Niall
Kdo vyrábí papíry Fomopan!!! Vyrábí je společnost FOTOIMPEX!!
A jaké vyvolávací roztoky jsou pro tyto papíry vhodné!!!
Niall
Gast
Gast
Možná jsem se měl zeptat, jestli jste tenhle papír už použili a jaké vývojáře jste vyzkoušeli a líbili se vám!
A jaké vývojáře jste neměli rádi!!!
A co vy, pane Boedekkere, už jste ho použil a
jaké vývojáře se vám s ním líbily!!
Niall
Niall
Možná jsem se měl zeptat, jestli jste tenhle papír už použili a jaké vývojáře jste vyzkoušeli a líbili se vám!
A jaké vývojáře jste neměli rádi!!!
A co vy, pane Boedekkere, už jste ho použil a
jaké vývojáře se vám s ním líbily!!
Niall
Gast
Ahoj Nialle,
Papíry Foma jsem hodně používal – tady je moje zkušenost:
papír Fomaspeed Variant RC: vhodný pro náhledy, rychlá práce, když máš hodně práce; neutrální černá s Tetenal Eukobrom, mírně teplá, olivově zelená s Agfa Neutol WA; dobré syté černé (tedy ne tak dobré jako Agfa MCP – ale žádný papír není tak dobrý jako tenhle), jasné světlé tóny (lepší než Ilford Multigrade); žádné problémy s rozmazáním (na rozdíl od Kodak Polymax); rychlejší než ClassicArts/Forte Polywarmtone (vyžaduje menší expozici); dobře reaguje na tonery (lépe než Multigrade a Polymax, ne tak nadšeně jako Polywarmtone). Velmi tenká zadní strana papíru – nevhodná pro přenášení fotografií, vhodná pro vkládání do alb.
Fomatone MG (jak FB, tak RC): prostě úžasný; téměř neutrální v Eukobromu (trochu jako Agfa MCC/MCP), rozhodně teplý s olivově zeleným nádechem v Neutol WA; většina toho, co bylo řečeno o Variantu, platí i pro Fomatone MG, až na to, že je ještě teplejší (i když ne tak teplý jako Polywarmtone). Také se mi verze FB líbí víc než ta od ClassicArts/Forte – ta má mnohem silnější papírový podklad, který je někdy už při vybalení prohnutý/zkroucený a je strašná otrava ho vysušit rovně – Fomatone je mnohem nenáročnější, pokud jde o rovinnost.
Tento papír obzvláště miluji pro lith-print – s tímto papírem je velmi snadné dosáhnout SKVĚLÝCH, barevných výsledků – od oranžových tónů ve světlech přes nazelenalé střední tóny až po syté černé ve stínech – můj oblíbený papír pro lith-print.
Gast
Milý Nialle,
používal jsem papíry Foma s A49, Bromophenem a NEUTOLem, dávají dobré výsledky, mám rád speciální Fomabrom, je to neutrálně tónovaný papír na bázi vláken, podobný bývalému ORWO UNIVERSAL B nebo Kentmere Bromide, ostatní papíry mi tak moc nevyhovují, protože moc nepoužívám plastové papíry a téměř nikdy multigrade papíry, protože s gradovanými papíry jsou světla lepší.
Bohužel už není k dispozici Fomabrom s měkkou gradací, takže proto často používám Kentmere Bromide nebo Wephota Universal B.
Werner