GerdK Cześć Mirko, Mam od was aparat Opemus 6a z głowicą mieszającą kolory Color 3. W głowicy znajduje się żarówka halogenowa o mocy 100 W. Często zdarza się, że przy powiększeniach czarno-białych czas naświetlania wynosi poniżej 3 sekund, a przy powiększeniach kolorowych zbliża się do 5 sekund (już przy przysłonie 8 przy formacie 18x24 cm). W takich przypadkach za każdym razem potrzebna jest przysłona gęstościowa. Potrzebuję jej jednak do wyrównania czasu naświetlania w przypadku papieru kontrastowego. Moje pytanie brzmi: czy macie słabszą żarówkę, która nadaje się do Opemus 6a (czarno-biały i kolor) i oczywiście nie ma „odcienia barwnego”? Chciałbym bowiem uzyskać czas naświetlania około 5 s dla czarno-białego i około 10 s dla kolorowego. Dziękuję, Gerd
MirkoBoeddecker Gerd, Po prostu użyj komory mieszającej 6x6 do formatu KB, a komory mieszającej 6x9 do formatu 6x6. Inna żarówka nie wchodzi w grę ze względu na odbarwienie. Mamy też neutralne, szare filtry plastikowe, które można zamontować pod obiektywem – w razie potrzeby. W przypadku małego formatu zawsze pracuję z komorą mieszającą 6x6 i obiektywem 80 mm – ale mam też Magnifax, w którym na górze jest jeszcze „miejsce” na wysuw. Pozdrawiam Mirko
Gast Cześć, po prostu ustaw przysłonę na 11 lub 16 – praktycznie nie ma to wpływu na jakość – albo rozcieńcz wywoływacz, albo użyj mniej wrażliwego rodzaju papieru. Werner
cfb_de Cześć Werner, <MŁYNEK modlitewny>Wywoływacz nie ma sensu. Papiery SW trzeba wywołać do końca, w przeciwnym razie nie osiągnie się maksymalnego stopnia czerni.</MŁYNEK modlitewny> Moje urządzenie do Meochrom/Opemus-5 powinno działać również z nowszymi modelami: wystarczy podłączyć ściemniacz do obwodu i ustawić stopnie przysłony. No dobrze, temperatura barwowa lampy nieznacznie się zmienia, ale można to skompensować za pomocą filtrów gradacyjnych. Wystarczy mieć w laboratorium dwie lub trzy tabele. Pozdrawiam serdecznie, Franz
GerdK Gerd, Po prostu użyj komory mieszającej 6x6 dla KB i komory mieszającej 6x9 dla 6x6. ...Dziękuję Mirko, Werner i Franz, najbardziej podoba mi się najprostsze rozwiązanie i właśnie to wypróbuję. Miłego dnia wszystkim Gerd :lol: