GerdK Ahoj Mirko, mám od vás zařízení Opemus 6a s barevnou směšovací hlavou Color 3. V hlavě je 100W halogenová žárovka. Často se stává, že při černobílých zvětšeninách se dostanu pod 3 s a při barevných zvětšeninách se blížím k 5 sekundám (již s clonou na 8 při formátu 18 x 24 cm). V takovém případě je vždy potřeba použít clonu pro úpravu hustoty. Tu ale potřebuji pro vyrovnání času u kontrastního papíru. Teď mám otázku: máte nějakou slabší žárovku, která by byla vhodná pro Opemus 6a (černobílý i barevný) a samozřejmě neměla „barevný nádech“? Chtěl bych totiž dosáhnout u černobílého zvětšení asi 5 s a u barevného asi 10 s. Díky, Gerd
MirkoBoeddecker Gerde, Pro formát KB prostě použij míchací komoru 6x6 a pro formát 6x6 míchací komoru 6x9. Jiný žárovkový filtr nelze použít kvůli barevnému posunu. Máme také neutrálně šedé plastové filtry, které lze v případě nouze namontovat pod objektiv. U malého formátu vždy pracuji s míchací komorou 6x6 a 80mm objektivem – ale mám také Magnifax, kde je nahoře ještě „vzduch“ pro výsuv. S pozdravem Mirko
Gast Ahoj, stačí nastavit clonu na 11 nebo 16, v kvalitě to prakticky není žádný rozdíl, nebo více zřeď vývojku, případně použij méně citlivý druh papíru. Werner
cfb_de Ahoj Wernere, <MODLITEBNÍ mlýn>Měnit vývojku nemá smysl. SW papíry se musí plně vyvolat, jinak nedosáhneš maximální černoty.</MODLITEBNÍ mlýn> Moje sestava pro Meochrom/Opemus-5 by měla fungovat i s novějšími modely: stačí zapojit stmívač do obvodu a nastavit ho na požadovanou expozici. Dobře, barevná teplota lampy se mírně mění, ale to se dá vykompenzovat pomocí gradace. Stačí mít v laboratoři dvě nebo tři tabulky. S pozdravem, Franz
GerdK Gerd, Pro formát KB prostě použij míchací komoru 6x6 a pro formát 6x6 míchací komoru 6x9. ...Díky, Mirko, Wernere a Franti, nejvíc se mi líbí to nejjednodušší řešení a to vyzkouším. Přeji vám všem hezký den Gerd :lol: