Gast
Witam,
mam małe pytanie dotyczące regulacji kontrastu w aparacie Fomatone Classic MG,
próbowałem już poszukać informacji na stronie Foma,
ale to raczej jeszcze bardziej mnie zdezorientowało. Dla wyjaśnienia,
do regulacji gradacji używam głowicy kolorowej Kaiser do 130M
(analogicznie do Dunco, Durst...). W karcie technicznej Fomatone podano,
jakie wartości kolorów należy zastosować dla poszczególnych gradacji, są one
zupełnie inne niż w przypadku papieru Ilford Multigrade (co jeszcze mogę zrozumieć).
Niestety nie podano żadnych współczynników wydłużenia czasu naświetlania.
Jednak w kolejnej tabeli w karcie katalogowej jest napisane, że zestaw filtrów Ilford
Multigrade może być również używany do naświetlania, analogicznie do
systemu Ilford (to przecież niemożliwe, skoro wartości żółtego lub magenty
dla tej samej gradacji są inne). Do tego dochodzi jeszcze problem,
że w przypadku Foma jest to stopień 3, podczas gdy w Ilfordzie, zgodnie z systemem anglosaskim,
jest to stopień 2. Wybaczcie mi to pytanie, ale jestem kompletnie zdezorientowany.
Moje pytanie jest proste: jak wy sobie z tym radzicie? Wartości Foma (jeśli tak, to
jakie współczynniki wydłużenia?) czy analogicznie do Ilforda?
Pozdrawiam, Benjamin
Gast
Cześć Benjamin,
w tej kwestii lepiej po prostu spróbować niż się nad tym głowić. Wartości filtrów Y/M nie są takie same dla ŻADNEGO papieru, a do tego informacje producentów o gradacji papieru to w zasadzie tylko orientacyjne wartości. Mimo to wszystkie papiery można wywoływać przy użyciu zestawu filtrów Ilford. Nie ma żadnego znaczenia, czy powiększyłeś negatyw o gradacji 1 na papierze Kodak, czy o gradacji 3 na papierze Multigrade (co w ogóle jest normą?). W pojedynczych przypadkach może się zdarzyć, że nie osiągniesz skrajnych gradacji (00 lub 5) przy użyciu określonego zestawu filtrów, ale takie negatywy i tak nie są niczym nadzwyczajnym.
Ferdinand