mirko
PS W przeciwnym razie po prostu wyślij mi swój post na e-mail. Wrzucę go wtedy :lol:
@ Niall,
jak widzę, zalogowałeś się, żeby to opublikować, więc już wiesz, co się zmieniło. Tylko o to prosimy. Zaloguj się przed opublikowaniem, żeby uniknąć podwójnych postów pod różnymi nazwami przez jednego użytkownika.
Mirko
Niall
.......Racja, Mirko!! Wydawało mi się, że coś się zmieniło, kiedy próbowałem opublikować post. Dzięki!!!
Niall
cfb_de
Cześć Mirko,
Uważam, że na forum poświęconym konkurencji wszystko działa całkiem nieźle. Jeśli porównać to z innymi forami (np. fc)... Lepiej o tym nie mówmy.
Ton jest odpowiedni, traktujemy się przyjaźnie i z szacunkiem, odpowiada się nawet na „głupie” pytania, choćby tylko poprzez odesłanie do funkcji wyszukiwania (która byłaby w stanie odpowiedzieć na prawie wszystkie standardowe pytania; niestety wielu użytkowników nie potrafi sformułować sensownego zapytania).
A może masz na myśli ten ostatni wątek z ponad 200 postami? Nie byłem w tym zupełnie bez udziału. Kiedy pojawia się tam jakiś troll, kilku stałych bywalców po prostu dzwoni do siebie, wysyła e-maile, a trollujący użytkownik (a nawet nim nie był, bo trolle zgłaszają się tylko raz) zostaje zajęty. Bardzo chętnie przejąłem to z szerokim uśmiechem :-)
Mój problem w pracy jest następujący: akceptacja plików cookie jest dozwolona tylko na wybranych stronach. Nie mogę się przez to zalogować.
Ponieważ pracujemy w środowisku zarządzanym centralnie, nie mogę tak po prostu poprosić o odblokowanie mi dostępu.
Szczerze mówiąc, nie mam ochoty na „wpisywanie postów przez e-mail”. Więc prawdopodobnie będę pisał mniej.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Uważam, że to bardzo dobry pomysł. Dzięki temu nie będzie można mi już przypisywać każdej bzdury.
Pozdrawiam
Ferdinand
MirkoBoeddecker
Franz,
jesteś pewien, że musisz zjeść ciastko, żeby się zalogować?
Z tego, co widziałem, jest to potrzebne tylko do funkcji „zostań zalogowany tak długo, jak długo korzystam z tego komputera”.
Przejrzę skrypty dziś w nocy.
Oprogramowanie jest kupione – nie napisałem go sam – więc nie potrafię tego powiedzieć z pamięci.
W przeciwnym razie spróbuj to raz i odrzuć oferowane ciastko.
Jeśli więcej użytkowników będzie miało ten problem, ponownie to przemyślimy.
W końcu korzyść powinna być zawsze proporcjonalna do nakładu pracy.
Brak postów oznacza wtedy również brak podwójnych postów...... :lol:
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
Oczywiście nie mam co do tego pewności. Ale to samo dzieje się, gdy w domu zmuszam mojego starego Netrape'a, żeby nie akceptował plików cookie.
Może to również wynikać z innych nowoczesnych języków, serwera proxy lub jakiegoś innego nieznanego mi powodu. Niestety w pracy nie mam możliwości sprawdzenia, co tam zostało „dostosowane”. To poważna wada, gdy zleceniodawca jest dużym klientem tej firmy z Redmond.
Dlatego nie mam również możliwości grzecznego odrzucenia oferowanych plików cookie.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
micha
@Mirko
Niestety, tu się nie wykręcisz. Bez pliku cookie nie ma logowania. Trzeba jakoś zarządzać identyfikatorem sesji. Oprogramowanie forum działa na podobnej zasadzie. Niezależnie od tego, jaka organizacja za tym stoi.
Mnie też to nie zachwyca. Czasami ma się po prostu tylko kilka minut lub po prostu nie ma ochoty na 20 kliknięć myszką...
@Franz
A jak tam w ogóle wygląda sprawa z Twoim własnoręcznie zbudowanym aparatem 8x10? Byłbym ciekawy.
Micha